La pomul laudat … si alte povesti cu Tesla

Dupa mai bine de un an de aventuri electromobilistice cu TM 3 (Tesla Model 3, Long Range) fanii fideli isi mai amintesc poate de o serie de test drives oferite in Michigan in decembrie 2018, in cadrul proiectului Electromobilitate.

La un an dupa primul contact cu Tesla, Don este pe punctul de a achizitiona un automobil electric, dar dorea sa cunoasca mai multe amanunte despre incarcarea rapida, comportament pe zapada, viata de zi cu zi cu mezina familiei Tesla. Cum si eu eram curios sa aflu cum a functionat instalatia de panouri fotovoltaice de pe acoperisul casei din Ann Arbor, un important oras universitar din apropierea Detroit-ului, am fixat o „intalnire de lucru”.

Vestea cea mai buna despre „acoperisul electric” a fost ca a acoperit 80% din energia electrica necesara in gospodaria prietenilor nostri si a adus venituri de cateva zeci de dolari din energia furnizata in reteaua orasului, pe perioada vacantelor sau a delegatiilor, fara cea mai mica defectiune sau balbaiala.

Aplicatia Tesla arata statiile de incarcare din apropiere si gradul de ocupare

Pentru lamuririle suplimentare despre Tesla am ales ca destinatie a test drive-ului SuperCharger-ul (SC) din apropiere. Atunci cand selectezi un SC pe harta de navigatie, apare un mesaj la bord care informeaza ca bateria este preconditionata pentru incarcare cat mai rapida.

Sursa: TeslaFi

Fiind curios de impactul preconditionarii asupra consumului, am urmarit pe aplicatia TeslaFi ce s-a intamplat in scurtul drum (8.3 km), pana la statia de incarcare si am ramas surprins de recordul absolut inregistrat pana acuma 280 Wh/km, care este cu 94% mai mare decat consumul pe termen lung (145 Wh/km).

Asa cum am informat de mai multe ori de la inceputul sezonului rece, consumul pe distante scurte, sau in conditii speciale ca in acest caz, nu este relevant pentru consumul pe distante lungi, care este interesant pentru a determina autonomia. Ca dovada, la intoarcerea de la Supercharger am inregistrat un consum de 129 Wh/km, cu 11% mai mic decat consumul pe termen lung.

Din pacate este pentru a doua oara cand la statia SC din Ann Arbor performanta de incarcare este foarte modesta. Anul trecut cu acumulatorul rece am incarcat cu 20 kW, iar la ultima experienta, cu toata preconditionarea, 25 kW au fost mai degraba dezamagitori.

Interesant a fost mesajul aparut la bord si pe aplicatia de pe telefon: „High Usage SC station”, care avertizeaza de limitarea incarcarii la 80%. Modul in care Tesla disciplineaza utilizatorii este prin asa numitele „idle fees”, taxe suplimentare aplicate pentru minutele in care masina blocheaza statia, dupa ce acumulatorul a ajuns la 80%, cand viteza de incarcare scade tot mai mult.

Fiind doar o scurta demonstratie, viteza redusa de incarcare nu ne-a afectat, dar am ramas cu un gust amarui … ca in povestea „cu pomul laudat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.