În ciclul necontenit de știri despre mobilitatea electrică, două titluri au revenit frecvent în presa europeană din ultima săptămână:
- primul a fost legat de lansarea producției pentru Fisker Ocean, cu care am făcut cunoștință la CES – Consumer Electronic Show 2020 (Destine paralele – Tesla și Fisker).
- al doilea despre livrarea primelor 500.000 exemplare asamblate pe platforma dedicată MEB a grupului VW.
Sunt cel puțin două motive pentru care tonul sărbătoresc adoptat de presa auto este diferit de cel al proprietarilor.
Titlurile despre diferite „Tesla killer” s-au mai domolit. De altfel TM 3, veterana proiectului Electromobilitate, cu tehnologie veche de cinci ani și peste 100.000 km la bord, încarcă mai repede decât majoritatea noilor modele, cu câteva excepții notabile, majoritatea la prețuri astronomice, mai puțin cele asamblate pe platforma E-GMP a grupului Hyundai -Kia.
Știrile despre cum vor depăși profesioniștii de la VW pe pionierii de la Tesla sunt demolate de cifre. Indiferent la care indicatori privim, puternicul grup VW este încă foarte departe în retrovizorul Tesla.
- valoarea pe bursă: Tesla 600 miliarde USD, VW 90 miliarde – după ce „bijuteria coroanei”, cum a fost denumită firma Porsche de Herbert Diess, fostul CEO, a devenit o companie cotată independent (în prezent mai valoroasă decât tot ce a rămas din grupul VW)

- profitabilitatea pe unitate produsă (vezi rapoartele financiare)
- volumul de 500.000 exemplare sărbătorit săptămâna aceasta, de la începerea producției ID.3 în septembrie 2019, reprezintă ceva mai mult de jumătate din înmatriculările Tesla în primele nouă luni din 2022 (909.042 – sursa: CleanTechnica)
Ceea ce nu apare în articolele din presa tradițională, dar se poate citi pe orice grup din media socială și bloguri dedicate, este NEMULȚUMIREA unui număr mare de clienți. Mai ales în această perioadă de început a sezonului rece, când așteptau cu infrigurare să vadă efectele actualizarilor de soft asupa consumurilor exagerate iarna, surprizele se țin lant.
Această lungă introducere ne aduce mai aproape de a doua temă a săptămânii, lansarea producției pentru Fisker Ocean.
Henrik Fisker și industria auto




Cu tot respectul pentru talentul de designer dovedit de Henrik Fisker, care ne-a încântat privirile cu numeroase modele de referință: BMW Z8, Aston Martin Vantage, Artega GT, Aston Martin DB9, activitatea ultimilor 12 ani în domeniul mobilității electrice și ambiția de a lansa un automobil ce-i poarte numele, nu s-au materializat încă. Începând cu despărțirea litigioasă de Tesla, falimentul primei firme ce-i purta numele, Fisker Automotive, și actuala lansare în producție a unui model cu softul nefinalizat, lasă loc de multe întrebări.

Faptul că industrializarea și asamblarea noului Fisker Ocean a fost lăsată pe mâna unuia dintre cei mai mari furnizori globali de piese auto, Magna, nu este o surpriză. Magna și-a câștigat pe merit un renume de expert în „build to order” pentru mărci celebre din industria auto (Mercedes, BMW, Jaguar, etc.) Fabrica din Graz a dovedit capacitatea de a produce în paralel serii mici pentru mai multe firme, singurul model 100% electric înainte de Fisker Ocean, fiind Jaguar e-Pace.
La fel procedează un alt startup promițător dedicat automobilelor electrice NIO, ale cărui modele de succes sunt asamblate de firme cu experiență în domeniu. Interesant este că Fisker va colabora în Europa cu Magna, dar contractul pentru America de Nord s-a semnat cu Foxconn, cel mai mare producător global de echipamente electronice (între care și i-Phone), fără experiență în domeniul auto.
„Fisker prioritizes deliveries over complete software suite as it readies production”
Citatul atribuit de Automotive News lui Henrik Fisker a declanșat multe semnale de alarmă, fiind o pagină luată din manualul „Nu faceți ca noi!” scris de echipa VW cu ocazia lansării ID.3-ului.
Demarată cu pompă, în prezența cancelarului german de atunci, doamna Merkel, și mari promisiuni de electrificare a flotei produse, livrarea primelor mii de ID.3-uri au umplut spatiile de parcare, oriunde au fost disponibile, acumulând praf până la finalizarea softului. Rezultatul acestei decizii se resimte și astăzi, după mai mult de doi ani, când proprietarii sunt nesiguri dacă și cum li se va aplica ultimul update de soft. Contrar promisiunilor, OTA (over the air updates) tot nu funcționează, așa cum ne-am obișnuit de la orice telefon sau laptop, ca să nu amintesc din nou de Tesla.
Urmărind cronicile săptămânale și alte articole scrise de doi proprietari, Laurențiu (ID.4, Cluj) și Alexandru (ID.3, Bucuresti), devine tot mai evident că multe promisiuni făcute clienților nu s-au împlinit și consumul din sezonul rece rămâne exagerat, comparativ cu cel al modelelor concurente. Fiindcă epoca încărcărilor gratuite se apropie de final și a fost brutal înlocuită de creșteri considerabile de preț pentru energia electrică, consumurile exagerate nu vor mai fi tolerate de proprietarii dependenți de încărcarea în rețele publice.
Declarațiile abile cu care Henrik Fisker dă la o parte funcțiile nefinalizate și promite actualizări de soft, aduc aminte de hyper-promovarea Tesla pentru FSD, o promisiune foarte scumpă, neîmplinită până în ziua de astăzi. Cel puțin două din cele patru argumente, pe care Fisker le promovează ca fiind esențiale pentru decizia de achiziție, sunt discutabile.
1. The solar roof, which can provide up to 2,000 miles (3,219 km) of charge per year under ideal conditions.
Hai să vedem ce ar putea însemna ideal conditions, pe baza unui exemplu concret, rezultat din datele transmise de Peter (Timișoara) pentru IONIQ 5. Producția de energie electrică la bordul IONIQ-ului începând din luna martie a fost de 106 kWh, după 32 săptămâni din primăvară până în tomnă, cu zilele cele mai lungi din an.
Extrapolând la 52 săptămâni, energia totală în condiții ideale ar fi 167 kWh, ceea ce asigură un parcurs de 886 km, la un consum mediu de 18.8 kWh/100 km, raportat de Tudor (TM) după primul an cu IONIQ 5.
Este posibil oare ca Fisker Ocean să parcurgă o distanta de 3.6 ori mai mare decât IONIQ 5 utilizând doar energia produsă de panourile solare?
2. California mode, which rolls down all windows and opens the solar roof with the push of a single button.
O funcție excelentă, care va crea cea mai apropiată senzație de un cabrio (model decapotabil), dar în acest caz acoperișul solar nu va mai produce energia promisă la punctul 1…
3. Revolver, the 17.1-inch screen that can be rotated to a horizontal position for watching videos (when the vehicle is parked).
Altă idee foarte bună pe care sperăm să o întâlnim și la alți producători.
4. Longest range in its price class. (The Ocean’s estimated 350 miles tops the Tesla Model Y’s rated 303 miles.)
EV database indică prețul pentru Ocean în Germania 69.950 euro și estimează, pe baza specificiațiilor comunicate de Fisker, o autonomie de 510 km (consum mediu 19.6 kWh/100km).
Așteptăm cu mult interes primele rezultate din viața de zi cu zi, pentru a da crezare argumentelor pro-achiziție, chiar dacă softul nu este încă finalizat.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.