Rataciti in tranzitie (episodul II)

Transportul individual trece prin cea mai mare transformare, de la caruta cu cai incoace si industria auto este in mijlocul furtunii.

In primul episod despre tanzitia spre electromobilitate am urmarit noile produse de la standurile firmelor cuprinse in avancronica la CES 2020. Cel de al doilea episod este dedicat noutatilor de la Audi si Honda, doua firme cu filozofii si produse foarte diferite, dar aparent ratacite, intr-un mod cat se poate de diferit, in tranzitia spre electromobilitate.

AUDI

Facand parte din grupul Volkswagen, Audi are acces la tehnologii de varf, finantare, resurse si (teoretic) sinergii cu Porsche, prin platforma comuna dedicata automobilelor electrice premium, cat si de suportul sefului suprem al grupului VW, Herbert Diess, care promoveaza public electrificarea pe toate caile.

Dupa o perioada foarte zbuciumata, marcata de arestarea unor executivi, acuzatii grave ca ar fi trucat emisiile diesel inca din 2003, un CEO interimar, Bram Schot si venirea altuia, Markus Duesmann, de la BMW, Audi trece printr-un program major de restructurare a fortei de munca si a proiectelor pentru viitorul apropiat.

Audi e-tron Sportback quattro, un SUV masiv (2.5 TONE !!!) cu portbagaj mai mic
Audi e-tron Sportback quattro, un SUV masiv (2.5 TONE !!!) cu portbagaj mai mic

In acest context, dupa lansarea cu intarziere a productiei la Bruxelles a primului SUV electric Audi e-tron, cifrele de vanzare sunt rezonabile pentru categoria premium electric pe pietele mature din Europa. La CES am facut cunostiinta cu varianta Sportback a SUV-ului, care insa ridica mai multe intrebari decat ofera raspunsuri, despre calea aleasa de Audi pentru electrificare.

Nu de mult Bram Schot declara la Congresul Auto de la Berlin: „complexitatea aproape ne-a ucis„. In acest context ne intrebam cine are nevoie de un SUV de 2.5 tone, cu volum de transport mai mic, care adauga complexitate in productie ?

In stanga portbagajul fata Rivian RT 1, in dreapta spatiul ticsit de componente de sub capota Audi e-tron Sportback quattro

Lectiile de proiectare specifice automobilelor electrice nu sunt inca temeinic facute la Audi. O scurta privire sub capota descopera usor ca tot spatiul este ocupat in cel mai traditional stil, desi motorul termic impreuna cu toate acareturile necesare functionarii a disparut. Ca sa nu dau ca exemplu Tesla S, 3 si X, care produc iritare majora in Bavaria, am ales pentru comparatia de mai sus portbagajul din fata de la Rivian RT1, dar putea fi cel de la Mustang Mach-E, aflat in standurile vecine la LVCC (Las Vegas Convention Center).

Conceptul Audi AI:mi

Sperantele legate de viitorul electric al firmei sunt confirmate de conceptul prezentat la CES, Audi AI:mi, un automobil autonom compact, dar spatios, destinat aglomeratiilor urbane. Din pacate spatiul extrem de mic din stand nu a permis cateva imagini mai edificatoare, ale caroseriei cu alura sportiva, bine proportionata si individualizata, lucru de loc de neglijat intr-o epoca in care legile aerodinamicii par sa „deseneze” toate automobilele la fel.

Revenind la standul Audi de la CES, este imposibil sa trecem cu vederea aberatia unor fasii de material plastic de care trebuia sa te freci, alaturi de alte mii de vizitatori, ca sa intri in stand. Daca cineva ar fi vrut sa creeze intentionat o metoda de raspandire a oricaror virusi, nu putea gasi o oportunitate mai buna decat in aglomeratia de la CES, combinata cu fasiile de plastic Audi.

Fasiile de plastic buclucase de la Audi, creaza o senzatie cat se poate de neplacuta la intrarea si iesirea din spatiul de expunere

HONDA

Desi Honda a fost printre pionierii tractiunii electrice, atat cu acumulatori cat si cu pile de hidrogen, executivii Honda s-au facut remarcati in ultimul timp mai mult prin declaratii ce tind sa sustina prelungirea vietii motoarelor cu ardere interna. Aceasta pozitie nu este de loc surprinzatoare, stiind ca Honda este unul din producatorii majori de motoare clasice pe plan mondial daca privim dincolo de autovehicule, la agregatele pentru utilaje agricole de tot felul, marina, aviatie si aplicatii stationare.

Standul de la CES a avut ca piesa centrala un concept simpatic si experienta unei calatorii virtuale, intr-un viitor nu foarte indepartat, cu un automobil autonom.

Fiind la CES, performantele dinamice sau cele de consum trec in planul secund si tot ce este legat de comunicare, conectivitate si experiente reale sau virtuale trec in prim plan. Cum bine spunea Daniel Kircher, CEO Byton, in timpul prezentarii SUV-ului M1: „…in prezent kilobitii sunt mai importanti decat kilowatii…”

Aceasi idee a automobilului ca prelungire a smartphone-ului pe timpul calatoriei, o regasim in diferite forme la Honda, cu diferenta ca echipa de aici nu leaga aceste functii de tractiunea electrica si prezinta variante autonome si conectate pentru vehicule echipate cu motoare cu ardere interna.

Un aspect care la NAIAS ar da fiori organizatorilor, salonul din Motor City fiind organizat de asociatia dealerilor auto, a trecut aproape neobservat la CES in Las Vegas.

Panou promotional pentru platforma Honda de comert online

Honda si tot mai multi alti producatori ofera posibilitatea de achizite a automobilelor si pieselor online, ceea ce imbunatateste controlul asupra preturilor, dar pagubeste dealerii de o sursa de venit. Cei cu contracte Honda nu trebuie sa isi faca griji prea mari ca vor pierde in curand afacerea cu schimburile de ulei, filtre, curele etc.

Dar ceilalati ? … cu cata grija sau opozitie privesc oare tranzitia spre electrificare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.