Ne apropiem cu pași repezi de finalul anului. Parcursul echipei în săptămâna #41 ne duce cu gândul la numerele de la finele lunii septembrie. Ne vedem la final de 2023 cu peste 200.000 km parcurși?
Gânduri despre Hyundai și noua Kona
Zilele trecute m-am uitat pe performanțele Hyundai în România pe segmentul EV. Conform Romanian e-mobility index, publicat pe portalul partenerilor de la Lektri.co, avem pentru acest an 303 vehicule electrice vândute de Hyundai. 237 * Kona, 45 * IONIQ6, 12 * IONIQ6 și 9 * Ioniq. 303 BEV într-o piață care a cumpărat în acest an, tot până la finele lui august, 2.401 mașini Tesla, Y3S. Megane E-tech s-a vândut dublu față de tot ce a livrat Hyundai. e-UP singur a fost de altfel peste tot ce a livrat Hyundai. Cum putem să numim acest dezinteres Hyundai pentru piața din RO? Asta după ce a fost ani la rând în top 5 vânzări BEV la noi în țară.
Am deschis acest subiect pentru că am observat o oarecare dezamăgire cu privire la noul Kona. Comunitatea a prezentat nemulțumiri precum cuplul sau neimplementarea promisiunilor legate de accesibilitate și securitate. Dar poate cel mai important e limitarea în continuare a puterii de încărcare. Produci o mașină mai mare, nu o mai pui pe piață ca un mic SUV urban, dar nu-i deschizi orizonturi când vine vorba de timpul petrecut la stații? O prezinți, ca în cover (sursa foto: hyundai.news), pe drumuri prin pădure, dar nu lucrezi la curba de încărcare?
Personal cred că ar putea fi în continuare un hit, și pentru că aduce un look fresh, mai degrabă pentru câteva funcționalități care mie mi-au atras atenția. Voi enumera spațiul extra, actualizări OTA, poate chiar și V2L. Pe de altă parte, din cifrele publice, se pierde o parte din eficiența predecesoarei.
Hyundai a promovat din nou în septembrie noua Kona, cu și mai multe detalii. Toate informațiile pe site-ul hyundai.news.
Dacă avem norocoși posesori de noua Kona EV îi invităm alături de echipa noastră. Vom putea compara noua Kona cu predecesoarele sale.
Săptămâna #41
Un parcurs pentru săptămâna trecută de 4.870 km. Aproape jumătate strânși de Codruț (MM). Consumul mediu realizat de echipă este de 13.9 kWh/100km. Ne uităm puțin și pe grafice pentru a face o comparație cu săptămâna #40. În zona Cluj temperaturile medii au scăzut cu 1.2 °C, în cazul meu de utilizare se vede o mică creștere de consum.
Codruț (MM) a realizat consumul raportat în urma unor drumuri mai lungi. Un drum dus-întors Baia Mare – București, cu o porțiune consistentă pe autostradă. Mersul susținut cu o viteză constantă la limita superioară a limitelor are impact asupra consumului, cum am văzut și în alte cazuri. A mai fost și un drum dus-întors Baia Mare – Oradea. Ne-a mai transmis că e o plăcere Kona la drum lung și că alege pauze de odihnă și încărcări la 250 km. Graficele consumului mediu săptămânal ne prezintă vizual cele raportate de echipa noastră.
Titus (SB)
Săptămâna 09-15.10:
- distanță: 386 km
- consum mediu: 14 kWh/100km
- cost 70 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 09 – 15 octombrie Kona a acumulat următoarele
- 721 km parcurși
- consum mediu 13.1kwh/100km
- 142 kWh încărcați
- cost: 30 lei
Codruț (MM)
Săptămâna #41:
- parcurs: 2269.9 km
- consum mediu: 14.9 kWh/100km
- temperatură medie: 4~20 °C
Florinel (TM)
Pentru săptămână 9-15 octombrie am urmatoarele date:
- 116.5 km parcurși doar în oraș;
- consumul mediu a fost de 13.4 kwh/100km;
- am încărcat doar acasă prin Hidroelectrica.
Gabriel (MS)
Saptamana #41 a arătat așa:
- Distanță parcursa: 621.7 km
- Consumul mediu: 12.8 kWh/100 km
- Încărcare: incarcare acasă din panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – vineri
- niște ieșiri scurte prin zona.
George (DB)
Am început săptămâna de la 1779 km, cu 73% baterie încărcată din fotovoltaic.
Am parcurs 333.4 km în săptămână, cu aprox. 150 km urban și restul extraurban, pe drumuri naționale.
Consumul mediu a fost de 11.1 kWh.
Nu am încărcat deloc în această săptămână, mi-a ajuns ce aveam deja încărcat din fotovoltaic în săptămâna anterioară.
Cosmin (CJ)
Săptămâna #41:
- parcurs: 421.9 km
- consum mediu: 13.7 kWh/100km
- viteză medie: 39.8 km/h
- temperatură medie: 12.4 °C
Dute-vino-ul alocat navetei zilnice Jucu-Cluj-Jucu a continuat și în această săptămână. Puțin soare, am luat doar ~4 kWh din fotovoltaic, una din grid de 54 kWh. Această încărcare a fost printre puținele cu pierdere de 10%. Să vedem dacă se continuă la fel. Am eliminat traseul care trecere prin x doze, prin casă. Acum am traseu curat direct de doza de distribuție unde ajung grid-ul și AC-ul de la sistemul de pe casă.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂
Noul Koma e o masina mai mare, mai grea, mai „patratoasa” (mai putin aerodinamica) si in consecinta mai putin eficienta. Asta determina necesitatea sa opresti mai des pentru incarcare, unde esti penalizat de puterea mica de incarcare. Din pacate, cei de la Hyundai au facut prea multe alegeri gresite cu masina asta, care e si mai scumpa decat versiunea precedenta.
Salutare Gigi! Kona 2021 are un CD de 0.29, iar Kona 2024 de 0.27. Faptul că au trecut cu ea intr-o clasa superioara poate fi un lucru bun. Personal as merge pentru un buyback din acest punct de vedere. Ai dreptate cand vorbesti de incarcare, dupa ultimele iesiri in Europa consider ca este necesara o curba de incarcare 10-80 cat mai rapida, ceea ce ne duce la ideea de uniforma. Hyundai zice 41 minute de incarcare pentru cele 70 de procente fata de 44 vechea Kona. Personal speram la un 30 de minute, dar asteptam utilizarea real life. Mai ziceam ca mi se pare atractiva si optiunea V2L, chiar un feature important in viitorul apropiat.