A demarat construcția celui de al treilea pilon de susținere globală a electromobilității în SUA

Piața auto mondială este dominată de deciziile politice, economice și de preferințele clienților de pe trei piețe majore: China, Europa și SUA, fiecare cu particularitățile ei specifice.

Japonia și Coreea sunt țări mari producătoare de automobile, dar piața locală nu este suficientă pentru a genera cererea necesară unor firme de calibru mondial cum sunt Toyota, Nissan, Honda sau grupul Hyundai-Kia.

Din punctul de vedere al interesului electromobilistului, China a dominat până în 2019 vânzările de autovehicule electrice, ca urmare a unui program prelungit de încurajare, subvenționare și mai recent amenzi pentru neîndeplinirea cotelor de vânzare NEV – new energy vehicles stabilite de autoritățile naționale.

Ierarhia avea să se schimbe, măcar temporar în anul 2020, când după prăbușirea vânzărilor, ca urmare a primului lock-down din primăvară, mai întâi Franța, apoi Germania au introdus subvenții majorate pentru achiziția automobilelor electrice și a hibrizilor plug-in. Exemplul a fost urmat de alte țări și a coincis cu primul an în care s-au aplicat amenzi pentru depășirea cotelor de emisii CO2 in Europa.

Efectul subvențiilor a fost conform așteptărilor și cumpărătorii s-au grăbit să achiziționeze modele electrice, până majorările mai sunt în vigoare. Producătorii au reacționat și ei în fața amenințării amenzilor și au lansat o gamă largă de modele noi, grupurile VW, PSA și Volvo fiind deosebit de active.

Acest efect combinat al ofertei mai bogate și prețurilor de achiziție subvenționate mai generos, au propulsat piața europeană de xEV (BEV+PHEV) pe primul loc în lume la finalul anului 2020, cu un salt spectaculos de la 3.6% din înmatriculările de autovehicule noi în 2019 la 11% la finalul 2020.

Rezultate parțiale după primele patru luni din 2021

Ultimele statistici europene indică un trend în continuare ascendent al electrificării în primele patru luni din 2021, segmentul electric și hibrid plug-in reprezentând 15% din totalul înmatriculărilor de automobile noi.

Cu un total de 616.000 automobile electrice înmatriculate din ianuarie până la sfârșitul lunii aprilie, Europa a rămas cu 50.000 exemplare în urma Chinei anul acesta, unde înmatriculările din aceeași perioadă reprezintă 10% din totalul pieței auto. Este bine de știut, că vânzările actuale din China se bazează pe micro-automobile electrice de oraș, cu câteva excepții notabile, începând cu Tesla, BYD și NIO.

Deși Tesla are sediul în California și a acaparat 80% din piața nord-americană de automobile electrice, segmentul este mai degrabă modest în SUA, Canada și Mexic, după ce a trecut prin patru ani de ostilitate declarată a vechii administrații de la Casa Albă.

Schimbarea după alegerile din noiembrie 2020 a adus pentru electromobilitate un val puternic de susținere politică, care este pe cale să se transforme în susținere economică, cu câteva propuneri foarte îndrăznețe cuprinse într-un proiect de lege, care prevede:

  • Mărirea subvenției pentru achiziția de automobile electrice produse local (cu preț de vânzare până la 80.000 USD) de la 7.500 la 12.500 USD;
  • Extindere subvenției pentru toți producătorii (Produsele GM și Tesla nu mai beneficiau de ajutor după vechea legislație, fiind „pedepsiți” pentru că au vândut mai mult de 200.000 exemplare electrice);
  • Finanțarea parțială a subvențiilor prin eliminarea celor acordate industriei combustibililor fosili (petrol , gaz, cărbune);
  • Instalarea a 500.000 puncte de încărcare până în 2030;

Dincolo de implicarea directă a președintelui Biden în promovarea primului pick-up electric Ford F-150 Lightning („This sucker is fast” devenind un slogan publicitar instant în media sociala), noua platformă de susținere a electromobilității a generat reacții imediate din partea producătorilor auto, Ford anunțând creșterea investițiilor planificate pentru electrificare la 30 miliarde USD, dar și din partea adversarilor.

Deși este imprevizibil care vor fi măsurile economice de susținere a electromobilității votate în final, rămâne certitudinea că SUA se aliniază la efortul global de electrificare al transportului rutier și de promovare a surselor de energie regenerabilă, construind astfel fundațiile celui de al treilea stâlp de susținere a electromobilității în lume, după China și Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.