Stellantis și Renault nu se văd în clasamentele globale de înmatriculări BEV

Scriam săptămâna trecută ca echipa sub-compactelor, din cadrul proiectului Electromobilitate, se află în schimbare continuă.

Din păcate, nu același lucru putem afirma despre grupul Stellantis și Renault, care chiar dacă au vânzări BEV (battery electric vehicles) bune în Europa, nu se regăsesc în top 15 global, fiind cu mult în urma producătorilor chinezi.

Înmatriculări Europa primele cinci luni

Modele Stellantis:

 • Fiat 500e – locul 3
 • Peugeot e208 – locul 6

Modele Renault:

 • Zoe – locul 7
 • Dacia Spring – locul 10

Înmatriculări globale

NOTA: am omis din clasament modele pentru care înmatriculările se raportează cumulat BEV+PHEV

Clasamentul global continuă să fie dominat de cele două modele Tesla și micro automobilul de oraș Wuling Hongguang.

Grupul coreean Hyundai Kia este prezent cu două modele moderne și foarte promițătoare IONIQ 5 și Kia EV6, în timp ce grupul VW cu ID.4 și Ford cu Mach-e sunt la mare distanță de podium.

Stellantis și Renault, cu sub-compactele de care ziceam că sunt îndrăgite în Europa, nu se regăsesc în Top-ul livrărilor globale, aspect ce nu va scăpa cu siguranță producătorilor chinezi, care vor începe să le facă concurență cât de curând, în număr mult mai mare, pe teren propriu.

Ce spun proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate?

Renault ZOE

Radu – Ploiești

Pentru luna iunie TRONITY arată ca am:

 • Parcurs (km/călătorii): 1998/102
 • Incărcat (kWh/sesiuni): 307/12
 • Utilizat (kWh): 276
 • Consumat în medie (kWh/100 km):13.8

Luna iunie, una de  vară veritabilă, a venit cu noutăți și chiar premiere.

Prin schimbarea domiciliului în actul de identitate, pe la începutul lunii l-am înmatriculat pe zoe pe Prahova, iar spre sfârșitul acesteia am obținut și numerele verzi.

Este prima mea mașină înmatriculată în alt județ, după o viața de șofer “de București”.

Totodată, cu schimbarea numărului de înmatriculare, am pierdut valabilitatea vignetei de parcare gratuită în București, dar sper să apăra cât mai curând reglementări naționale legate de numerele verzi.

Vestea bună e că am rezolvat pe garanție la service (în proporție de 97-98%) problema pe care o aveam la direcție, acel fenomen deranjant fiind acum doar foarte puțin sesizabil.

În rest, deocamdată doar planuri de vacanța, dar luăm în calcul foarte serios deplasarea cu mașina (bineînțeles, pe distanțe de max.1000-1500 km) în detrimentul avionului, având in vedere haosul din aeroporturi, deși nici deplasarea pe șosele nu pare a fi o fericire.

O vară frumoasă și drumuri bune tuturor!

Șerban – Suceava

Furia se pregătește pentru excursia de săptămâna viitoare. Față de anul trecut mă simt mult mai sigur, mult mai relaxat și încântat de plecare cu electrica.

Ținând cont că săptămâna trecută am făcut traseul Suceava-Constanța-Suceava cu Octavia (mașina de serviciu) și am avut câte  două opriri, din care una mare la Focșani pentru masă și una de baie la Roman, am o vagă presimțire că acum, cu Furia, timpul va fi exact la fel. Voi face o comparație când mă întorc.

Márton – Târgu Mureș

Ciprian – Gura Humorului

Datele pentru Zoe, noi fiind în concediu, a folosit-o fratele meu doar puțin prin oraș.

 • 79.1 km
 • 20.6 km/h viteza medie
 • 17.3 kwh/100 km consum
 • Cost încărcare 37.44 ron

Echipa Stellantis

Claudiu – Opel Corsa, Alba Iulia

 • Distanța: 495 km
 • Consum mediu: 13,6 kWh/100 km
 • Viteza medie: 36 km/h

A fost o săptămână atipică, adică mașina nu a parcurs naveta obișnuită de 130-140 km/zi, ci a fost folosită mai degrabă la viteze mici, în mediul urban și peri-urban. Stilul de condus a fost mai degrabă brutal, în limite legale. Subliniez următoarele aspecte:

 • prefer modul sport în aglomerație pentru că răspunsul la pedală e instant și mașina accelerează liniar
 • aerul condiționat e de vis – în 30 de secunde bagă aer rece

Bogdan – Peugeot e-208, București PRIMA RAPORTARE

Salutare tuturor si bine v-am gasit!

Am avut pana acum 2 drumuri mai lungi cu mașina.

1. 750 km: București – Criț – plimbat prin zonă – Întorsura Buzăului – Nehoiu – Bucuresti

 • Consum mediu: 14.2 kWh/100km
 • Viteza medie: 54 km/h

Mers normal, cu cateva porțiuni pe serpentine în modul sport. AC la 21-22grade. Preț total: 130 Ron + ce-am încărcat acasă înainte de plecare.

Mi-am schimbat furnizorul de energie electrica, Hidroelectrica și încă nu am primit o factură să văd prețul final. Am prins încărcare la stație publică Type 2 în Brașov, CCS Kaufland Sighișoara, CCS Tess Brasov, CCS gratuit Întorsura Buzăului. Excelentă experiența, toate stațiile CCS goale.

2. Săptămâna 20-26 iunie, 440km

Mers 50 km prin București, restul de 390 km în afara localitatii.

 • Consum mediu: 12.9 kWh/100km
 • Viteza medie 52km/h

Mers normal prin oraș. La birou mașina stă în soare toata ziua și îi fac precondiționare înainte să plec. La drumul lung încă nu am mers pe autostradă, în rest condus pe modul Normal, cu AC la 21-22 grade și câteva porțiuni de serpentine pe modul sport.

Am plecat din București cu 100%, am ajuns în Simon cu 45%. Făcut traseu până la Cascada Moara Dracului. Apoi am încărcat la CCS Tess Ghimbav 15 min 30-70% și înapoi la București cu o pauză de masă în Brașov. Am ajuns acasă cu 30% SoC.

Preț total: 28 Ron + ce-am încărcat acasă.

Poza e doar de la drumul în afara localității. Am resetat trip 2 pentru săptămâna aceasta, care includea și mersul prin oraș din săptămâna trecută și am uitat să-i fac poză.

Până acum (TOTAL 1300 km) e excelentă experiența cu electrica. Îmi fac planul din timp cu marje încă foarte mari de consum. Peugeot-ul este dotal cu on-board charger-ul de 11kW, însă am observat că sunt cam mereu ocupate stațiile de 22 kW și mă orientez către cele CCS de 50-75 kW.

Consumul mediu săptămânal

Cu Laura revenită din concediu, echipa Stellantis are din nou trei puncte de măsură pentru săptămâna trecută și Bogdan a marcat prima stea pe graficul echipei… 51 to go!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.