”Cu AC-ul pornit în funcție de temperatura exterioară”

Citatul din titlu aparține lui Marcel (VW ID.3, Cluj), unul din colegii ce parcurge distanțe mari în fiecare lună, cu consum foarte bun și costuri minime, cu ajutorul încărcării la locul de muncă.

Temperatura ridicată din luna iulie a dus la utilizarea din plin a instalațiilor de aer condiționat pentru confortul pasagerilor. Cu mult înainte de apariția ”electricelor” moderne în număr semnificativ pe șosele, discuțiile despre influența utilizării AC-ului în perioadele de caniculă indicau un consum de combustibil crescut. Confortul pasagerilor vara, indiferent dacă este vorba de modele echipate cu motor termic sau electric, se realizează cu consum de energie.

Ca o paranteză, iarna este o cu totul altă poveste, fiindcă în timp ce ”electricele” consumă electroni prețioși pentru încălzirea habitaclului și dezaburirea parbrizului, ”termicele” au în sfârșit ocazia să folosească o parte din căldura, care în mod obișnuit este risipită în atmosferă prin sistemul de răcire.

Despre pierderile la încărcare discutăm des, ca de altfel și despre recuperarea de energie prin frânare regenerativă, în funcție de temperatura și puterea de încărcare. Amintim doar că motoarele termice au (cu câteva excepții notabile pentru motoarele de mare performanță) un randament mai mic de 30%. Cu alte cuvinte, din fiecare leu platit pentru combustibil la pompă, 75 bani sunt risipiți sub formă de căldura și mai puțin de 25 bani contribuie la deplasarea automobilului și confortul pasagerilor.

Sursa: MotorTrend

Două exemple din lunile de vară

Cu ajutorul informațiilor transmise săptămânal de Wiwi pentru Skoda Citigo din Timișoara, vom analiza consumul mediu al unui automobil electric vara, în funcție de temperatura exterioară.

În graficele de mai jos, consumul mediu de energie electrică rezultă din:

  1. consumul motorului electric
  2. consumul de energie pentru climatizare (AC – aer condiționat)
  3. energia recuperată prin frânare regenerativă

Clarificare: fiindcă drumurile zilnice, dintr-o localitate limitrofă până la Timișoara, se petrec la ore diferite, cu temperatură diferită și densitate de trafic variabilă (rezultatul fiind timpul petrecut în trafic și viteze medii diferite), cei doi șoferi, Doina și Wiwi, au înregistrat și transmis în unele cazuri două valori pentru aceeași zi.

Informații luna iunie

Cu două excepții, temperatura interioară a fost reglată la 22o C în luna iunie.

După 1111 km parcurși în marea majoritate în regim urban, cu temperatura exterioara între 20o și 34o C, consumul mediu a fost 8.2 kWh/100km.

Energia recuperată (verde) în luna iunie a fost MAI MARE decât consumul pentru AC (roșu).

Informații luna iulie

Temperatura interioară a fost reglată la 22o C în luna iulie.

După 958 km parcurși în marea majoritate în regim urban, cu temperatura exterioară între 23o și 38o C, consumul mediu a fost 8.2 kWh/100km, egal cu cel realizat în iunie.

Cu o singură excepție în 13 iulie (valoarea #17), energia recuperată (verde) în luna iulie a fost MAI MARE decât consumul pentru AC (roșu).

Analiza continuă

Cu ajutorul echipajului Doina și Wiwi vom continua să urmărim raportul dintre energia consumată pentru siguranța și confortul pasagerilor în lunile reci, când frânarea regenerativă este limitată la temperaturi scăzute.

Această inversare a valorilor dintre energia recuperată și cea consumată pentru climatizare, uimește în fiecare an proprietarii ce și-au luat în primire mașinile începând din luna martie și se manifestă prin mesaje de panică despre reducerea drastică a autonomiei estimate la bord. Fenomenul se petrece mai ales după drumuri scurte în oraș, cu pierderi mari de căldură la deschiderea ușilor.

Dar până la întâlnirea cu primul sezon rece, mai sunt câteva luni bune, în care vom savura din nou alunecarea lină, tăcută și fără fum, cu eficiență maximă în lunile de toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.