In urmă cu două zile scriam:
Drumul binecunoscut de la Timișoara la Sibiu a fost un bun prilej de calibrare pentru așteptările de autonomie în funcție de viteză, cu care vom planifica în detaliu etapele și încărcările intermediare (în timpul pauzei de prânz) pentru Trans Carpatica.
Între timp am parcurs peste 1200 km cu noul IONIQ 5 și am învățat să apreciez in primul rând confortul și blândețea cu care își etalează puterea, dar și versatilitatea spațiului interior, ajustabil în numeroase modalități. Spre deosebire de primul drum de vineri la Sibiu pe soare și temperaturi cuprinse între 14 și 17 grade, vremea a fost duminică ușor ostilă, cu ceață pe valea Mureșului și temperaturi între 3 și 9 grade. Impactul asupra consumului pentru cei aproape 270 km este evident: +10% (imaginea din dreapta).


Autonomia a rămas suficientă pe autostradă și în aceste condiții, pentru a parcurge drumul Timișoara – Sibiu fără încărcare intermediară, desigur cu monitorizarea atentă a vitezei de deplasare fixată pe tempomat.
Calibrare consum pe drumuri naționale
Fiindcă Trans Carpatica nu include autostradă decât în ultima zi pe traseul Deva – Timișoara, mult mai interesantă a fost calibrarea consumului pentru circulația pe drumuri naționale. Am ales pentru acest exercițiu valea Mureșului între Deva și Lipova, un traseu frumos toamna, cu circulație redusă sâmbăta.
Rezultatul indică o autonomie de 400 km reali pentru temperaturi de aproximativ 15 grade, cât indică prognoza meteo pentru primele zile ale turneului Trans Carpatica. Prin urmare, pentru etapele din munți, fără posibilitate de încărcare rapidă, vom încerca să menținem consumul sub 18 kWh/100 km.
Confirmare pe autostradă
Pentru o ultima confirmare, am parcurs drumul Sibiu – Timișoara pe autostradă cu o viteza de 115 km/h pe tempomat, cu temperatura exterioara cuprinsă între 15 și 18 grade și interioară 21 grade.


În primele 2 ore de la plecare am parcurs 196 km (medie 98 km/h) cu un consum de 18.3 kWh/100 km (imaginea din stânga).
Același consum era afișat și la finalul călătoriei de 268 km, chiar dacă media orară a scăzut puțin, din cauza traficului de la intrarea în Timișoara.
La finalul experienței pregătitoare pentru Trans Carpatica, rezultatele afișate la bord după 1257 km arătau un consum mediu de 20.1 kWh/100 km, cu 6.3% mai mare decat cel indicat de EVdatabase.
Concluzii
Este foarte posibil ca la altitudini peste 1000 m temperaturile vor fi mai coborâte, dar etapele zilnice sunt dimensionate în așa fel încât noul IONIQ 5 să le poată parcurge cu o încărcare intermediară în timpul pauzei de prânz. Cu toate acestea, vom face multe alte opriri pentru foto și video. În final, pauzele de încărcare vor fi planificate în funcție de autonomia cea mai mică a modelelor ce ne vor însoți pe anumite etape. Până acuma au confirmat participarea Tudor, Paul, Marius și Andrei cu Peugeot e-208, Hyundai Kona și Tesla Model 3.
Vă așteptăm cu drag oriunde și oricând vă face plăcere o excursie de toamnă în compania noului IONIQ 5 și a membrilor echipei Electromobilitate.
Programul tentativ pe zile începând de joi, 4 noiembrie
Sub rezerva ajustării din mers a traseului, în funcție de condițiile meteo și starea drumurilor, programul tentativ pentru cele cinci zile ale turneului Trans Carpatica este:





Să ne vedem cu bine pe traseu!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.