La SuperCharger în SUA curentul costa mai puțin decât la priză în România

Colegul nostru Dan Boboescu, părintele proiectului Electromobilitate, este într-o calătorie electrică de aproape 10.000 km prin SUA, așă că deja avem niște informații interesante de la el.

TM3 încarcă ieftin la Tesla SuperCharger

Dan și-a vândut recent „vikingul”, un Volvo V60 care a fost foarte credincios în timpul petrecut în familie, a adunat mulți kilometri fără probleme, însă s-a dovedit că generează costuri nejustificate odată ce TM3 i-a luat locul.

Urmărește călătoria „ADIO BENZINĂ”

Ei bine, odată cu vânzarea vikingului a început și călătoria cu același nume, „kiss my gas goodbye„, sau „ADIO BENZINĂ”, care presupune un drum de aproape 10.000 km prin SUA, de la Detroit la Las Vegas și retur.

Dacă vreți să aflați detalii interesante de pe parcursul călătoriei, vă invit să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook acolo unde Dan publică în fiecare zi imagini și câteva idei din ziua respectivă.

La final, Dan va veni cu un rezumat al călătoriei, cu detalii despre consum, încărcări și experiența în sine, dar până atunci e posibil ca noi să mai extragem din postările lui informații interesante. 🙂

Cât costă încărcarea la SuperCharger în SUA

Așa se face că mie mi-a sărit în ochi această postare, în care Dan vorbește despre costurile cu încărcarea la SuperChargerele Tesla pentru cei 2368 km parcurși până la momentul respectiv.

Costurile? 52.16 dolari. Dacă e să calculam costul pentru fiecare kWh, atunci acesta ar fi 14 cenți, având în vedere consumul total de 370 kWh. Transformați în lei, acești 14 cenți/kWh înseamnă 58 de bani (0.58 lei), adică cu minim 20 de bani mai puțin decât prețul curentului de acasă în România.

Însă comparația cu prețul curentului de acasă din România e cea mai puțin tristă. Dacă facem comparația cu prețul cerut de majoritatea posesorilor de rețele de încărcare, ne întristăm enorm, pentru că prețurile la cele care nu sunt gratis variază între 1 leu/kWh (cazuri foarte rare) și merg până la peste 2 lei/kWh pentru încărcare rapidă.

O concluzie… rezervată?

În felul acesta, cu prețuri atât de mari pentru încărcare, România nu va evolua cum ne-am dori noi, electromobiliștii convinși. Totuși, eu încă sper că totul se va regla atunci când va exista concurență serioasă… asta sau se vor întelege la prețuri.

Până una alta, încărcați acasă, încărcați la birou și folosiți serviciile (magazine, restaurante, pensiuni, orice alte afaceri) celor care oferă încărcare gratuită sau la preț decent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.