Lecții despre preferințele clienților norvegieni

Scriam de curând că piața norvegiană este barometrul electromobilistic, unde livrările prioritare ale producătorilor se întâlnesc cu cererea selectivă a unui public educat, care decide, la achiziția unui automobil nou, in proporție de peste 70% pentru unul electric, un caz unic in lume.

Înmatriculările din septembrie sunt o lecție de reținut pentru toți cei din industrie auto, aflată in mijlocul celei mai mari transformări din istoria de peste 100 de ani, peste care s-a suprapus năpasta pandemiei.

Înmatriculări septembrie

Cu două modele noi pe podiumul înmatriculărilor din septembrie, ID 3 și Polestar 2 demonstrează că norvegienii sunt dornici de nou, de tehnologie avansată și modele proaspete.

Model 3 își păstrează atractivitatea, chiar dacă se află in al doilea an de vânzare directa în Norvegia și – atunci când Tesla este in măsura sa livreze proporțional cu cererea – înmatriculările continuă să depășească 1000 pe lună.

Livrările rapide cu trenul din China, care au facilitat ca MG ZS să se claseze pe poziția a patra, sunt un avertisment serios pentru producătorii europeni, care constrânși de numărul acumulatorilor disponibili, jonglează cu volumul de producție al diferitelor modele, alegând bineînțeles pe cele mai profitabile (vezi cazul grupului VW, care a eliminat Citigo din gamă și a gâtuit e-Up! și Mii, ca să poată livra ID 3 si e-tron).

Top 15 după primele nouă luni

Clasamentul după nouă luni confirmă poziția dominantă a grupului VW pe piața norvegiană, cu patru modele diferite e-tron (1), e-Golf (2), ID 3 (10) și Citigo (15) in top 15.

Hyundai Kona este in urcare pe drumul spre podium și împreună cu MG ZS, clasat înaintea lui Renault Zoe și Peugeot e-208, dovedesc preferințele publicului pentru SUV-uri compacte.

Va fi interesant de urmărit dacă in ultimul trimestru al anului VW va menține ritmul livrărilor pentru ID 3, sau a fost doar un prim mare val eco-publicitar, ca și tripleta electrică după lansarea la IAA in 2019.

Celor ce pregătesc titluri despre cum a făcut ID 3 praf Model 3 la prima confruntare directă, sau orice alta combinație de „… killer”, doresc să le amintesc că in Norvegia au fost înmatriculate până la ora actuală 18.886 Model 3 și 2003 ID 3. Mai povestim, după ce alte 16.883 ID 3 – uri vor fi înmatriculate în Norvegia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.