IONIQ 5 – producția de energie la bord

Analiza energiei recuperate prin frânare regenerativă a fost posibilă prin informațiile amănunțite transmise de Wiwi (Citigo, Timișoara). O altă sursă de energie produsă la bord, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, a dat naștere la speculații dintre cele mai curajoase și startup-uri, ce nu și-au luat zborul pe măsura promisiunilor îndrăznețe (Sono Motors, Lightyear, etc).

Am ajuns în epoca mașinilor alimentate direct de la soare în timpul mersului?

Participarea lui Peter (Timișoara) la proiectul Electromobilitate, al cărui IONIQ 5 awd este echipat cu celule fotovoltaice instalate pe plafon, ne-a dat posibilitatea să monitorizăm săptămânal energia produsă în perioada 28 martie 2022 – 29 mai 2023 (61 săptămâni).

La prima vedere, nimic nou in acest grafic. In zilele lungi de vară IONIQ 5 a produs mai multă energie la bord, decât in cele scurte și mohorâte de iarnă.

Fiindcă Peter a continuat colaborarea la proiect și în a doua vară cu raportări lunare, avem posibilitatea să analizăm câtă energie a captat sistemul instalat pe IONIQ 5 în exploatarea curentă la Timișoara, dar și pe perioada vacanței în Grecia.

Nici acest grafic nu pare să ne spună mai mult decât realitatea cunoscută de la instalațiile fotovoltaice casnice, care produc vara mai multă energie decât în lunile de iarnă. Spre deosebire de casă, mașina este în mișcare sau este parcată în diferite locații, mai mult sau mai puțin umbrite. Cu toate acestea, într-o comparație lună de lună, producția de energie la bord (exprimată in kWh) este surprinzător de apropiată:

IONIQ 5 – energie produsă la bord cu ajutorul sistemului fotovoltaic [kWh]

Bilanț intermediar după 16 luni

Pe baza evidențelor extrem de amănunțite puse la dispoziție de Peter, statisticile utilizării unui IONIQ 5 awd, echipat cu sistem fotovoltaic, vor continua în mai multe episoade.

Foarte pe scurt, să definim baza de plecare după 16 luni de colaborare:

  • parcurs total monitorizat: 35.194 km
  • consum mediu: 19.1 kWh/100km
  • cost mediu: 11 lei/100km

Rezumatul temei care ne-a preocupat în această primă analiză, producția de energie la bord, este:

  • energie produsă de sistemul fotovoltaic: 195 kWh
  • energie totală consumată: 6.654 kWh
  • energie produsă/energie consumată: 2.9%

Trebuie menționat că 2.9% este o cifră optimistă, fiind obținută după două veri, când producția de energie este maximă și consumul mai mic, și o singură iarnă, când situația este inversată: producție mică de energie la bord și consum mare.

Valorile maxime ale raportului dintre energia produsă la bord și cea utilizată sunt cuprinse între 6 și 8.4% în condițiile din Timișoara și cazul de utilizare transmis de Peter.

In loc de concluzii

Din punctul meu de vedere, nu se justifică achiziția panoului solar. Motivul pentru care l-am cumpărat a fost că a venit la pachet cu celelalte dotări, nu este ceva configurabil.

De când am cumpărat mașina, panoul a produs 227 kWh. Conform costului mediu din perioada monitorizată, energia produsă m-ar fi costat 250 RON. In țările unde plafonul solar se vinde separat, am înțeles că ar fi costat peste 700 EUR. Nu cred că merită (deocamdată) investiția.

Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara

Rămânem interesați de informații din zone mai însorite decât Timișoara, pentru IONIQ 5 sau orice alte sisteme fotovoltaice instalate pe vehicule (automobile, remorci camion, etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.