După nouă luni de când nu am mai utilizat vechiul nostru automobil cu benzină, credinciosul „viking” Volvo V60, ne-am decis să ne despărțim de el. A fost extrem de dificil, deși începând din ianuarie am realizat ca TM 3 (Tesla Model 3) este mult mai economică și mai ușor de alimentat cu priza din garaj.
In urmă cu cinci ani, decizia de achiziție a unui Volvo s-a bazat pe experiența avută în Europa în timpul unui proiect cu firma Volvo, oportunitatea de a conduce mai multe modele închiriate și un test drive cu V60 la dealerul Volvo din Timișoara.
Proiectul Volvo
Așa cum este obiceiul în industria auto peste tot in lume, după achiziția firmei suedeze de către Geely, a demarat presiunea de a reduce costurile. Când aceasta temă a ajuns la echipa responsabilă de interioare, beleaua reducerii și mai mult a costurilor, oricum supravegheate draconic in industria auto, a picat pe capul furnizorilor.
Înarmați cu documentație solidă, care demonstra că Volvo are cele mai înalte standarde de siguranță pentru structurile și mecanismele de scaune, ne-am prezentat la Goteborg pentru o analiză de două zile cu inginerii de la Volvo. Am discutat în detaliu influența unor specificații de rezistență a scaunelor spate, la impactul bagajelor în caz de ciocnire frontală, care erau cu 30% mai ridicate decât norma uzuala în industrie și economiile posibile, dacă Volvo s-ar alinia la valorile medii utilizate de concurență.
Structura unică destinată modelelor Volvo, mai rigidă, mai grea și produsă în serie foarte mică, ridica costurile cu mult peste cele oferite altor producători. După două zile de dezbateri interne, echipa Volvo ne-a comunicat că nu vor face rabat la standardele lor de siguranță, pe care le-au cultivat tot timpul ca o caracteristică a firmei și o filozofie fundamentală de proiectare.
Era una din foarte rarele ocazii, într-o carieră de 40 de ani în industria auto globală, când trăiam pe viu experiența unei decizii luate de ingineri în favoarea clienților, prin care tendința contabililor de a stoarce ultimul cent dintr-un produs, a fost ignorată. La scurt timp după aceasta experiență și după vizitarea liniilor de asamblare de la Torslanda am cumpărat „vikingul”.
Prima excursie cu vikingul
Excursia inaugurală de 7.000 kilometri cu V60 ne-a convins că făcusem o alegere excelentă. Economică, confortabilă și deosebit de încăpătoare, mașina era dotată cu tot ce iți doreai la un drum lung de iarnă.
Schimbările de viteze aproape imperceptibile ale cutiei automate cu opt trepte, erau cea mai apropiată experiență de alunecarea lină cu o mașină electrică, deși vibrațiile motorului cu patru cilindri erau sesizabile in interior.
Pachetul de iarnă comandat suplimentar și-a dovedit imediat utilitatea în diminețile geroase la munte, când in câteva minute mașina era calda și atât parbrizul cât și luneta dezghețate.
La întoarcerea acasă, era deja scadentă prima revizie, plus schimbul de ulei și filtre.
Întâlnirea cu TM 3
După întâlnirea cu mezina familiei Tesla, Model 3 long range mi-a acaparat interesul, prin capabilitatea de a demonstra electro-scepticilor că tehnologia actuală a acumulatorilor, susținuți de rețele de încărcare rapidă, permite călătorii lungi de iarnă, similare cu cele ale mașinilor echipate cu motoare termice.
Despre excursia electrică din Motor City la Timișoara, via Norvegia, am scris în repetate rânduri, așa că nu voi reveni cu amănunte, decât cu precizarea că pentru Model 3 (varianta US) am dispus de încărcare (oarecum) rapidă în Europa doar pe drumul de întoarcere, după un update de software și achiziția unui adaptor ChadeMo.
