IONIQ 5 – strategii comerciale

Convingerea că mai întâi ne vom întâlni cu IONIQ 5 în cadrul proiectului Electromobilitate pe frumoasele trasee din Carpați, se bazează pe livrările demarate săptămâna trecută în Norvegia.

Cu toate acestea câteva amănunte din planurile anunțate de Hyundai America la introducerea noului model pe o piață mai degrabă reticentă față de automobile electrice (care nu poartă marca Tesla) ne-au atras atenția.

Primele livrări în Europa

Privind mai întâi la livrările începute în Europa săptămâna trecută, din păcate cele 43 de înmatriculări, care au plasat IONIQ 5 inițial pe poziția 30, au fost un scurt foc de paie. Ca urmare, după a doua săptămână de livrări în Norvegia, Hyundai a înregistrat doar 48 de înmatriculări și a alunecat pe locul 34 în luna mai.

Riscul unor jumătăți de măsura este ușor de ghicit, considerând că primele trei modele în clasamentul din luna mai sunt concurenți direcți cu IONIQ 5:

  1. Mustang Mach-e: 1186
  2. VW ID.4: 733
  3. Skoda Enyaq: 718

Clienții nu uită listele lungi de așteptare pentru Kona și veșnicele scuze ale executivilor coreeni că cererea a fost mai mare decât prognozele lor. In prezent presiunea concurenților este foarte mare, situație cu care nu a fost confruntată direct Kona, atunci când așteptările au trecut în unele cazuri de un an.

Strategie pentru piața nord americană

Dacă în Europa IONIQ 5 s-a întâlnit cu concurența directă venită din partea grupului VW, de cealaltă parte a oceanului un loc sub soare este și mai dificil de găsit după dominația Tesla de ani de zile și mai ales după ce solicitările au fost atât de mari pentru Model Y în ultimul an, încât au permis scumpiri repetate.

Concurentul direct, Mustang Mach-e beneficiază de subvenții, dar IONIQ 5 va profita de subvenția actuală (7500 USD) doar dacă primele livrări ajung înainte de aprobarea noii legi pentru promovarea elecromobilității. Deși mărește subvențiile, noul proiect de lege prevede acordarea acestora doar pentru automobilele produse în SUA și include modele Tesla și GM până la limita unui preț de 80.000 USD.

In acest context foarte complex, echipa Hyundai responsabilă pentru strategia în America de Nord a venit cu câteva idei îndrăznețe și chiar daca nu a finalizat lista de prețuri și dotări, a anunțat că oferă încărcări gratuite de maxim 30 minute în rețeaua Electrify America, pentru primii doi ani. Considerând că Tesla a oferit inițial încărcare gratuită pentru întreaga durată de exploatare la Model S și X, gratuitatea încărcării nu pare ceva nou, dar este bine venită.

Abonamentele auto pentru anumite modele premium (Volvo, Porsche, Cadillac) au fost introduse și ele de mai mult timp pe piața nord-americană, dar Hyundai oferă pentru prima oară un abonament pentru un model electric (IONIQ 5), care include rata de utilizare, încărcarea, asigurarea și întreținerea.

In acest fel, șansa de a câștiga atenția unor clienți interesați să încerce și altceva decât Tesla, dar fără un risc financiar major în caz de nemulțumire, crește foarte mult, iar promovarea electromobilității va fi cu mult mai eficientă când candidatul poate experimenta pentru o lună, sau chiar mai mult, viața alături de IONIQ 5.

Așa cum ne-au mărturisit mai mulți colegi din echipa Electromobilitate, în legătură cu anumite alegeri făcute pe bază de review-uri și a unor mini test drive-uri de scurtă durată, daca ar fi avut ocazia să conducă, să încarce și să întâmpine dificultățile și dezamăgirile ulterioare, ar fi luat probabil altă decizie.

Pe măsură ce se apropie data livrărilor pentru IONIQ 5 pe piața nord americană, interesul anunțat pentru abonamente este mai mare deocamdată decât cel pentru achiziție sau leasing. Să fie oare un semn al vremurilor ce se apropie cu repeziciune și pentru automobile, așa cum s-a întâmplat cu telefoanele mobile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.