Garajul nostru virtual – informatii „calde” din sezonul rece

De cate ori avem ocazia, va tinem „la curent” cu evolutia consumului si a costurilor de intretinere pentru masinile din garajul nostru virtual.

COSTURI DE INTRETINERE

Mai intai vestile bune despre cei patru protagonisti traditionali. Ionica la Sibiu, Ioniq-ul lui Tudor la Timisoara, vegasteslagirl (Tesla Model 3 long range, tractiune spate) in Las Vegas si TM 3 in Motor City continua sa ne surprinda placut cu costuri de intretinere ZERO. Niciun defect, nicio interventie sau programare la service.

Daca pentru Ioniq-ul lui Tudor, achizitionat in vara, este firesc, celelalte trei masini electrice se apropie de 25.000 km si ne bucura lipsa vizitelor la service pentru schimburi de ulei, filtre etc.

Ambele Ioniq-uri au trecut la anvelope de iarna, in timp ce cele doua Model 3 sunt echipate cu anvelopele all season, cu care au fost livrate.

CONSUMUL MEDIU SAPTAMANAL

Vestile despre consum sunt in ton cu anotimpul rece, cand mai multi consumatori suplimentari, pentru siguranta si confortul pasagerilor, se hranesc cu electroni pretiosi din acumulatorul infrigurat.

In mai multe articole din ultima vreme am incercat sa avertizam proprietarii aflati la primul sezon rece, ca aceasta crestere a consumului este normala, mai ales pe drumuri foarte scurte in oras, cand acumulatorul nu ajunge la temperatura optima de functionare, franarea regenerativa este limitata si o buna parte din caldura acumulata se pierde la fiecare oprire.

CONSUMUL MEDIU – TESLA MODEL 3

Sursa informatiilor: TeslaFi

Utilizam informatiile furnizate de aplicatia TeslaFi pentru drumurile cu TM 3 din 14 decembrie pentru exemplificare:

  1. La dus pentru un drum de 22.4 km, parcursi cu o viteza medie de 52.8 km/h, la o temperatura exterioara de 3 grade Celsius, consumul a fost de 173 Wh/km, cu 19% mai ridicat decat consumul pe termen lung (145 Wh/km).
  2. La intors pe acelasi traseu, parcurs cu o medie orara de 64 km/h (+21%) la o temperatura mai coborata de 1 grad Celsius, consumul a fost de 195 Wh/km, cu 12.7% mai ridicat decat la dus.

In schimb la o serie de drumuri foarte scurte parcurse in aceasi zi, consumul a atins un maxim de 244 Wh/km, pentru 2.4 km parcursi cu o medie de 43.2 km/h. Este bine de stiut aspectul cresterii consumului iarna pe distante foarte scurte, dar nerelevant pentru autonomia la un drum mai lung.

CONSUMUL MEDIU – HYUNDAI IONIQ

Hyundai Ioniq – consum mediu saptamanal incepand din 25 octombrie 2018

Evidenta ca asa stau lucrurile se poate citi din diagramele de consum pe termen lung, vazand cum consumul mediu din ultima saptamana se suprapune cu cel din aceasi saptamana de anul trecut.

Comparatia de consum 2018 – 2019 pentru Ionica la Sibiu

Diferenta mai mica de 4% fata de anul trecut poate fi explicata prin temperatura usor mai ridicata la Sibiu, decat cea de anul trecut, dar masuratorile fiind facute in trafic normal, pe un traseu asemanator, dar nu identic, desigur ca intervin si alte variabile ce pot influenta consumul.

Nu ne-am propus sa facem „teste” in conditii standardizate de laborator, ci sa intelegm cat mai bine particularitatile fiecarui model electric in circulatia de zi de zi, cu conducatori diferiti si stiluri variate de condus.

In graficul care urmareste consumul celor doua Ioniq-uri de la Sibiu si Timisoara diferentele se mentin sub 4% in ultima saptamana inainte de vacanta.

Cu putina atentie veti deslusi inca trei valori comunicate de Edi, un nou proprietar fericit de Hyundai Ioniq din Bucuresti. Le-am reprezentat cu verde pe grafic si vom adauga imagini cu masina in „garajul nostru” de indata ce le primim.

Vom lua o pauza de la actualizarile saptamanale despre Hyundai Ioniq datorita vacantelor, dar va vom tine la curent cu cel inregistrat de TM 3 in Michigan, unde iarna incepe sa isi arate coltii tot mai ascutiti.

Daca totul va functiona conform planului, avem un test drive surpriza pentru saptamana viitoare…

INFORMATII SUPLIMENTARE: Variatia temperaturii din ultima saptamana la Bucuresti, Sibu si Timisoara, comparativ cu cea din 2018. Sursa: MeteoBlue

Bucuresti
Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.