Zoe coboară ștacheta consumului pentru compactele electrice

Săptămâna trecută am discutat despre utilitatea mașinilor electrice compacte pentru traficul în oraș, am introdus protagoniștii comparației de consum pentru cele trei compacte din garajul nostru virtual și am descris în detaliu cazurile de utilizare foarte diferite.

Urmărind consumul realizat în viața de zi de zi cu Peugoet e-208, Opel Corsa-e și Renault Zoe ZE 50, ne-am propus să parcurgem cele patru anotimpuri împreună, pentru a cunoaște cât mai bine cum influențează condițiile atmosferice, modul de utilizare și stilul de condus consumul mediu săptămânal.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate de proprietari

Cu excepția unei săptămâni de vacanță, Laura ne transmite consumul mediu realizat în Timișoara, parcursul și viteza medie de 12 săptămâni și in curând vom putea realiza o interpolare statistică a datelor, care să rotunjească asperitățile curente ale graficului, reprezentând variațiile săptămânale într-un câmp de toleranță.

Cu toate că se bazează pe aceeași platformă, comună tuturor modelelor PSA, Corsa lui Răzvan ne-a surprins plăcut cu un consum mai mic, realizat în București, cu toate ca mediile orare obținute în cele două orașe sunt foarte apropiate, intre 19 si 20 km/h.

După ce si-a pavoazat mașina cu un mesaj clar despre convingerile personale „100% electrice” și a publicat mai multe articole foarte interesante despre conviețuirea cu Zoe, Radu s-a alăturat recent echipei de compacte și a coborât ștacheta încă o dată, sub nivelul Corsei.

Informații din săptămâna 21-28 Septembrie 2020:

  • Parcurs:  747 km
  • Viteza medie:  47.5 km/h
  • Consum mediu:  12.4 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  0 lei

O particularitate a perioadei menționate este că prima parte a parcursului zilnic este făcută cu climatizarea făcând căldura de la 12-14-16 grade la 22, iar a doua parte făcând răcoare de la 24-26-28 de grade la 22.

Radu Dimofte, Renault Zoe ZE 50, R 135

Comparativ cu cei 91 km parcurși strict in oraș de Laura și 243 km de Razvan in ultima săptămână, Radu acumulează distanțe cu mult peste media europeană și cea din Romania, ceea ce va duce la recuperarea investiției suplimentare pentru mașina electrică destul de rapid, comparativ cu un model similar ca performanțe cu motor termic, utilizat în aceleași condiții.

Menționarea costurilor de încărcare, ZERO în ultima săptămână, atrag o dată în plus atenția asupra atractivității achiziției unui automobil electric ACUM, cât timp subvenția este încă generoasă și unii operatori de rețele mai permit încărcarea gratuită.

Toate celelalte avantaje ale automobilelor electrice: condusul plăcut cu o singură pedală, confortul și silențiozitatea, eficiența și frugalitate, frânarea regenerativă se vor păstra și când subvenția se va diminua și încărcarea nu va mai fi gratuită, la fel ca și lipsa norului de emisii poluante, vizibile sau invizibile lăsat în urma de motoarele termice.

Alte informații de consum mediu pe termen lung

Peugeot e-208 Mircea Maieru

Cu puțin timp înainte de publicarea articolului, am primit imaginea de mai sus, de la maestrul imaginilor Mircea Maieru, care ne informează că după 6.274 km cu electro-leul mic (e-208) consumul mediu este 14.5 kWh/100km.

Valoarea mi s-a părut foarte familiară și am verificat la bordul TM 3, pentru o scurtă aducere aminte a valorilor de consum raportate la kilometri (afișajul fiind acuma in mile).

Într-adevăr, consumul mediu după aproape 31.000 km cu TM 3 este foarte asemănător, deși include mult condus iarna și aproximativ 2.500 km pe Autobahn, la viteze mari. Cu viteze moderate, fără AC, căldură sau alți consumatori suplimentari, TM 3 s-a mulțumit în ultimele două saptamani cu o medie de 13.5 kWh/100 km pentru cei 590 km parcurși in zona Motor City.

Avanpremiera pentru mini automobile de oraș

La un preț de achiziție mai mic decât compactele, dar la fel de practice in oraș și pentru călătorii mai lungi in doi, s-au livrat pentru scurt timp in Romania cele două modele înfrățite ale grupului VW, produse la Bratislava: VW e-Up și Skoda Citigo.

Doina cu dl. GO-e

Cu dl. GO-e ne-am întâlnit în direct, încă de la ridicarea din show room, am făcut un test paralel de consum cu Ionică, iar Wiwi ne-a ținut la curent cu delectarea sa și a prietenilor, ce au avut ocazia să conducă prima mașină electrică a familiei.

Marius si VW e-Up! ul familiei, alintat cu drag „buburuza”

Nu după mult timp s-a alăturat proiectului Electromobilitate Marius, cu o serie de articole interesante despre viața de zi cu zi cu VW e-Up la Câmpina și câteva călătorii mai lungi la munte și pe Clisura Dunării. Marius ne-a transmis o bogăție de informații despre consumul săptămânal începând cu 1 iunie.

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate de proprietari

Motivat de informațiile comunicate de Marius, Wiwi a început o urmărire sistematică a consumului și a parcursului săptămânal cu GO-e, ce se desfășoară în zona Timișoara, cu încărcare de la priza casnică din garaj.

Klara și Smart-ul electric

Cu ajutorul familiei Csongor din Timișoara, Attila cu partea tehnică și Klara cu condusul, începând de săptămâna viitoare vom adăuga informațiile despre Smart Forfor electric la graficul de mai sus.

Ozone 3 la Porsib, în așteptarea adaptorului de încărcare la stația de 22 kW Type 2

Un alt pas, pe care îl așteptăm cam de mult, va fi adăugarea buburuzei, aflata în teste de lungă durată la Sibiu, în statisticile de consum mai exacte, decât actualele „liniuțe” (cum le-a boteza Marius Bârsan), ce indică doar aproximativ consumul Ozonului, în trepte de câte 10%.

Adaptorul necesar alimentarii la una din cele două stații Type 2 disponibile la Porsib fiind pe drum din China, sperăm să putem oferi cât de curând informații mai exacte, celor interesați de singurul model electric de oraș cu patru locuri, ce poate fi achiziționat sub 10.000 euro în prezent în Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.