IONIQ 5, Skoda Enyaq, VW ID.4, Volvo XC40 și BMW iX – încotro Grupa Mare?

Ajunși la jumătatea anului, o perioadă de bilanț și recapitulare a evenimentelor electromobilistice din primele șase luni, începem cu întrebarea: Încotro Grupa Mare?

Intr-o analiză a înmatriculărilor din România în primul trimestru, pe baza datelor compilate de Tudor (IONIQ 5, TM) în RO e-mobility index, subliniam creșterea rapidă în trei categorii: Dacia Spring, Tesla (mai ales Model Y) și cele grupate în cadrul proiectului nostru în Grupa Mare. La jumătatea anului, comparativ cu componența parcului de automobile 100% electrice din țară, situația înmatriculărilor pentru modele din Grupa Mare este următoarea:

Sursa: RO e-mobility index (în curs de publicare)

Saltul cel mai semnificativ a fost realizat de Tesla cu Model Y, 681 exemplare înmatriculate în 2023 din totalul de 981. Mai pe scurt, aproape 70% din Model Y cu numere de RO întâlnite pe șosele au fost înmatriculate în ultimele șase luni!

Alte două modele cu evoluție rapidă în 2023 sunt BMW iX cu 91 înmatriculări în 2023, din totalul de 171 (53%) și Volvo XC40 cu 40 înmatriculări în 2023 din totalul de 80 (50%).

Scăderea prețurilor și accelerarea livrărilor pentru Model Y nu par să fi afectat clienții amatori de modele premium-clasic (BMW, Volvo, Mercedes, etc.), în schimb în categoria ”garsonierelor pe roți” impactul a fost major. Mai puțin de o treime din parcul ID.4 a fost înmatriculat în 2023, 26% pentru IONIQ 5 și 23% pentru Enyaq.

Colegul nostru Cristi (fost Enyaq, actual Model Y) a acumulat experiență cu ambele modele și va dedica un articol special costurilor raportate de colegii din Grupa Mare și echipa Model Y, în cadrul bilanțului pentru luna iunie.

Cronica săptămânii

Luna Iulie nu se dezminte și oferă, mai ales celor din sudul țării, temperaturi demne de cuptor, fapt care evident va duce la folosirea mai deasă a climatizării, cu implicații vizibile asupra graficului consumurilor.

Tudor – IONIQ 5, Timișoara

În perioada 3-9 Iulie IONIQ 5 a parcurs 249 km cu un consum de 14.7 kWh/100km. Toată această distanță a fost parcursă în oraș cu AC-ul pornit tot timpul și folosind funcția de precondiționare de câte ori a fost nevoie. Din cauza temperaturilor ridicate, uneori chiar las climatizarea pornită când intru în magazin pentru 10-15-20 de minute. Prefer sa păstrez mașina răcoroasă, știind că nu poluez în acest timp.

O singură sesiune de încărcare am efectuat acasă, care a costat 29 RON.

Joi, în 13.07, am ridicat mașina de la service cu radarul schimbat, fără erori pe bord și cu ACC-ul funcțional. Sper să nu mai apară probleme. Mâine plec spre București și sper că după 6000 km parcurși fără ACC să mă pot bucura din nou de această funcție.

Mihai – Skoda Enyaq, Bacău

În săptămâna 3-9 iulie am parcurs 1397 km din care 1250 km în afara localității. Consumul mediu a fost de 18.2 kWh/100km.

Laurențiu – VW ID.4, Cluj-Napoca

Kilometri puțini, cam 100 în afara orașului, restul în oraș, temperaturile bune, doar 60 de kilometri din aceștia necesitând folosirea AC.
Cu toate acestea consumul rămâne mic.

Răzvan – BMW iX, Michigan

Din Motor City (Detroit, Michigan) am primit vești bune despre cel mai mare reprezentat electric din familia BMW. După aproape șase luni, Răzvan a acumulat 8223 km și consumul mediu pentru întreaga distanță este 22.1 kWh/100km.

De la ultimul set de date transmis în luna mai, parcursul a fost de 2692 km cu un consum mediu de 20.3 kWh/100km, ceea ce reprezintă o scădere considerabilă față de luna februarie, când consumul mediu a fost peste 27 kWh/100km.

Dan – Volvo XC40, București

Datele pe ultimele săptămâni de absență sunt următoarele:

Pe tot parcursul am stat cu aerul setat la 22o pe modul auto. Drumurile au fost exclusiv urbane, exceptând unul singur în afara orașului în săptămâna 19 – 25 Iun.  

Odată cu creșterea temperaturii din ultimele două săptămâni, pompa de căldură a început să mănânce între 2 și 3 kWh din consumul mediu.

Pe de alta parte, a venit update-ul 2.9, iar ulterior la scurt timp 2.10. Pentru 2.10 în aplicația de mobil apărea data de rollout a update-ului și fix în ziua promisă l-am primit. Am atașat imaginile martor de la bord pentru cele patru săptămâni raportate în tabel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.