În drumul lung spre Lisabona din cadrul Eurocharge 2024, am făcut o oprire în orașul natal al lui Bibendum, Clermont-Ferrand, și am vizitat muzeul L’Aventure Michelin.
Mulți asociază Michelin doar cu anvelopele, însă vizita la acest muzeu ne-a dezvăluit povestea completă a companiei, de la începuturile sale, când frații Édouard și André Michelin au fondat-o în 1889. Ce a urmat a fost una dintre cele mai remarcabile povești de succes din istoria afacerilor. Michelin se descrie ca o companie de transport, care vinde soluții de mobilitate, nu doar anvelope.
Motto-ul lor este „Give people a better way forward” și, încă de la începuturi, acesta a fost motivația principală din spatele oricărui produs inovator lansat pe piață.
De-a lungul timpului, compania s-a extins în diverse industrii. Michelin a fost prima companie care, în 1889, a inventat anvelopa demontabilă, reducând dramatic timpul necesar reparării unei pene de bicicletă – de la 15 ore la 15 minute, iar în 1946 a revoluționat industria cu anvelopele radiale, acum un standard global.
În ultimii ani, compania franceză a adus inovații și în dezvoltarea anvelopelor sustenabile (sau verzi), care, pe lângă utilizarea materialelor reciclate, au îmbunătățit consumul de combustibil prin reducerea rezistenței la rulare.
Muzeul este împărțit în mai multe zone, fiecare fiind dedicată unei industrii. La intrare ești întâmpinat de cea mai mare anvelopă din lume: are peste 4 metri diametru, peste 5 tone greutate, suportă o sarcină de peste 100 de tone și conține la fel de mult oțel în ranforsări cât o mașină compactă.
În fața recepției ești întâmpinat de Micheline, un fel de tren echipat cu anvelope pneumatice, menit să ofere un transport mai liniștit. Singurele două exemplare care mai există în circulație sunt în Madagascar (în Antananarivo și în Fianarantsoa), însă conceptul de tren cu anvelope se poate vedea în multe orașe europene, inclusiv în Clermont-Ferrand, unde mai multe linii de tramvai folosesc o astfel de structură.
În zona dedicată automobilelor se poate admira un Citroen 2CV, prima mașină de serie din lume care a utilizat anvelopele radiale inventate de Michelin la sfârșitul anilor ’40, precum și o mașină gigantică (peste 7 metri lungime) denumită Centipede. Aceasta avea un ax central pe care se monta o anvelopă de mari dimensiuni pentru teste de durabilitate si viteză.
Pe lângă inovațiile în domeniul tehnic, Michelin a fost și una dintre companiile care a inovat foarte mult în domeniul branding-ului și al marketingului. Omul Michelin, sau Bibendum, cum este denumit popular, a luat naștere într-o ilustrație din anul 1898. Atunci, era desenat destul de diferit față de varianta modernă din prezent, adresându-se publicului vremii. Fiind încă la începuturi, automobilele erau foarte scumpe și accesibile doar oamenilor înstăriți. Pentru a rezona cu aceștia, primul Om Michelin era ilustrat cu butoni de aur la încheieturile mâinilor, o aluzie la clasa înstărită.
Numele Bibendum a apărut din interpretarea greșită a sloganului „Nunc est bibendum” (în traducere: „Acum este timpul să bem”), care însoțea ilustrația omului Michelin cu o cupă de șampanie plină de cioburi, promovând rezistența sporită a anvelopelor franceze la sticlele sparte și pietrele ascuțite ce se găseau pe toate drumurile de atunci.
În anul 1900 a luat naștere și ghidul roșu Michelin, o cărticică plină de informații utile pentru a face călătoriile lungi mai accesibile. Ghidul oferea informații esențiale pentru orice călător – de la mecanici și vulcanizări, până la restaurante și locuri de cazare.
La momentul respectiv, oamenii călătoreau mai mult din necesitate, aproape niciodată de plăcere, orice călătorie fiind însoțită de un risc mare de a rămâne pe drumuri. Ulterior, în 1926, compania a creat și celebrul sistem de stele Michelin pentru restaurante. O stea desemna un loc unde mâncarea era constant de calitate și merita o oprire. Două stele indicau restaurantele pentru care era justificat un ocol, iar cele trei stele erau rezervate locurilor excepționale, pentru care o călătorie specială era pe deplin meritată.
Ultima secțiune a muzeului este dedicată viitorului, unde sunt expuse prototipuri de anvelope fără aer, anvelope gândite pentru utilizarea pe următoarele rovere lunare sau vele gonflabile retractabile (WISAMO), gândite pentru velierele care au nevoie de o înălțime redusă pentru a trece pe sub poduri sau a fi depozitate la interior.
Tot acolo am văzut și un concept de anvelopă creată integral cu o imprimantă 3D din materiale reciclate, care a fost gândită în așa fel încât să nu fie nevoie de înlocuirea ei în timp, fiind posibilă printarea unui nou strat de uzură pe calea de rulare.
Vizita la muzeul L’Aventure cred că este o experiență interesantă pentru oricine, dar mai ales pentru persoanele pasionate de mobilitate sau de branding și marketing, Michelin fiind un exemplu foarte bun în ambele domenii.
Fotografiile sunt realizate de Ciprian Mihai și Radu Chindriș.
Eurocharge este un proiect susținut de SCHAEFFLER și organizat de Autocritica.
Încărcat de OMV eMotion și Renovatio e-charge
Green Partner: Autonom
Stații de încărcare: MOON România
Pus pe șosea de Michelin
Tehnologizat de Server Config
Pasionat de electromobilitate din 2020, cand am facut trecerea de la diesel la electric, dupa multa cercetare pentru a gasi o masina potrivita stilului de viata (calatorit cu bagaj, biciclete, schiuri si alte echipamente care strica puternic aerodinamica masinii)