S27 Status ID.3 și Megane E-Tech

Înainte de a analiza datele transmise de colegii noștri pentru prima săptămână din iulie, alături de relatările referitoare la deplasările, „peripețiile” și problemele întâmpinate, să mai aruncăm o privire în retrovizor la bilanțul din iunie și înmatriculările din România la jumătatea anului.

Înmatriculări ianuarie-iunie 2023

In timp ce Renault Megane a urcat pe poziția a 3-a, VW ID.3 alunecă tot mai jos în clasament, la doar un exemplar în urma fratelui mai mare ID.4, bazat pe aceeași platformă buclucașă a grupului VW, celebra MEB.

Sursa: RO e-mobility index (in curs de publicare)

Bilanț iunie

In bilanțul lunii iunie am marcat cele trei modele concurente directe, aflate în Top 10 al înmatriculărilor din țară în 2023:

 1. Renault Megane – cu cea mai noua platforma și tehnologie din acest grup, locul 3;
 2. VW ID.3 – în curs de modernizare cu un refresh, locul 7,
 3. Hyundai Kona – calul de bătaie al maratoniștilor din echipa noastră, unde trei exemplare au depășit 160.000 km la bord, locul 8, model ce va fi înlocuit de unul nou.

Despre costuri va scrie pe larg Alex (ID.3, București) într-o analiză a ultimelor șase luni, atunci când va apuca într-o pauză înghesuită între baby-sitting, somnul atât de necesar și alte activități casnice și profesionale (vezi aici).

Datele Echipei

Totalul kilometrilor parcurși în prima săptămână din luna iulie însumează 4763, consumul mediu fiind de 13.5 kWh/100km

Repetând că proiectul Electromobilitate nu este o competiție de consum, parcurs sau orice altă natură, ci un demers de promovarea a eficienței mobilității electrice pe baza exemplelor furnizate de actualii utilizatori, trebuie să remarc că Marcel (Deva) a parcurs din nou cea mai lungă distanță. Cei 2199 km raportați pentru săptămâna trecută reprezinta 46% din totalul echipei. Tot în această săptămână, Marcel a trecut de borna primilor 20.000 km la volanul Megane-ului.

Evoluția consumului în ultimele 12 luni:

Aruncând o privire la domeniului de consum al echipei ID3, ce prezintă minimul și maximul valorilor din fiecare săptămână, remarcam scăderea continua a minimelor, începând din primăvară, spre valori cunoscute de anul trecut. Și valorile maxime se regăsesc în domeniul cunoscut din 2022. Fiindcă săptămâna viitoare se împlinesc 130 săptămâni de monitorizare ID.3, vom reveni cu domeniul de consum înregistrat pe parcursul primilor doi ani și jumătate.

Marcel – ID.3, Cluj

 • Distanța parcursă: 1569 km
 • Consum mediu: 12.2 kWh/100km
 • Încărcări: 212,09 kWh
  • 1x 220v: 32kWh
  • 3x AC: 72.37kWh
  • 3x DC: 10.72kWh
 • Cost: 39 ron

Kilometrii s-au acumulat pe sfârșitul săptămânii, odată cu întoarcerea din concediul petrecut în Năvodari.

Cu bateria încărcată 90% de la priza domestică, am pornit spre București.

O eroare identificată ca fiind de la un posibil modul al bateriei de înaltă tensiune m-a ținut atent la evoluția descărcării bateriei, în special până la București, pe autostradă. Asfel am preferat să merg precaut, cu viteză de 100-110 km/h, aerul condiționat fiind folosit moderat pe 24-25 grade, afară fiind constant 31-32 grade. 

Am ajuns până la urmă fără emoții la București, unde am luat o pauză de masă, până mașina s-a încărcat 50 min.

Mamaia – Bucuresti

Următoarea oprire a fost planificată la Rm. Vâlcea, însă am găsit stația ocupată, dar nefiind necesară încărcarea, am continuat până la Sibiu, unde am încărcat 45 min, pornind spre Cluj cu 85% SoC. 

Singura neplăcere a fost aglomerația de la intrarea în Pitești, unde din cauza lucrărilor am parcurs o distanță de 8 km în 50 min. 

Până la urmă, am ajuns la Cluj fară emoții cauzate de către modulul de la baterie, autonomia nefiind afectată. 

București – Cluj
Sibiu – Cluj

Eroarea a fost confirmată pâna la urmă luni de către service-ul partener, problema urmând să fie remediată în perioada următoare.

Călin – ID.3, Cluj

 • Distanța parcursă: 645 km
 • Consum mediu: 15 kWh/100km
 • Încărcări: 126 kWh din fotovoltaice
 • Total km la bord: 23.305

Alex – ID.3, București

 • Distanța parcursă: 350 km
 • Consum mediu: 16.5 kWh/100km

Consumul ceva mai mare e cauzat de folosirea AC-ului aproape permanent și mersul ceva mai alert (tipic pe DN2). Mulți șoferi tratează acest drum ca o autostradă, atât prin cele două benzi (fals), cât și prin mersul cu +130km/h.

Dar, până nu vom avea o autostradă în paralel cu acest drum, situațiile de acest gen nu vor dispărea.

Marcel – Megane E-Tech, Deva

 • Distanța parcursă: 2199 km
 • Consum mediu: 13,5 kWh/100km
 • Costuri: 57,72 ron
 • Total km la bord: 20.655

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.