Kia Niro, VW ID.4 și IONIQ 5 – călătorii de vară

După cum ați aflat de curând, Grupa Mare a crescut săptămâna aceasta cu un participant din Târgoviște, Edy cu cel de al patrulea Kia Niro parcat începând din noiembrie 2020 în garajul nostru virtual.

Ceilalți patru protagoniști Tibi (Niro), Laurențiu (ID4), Peter (IONIQ 5 awd) și Tudor (IONIQ 5 rwd) nu mai au nevoie de introducere, așa că le dam cuvântul pentru relatarea experiențelor din ultima săptămână.

În direct cu proprietarii

Tibi – Niro, București

Săptămâna trecută am mers cu Niro 1124 km, cu un consum mediu de 17.5 kWh/100 m și un cost al încărcărilor de 430 lei. Cam 700 km au fost în regim de autostradă (130-140km/h), că am avut de dat o fugă din București până pe litoralul bulgăresc și apoi un drum până în Brașov.

Săptămâna viitoare mă mai așteaptă un drum lung, București-Gărâna (Semenic) – cam 500 km, dar la câte stații cu plată au tot răsărit pe drum nu mă aștept să fie probleme.

Laurențiu – VW ID.4, Cluj

Weekendul trecut am scos la o plimbare mai lungă ID-ul, pe traseul Cluj-Alba-Sarmizegetusa Regia-Hațeg-Ulpia Traiana Sarmizegetusa-Banpotoc-Brad-Abrud-Cluj, cam 560 km. Profilul drumului a fost cel de mai jos, cu suișuri și coborâșuri, la fel ca și temperaturile exterioare, de la 32 la 18 grade Celsius în decurs de 4 ore, ziua, de la soare orbitor la ploaie, care a pus la încercare viteza maximă a ștergătoarelor.

Aerul condiționat a fost folosit continuu, viteza pe autostrada 110 km/h, 3 persoane în mașină. O încărcare la dus la Kaufland Sebes, pe type 2, 9,6 kWh, cât am făcut ceva cumpărături și luat masa, iar seara, în Hațeg la Lidl, deci 0 lei.

A doua zi, după vizita la Ulpia Traiana și Banpotoc, am zis să părăsim monotonia autostrăzii și am ales traseul mai frumos, prin Brad-Abrud-Câmpeni-Turda-Cluj Napoca.

Din păcate nu am făcut poze la terminarea primei zile, pentru că s-a resetat kilometrajul din cauza pauzei mai lungi de două ore de la Sarmizegetusa Regia, așa că am rămas doar cu fotografia de la final de săptămână, dar probabil consumul a fost asemănător (14,8), deoarece a doua zi, la întors, am avut consum de 14,6 kWh/100km.

Peter – IONIQ 5 AWD, Timișoara

IONIQ 5 și Brotacul lui Attila încarcă la locul de muncă în parcarea Continental, Timișoara

Datele din săptămâna 25 (20.06-26.06) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 289.4 km
  • Tip traseu: 10% drum național, 90% oraș
  • Viteza medie: 27 km/h
  • Consum mediu: 16.5 kWh / 100km
  • Total încărcări: 48.8 kWh
  • Cost încărcare: 31.7 RON (acasă)


Energie obținută de la panourile solare: 5.7 kWh

Temperaturile au crescut, în unele zile am prins și 34 °C. În aceste condiții sunt mulțumit de consum. Clima funcționează bine, aduce rapid temperatura la valori confortabile. Ventilația în scaune ajută mult, bineînțeles. Nu am încercat modul ECO, poate fac un experiment să văd cât ajută, dar sincer prefer dinamica mașinii în modul normal.

Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara

În săptămâna 20-26 Iunie, IONIQ 5 a parcurs 1665.5 km cu un consum de 20.1 kWh/100km.

1622 km au fost parcurși pe traseul Timișoara-București-Navodari și retur, la viteze de autostradă (acolo unde a existat) și cu mai multe sesiuni de încărcare rapidă plătite. 

  • Am parcurs Timișoara-București în 6h 45min din care 30 min încărcare la MOL Sibiu, pe centura (50 kW) și 15 min încărcare la Nurvil Rm. Vâlcea (300kW). 


În București am dormit două nopți și am încărcat la o stație EnelX. Drumul spre Năvodari a fost ușor și fără încărcări. 

La destinație, gazdele au fost foarte amabile și ne-au pus la dispoziție o priză de 230V unde am încărcat pentru a porni spre casă cu acumulatorul plin.

Drumul de întoarcere l-am parcurs duminica, în 10h 10min, din care 23 min încărcare la Auchan Pallady (EnelX), 17 min la Nurvil Rm. Valcea și 25 min la același MOL Sibiu.

Am mai oprit de 20 min la Subway Veștem pentru o scurta pauză de masă și din fericire am circulat fără probleme pe Valea Oltului.

Pe autostradă am rulat cu 125-130 km/h setat pe ACC, excepție fiind portiunea Constanța-București unde mai bine de jumatate din traseu am setat ACC-ul pe 140 km/h. Se reflectă acest lucru și în consum, 24.9 kWh/100km pentru cei 230 km. 

Mă declar foarte mulțumit de viteza de încărcare a mașinii și de timpii obtinuți pe acest traseu. Săptămâna trecută a fost un bun antrenament pentru drumul spre Lefkada, pe care urmează să-l parcurgem la sfârșitul lunii viitoare. Săptămâna asta voi încerca să mă programez și eu pentru acea chemare în service referitoare la update-ul de soft.

Consumul mediu săptămânal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.