Diferența între călătoria europeană și cea după revenirea în SUA, a fost că pe drumul de 1000 km de la Baltimore până în Livonia am încărcat de două ori la Super Chargerele indicate de softul de navigație Tesla. Prima pauză, de 35 minute, la Pittsburg, am utilizat-o pentru prânz, iar a doua de 20 minute la Cleveland, pentru o scurtă plimbare de dezmorțire după șapte ore la volan.
Am descris bilanțul primului an cu TM 3 într-un articol aniversar, in care am plasat linkurile cele mai interesante din experiența cu Tesla pe două continente.
Despărțirea de viking
Vânzarea directă a unui automobil second hand poate fi o experiență complexă în vremuri normale și cu atât mai mult în vremuri marcate de precauțiile suplimentare în contextul pandemiei.
Am decis să utilizez instrumentele online, începând cu Kelly Blue Book (un fel de Schwacke Liste american), pentru stabilirea valorii unui V60 de cinci ani, cu aproape 60.000 km la bord în stare perfectă, fără accidente sau defecțiuni de orice natură.
După stabilirea intervalului de preț, KBB are opțiunea unei oferte cash și de curiozitate am dat click, după completarea obligatorie câtorva informații (email, telefon, cod poștal), vândute instantaneu de KBB dealerilor din zonă. Oferta cu 30% mai joasă față de valorile minime indicate de același site, m-a dezamăgit, iar potopul de telefoane și mesaje de la dealerii din zonă, m-au agasat continuu.
Carvana
O alternativă era utilizarea serviciilor de vânzare – cumpărare online oferite, printre alții, de Carvana.
Completând aceleași informatii, am obținut o ofertă la limita superioară a valorilor indicate de KBB. Am acceptat-o și am încărcat pe aplicație imagini cu carnetul de conducere, actul de proprietate al mașinii și o poză cu kilometrajul total.

Carvana a răspuns a doua zi cu mai multe propuneri de date și ore când să vina după mașină. Am ales pe cea mai convenabila pentru programul nostru și Patricia, o reprezentantă a firmei, a apărut la ora stabilita in fața casei. După o sumară inspecție a mașinii, am semnat contractul de vânzare-cumpărare și o împuternicire pentru reprezentanții firmei să se ocupe de transferul proprietății.
La două ore după aceste formalități, desfășurate în fața casei pe o tabletă, am primit înștiințarea că banii au fost trimiși în contul nostru și un camion de tractare a venit să ridice pe bunul și credinciosul nostru viking.
Adio samsari!… o aplicație online poate face o treabă mai bună și mai simplă in prezent și pentru tranzacțiile second hand, nu doar pentru cele noi, așa cum a demonstrat Tesla.
Cu toată tristețea despărțirii de un automobil care a îndeplinit perfect nevoile familiei, aveam dovada celor nouă luni in care nu l-am utilizat, că TM 3 le face pe toate la fel de bine, doar mai economic, mai comod (fără drumuri la pompa de benzina) și mai ales fără emisii.
In plus, vikingul a rămas același bun prieten din urmă cu cinci ani, în timp ce TM 3 ne surprinde periodic cu noile funcții pe care le învață continuu, la fiecare update OTA (over the air).
„Kiss my gas good bye”
O singură întrebare mai rămâne de clarificat. Cum se derulează o excursie lungă cu Model 3, în care ocazional părăsești traseele de pe autostrăzi, acoperite de rețeaua Tesla Super Charger și te avânți pe drumuri secundare spre Parcurile Naționale și alte obiective izolate, unde găsești în prezent doar destination chargere răzlețe.
Ca precauție m-am înarmat cu o aplicație și o cartelă de la rețeaua Chargepoint, care a venit într-un plic cu inscripția „Kiss your gas goodbye”, un joc hazliu de cuvinte în engleză.
Astfel am decis numele pentru următoarea călătorie spre Las Vegas, unde TM 3 se va întâlni pentru prima oară cu TVG (teslavegasgirl), cel de al doilea Model 3 urmărit în cadrul proiectului Electromobilitate.
Plecarea în călătoria electrică de aproximativ 10.000 km va fi luni, 5 octombrie, sosirea… probabil în primele zile din noiembrie.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.