27 Octombrie 2021 – ziua în care ne-am luat rămas bun de la Hyundai Kona (Porto) și l-am primit în familia Electromobilitate pe IONIQ 5 RWD.
Cu un an în urmă ridicam de la reprezentanța Hyundai Timișoara prima mașină electrică a producătorului sud coreean construită pe platforma dedicată E-GMP. După o așteptare de aproape 8 luni de la plasarea comenzii, urma să schimbăm îndrăgita Kona cu IONIQ 5, o mașină dezvoltată de la 0 pentru a fi electrică.

Kona a fost (și este în continuare) foarte îndrăgită pentru eficiența și autonomia oferite de acumulatorul de 64 kWh, așadar despărțirea nu a fost tocmai ușoară. Însă specificațiile noului IONIQ 5 promiteau ceea ce îi lipsea Konei, viteză de încărcare ridicată la stațiile rapide de curent continuu. Cu condiția de a găsi astfel de stații capabile să livreze putere mare, IONIQ 5 poate încărca cu până la 233 kW, spre deosebire de Kona care este limitată la 77 kW. Chiar dacă eficiența are de suferit în cazul IONIQ-ului, fiind o mașină mai mare și mai grea, viteza de încărcare compensează, făcând posibilă încărcarea între 10-80% în 18 minute.
Despre caracteristicile tehnice ale mașinii am scris și în raportarea de 10.000 km parcurși, așadar nu voi mai insista. Interesant de punctat mi se pare faptul că în primul an am parcurs alături Kona 19.000 km, iar cu IONIQ 5 peste 29.000 km. Sigur că acest fapt se datorează atât relaxării restricțiilor de circulație impuse de pandemie, dar și dezvoltării rețelei de încărcare rapidă și curajului de a porni la drumuri tot mai lungi.
Prima „expediție” a fost la prima ediție a raidului montan Transcarpatica, ceea ce a reprezentat și cea mai mare distanță parcursă într-o săptămână.

- Transcarpatica I
- TM-Năvodari-TM
- Lefkada (Grecia-TM)
De departe, cel mai interesant și bine optimizat drum lung a fost cel Năvodari – Timișoara, pe care l-am parcurs în aproximativ 10 ore, timp „record” pentru orice tip de propulsie, după părerea mea.
Am avut parte de foarte multe drumuri plăcute, liniștite și fără fum, începând cu experiența Transcarpatica I, drumurile pentru ski la Muntele Mic, concediul de vară din Grecia, multitudinea de drumuri la Cluj și până la rutina zilnică urbană.
Consumul mediu pentru cei 29.238 km a fost 18,8 kWh/100km, iar costurile totale 4100 RON (14 RON/100km). Din totalul încărcărilor, 38,5% au fost efectuate acasă, iar 19,3% la birou, așadar majoritatea acestora au fost efectuate atunci când mașina a staționat mai multe ore. Deasemenea, aproape 74% din încărcări sunt realizate la stații de încărcare AC (încărcare de destinație).
Perioada | Distanța [km] | Consum [kWh/100km] | Cost încărcare [RON] | Preț/distanță [RON/100km] |
27 Oct 2021 – 27 Oct 2022 | 29.238 | 18,84 | 4100,34 | 14,0 |

Graficele următoare ilustrează curbele de consum pentru IONIQ 5 (stânga) și Kona EV (dreapta). În primul an, IONIQ 5 a avut un consum mediu de 18,8 kWh/100km, comparativ cu Kona care a obținut o valoare de 15,8 kWh/100km. Diferența de consum de aproape 19% se datorează diferențelor de gabarit și masă proprie dintre cele două modele și probabil distanței mai lungi parcurse pe autostradă, la viteze mari cu IONIQ 5.
Consum 12 luni IONIQ 5 Consum 12 luni Kona
IONIQ 5 este o super-mașină din punctul meu de vedere:
- Confortul interior oferit și sistemele de siguranță active ușurează condusul și previn oboseala excesivă. Cel mai lung drum parcurs la volanul IONIQ-ului a fost drumul spre Lefkada pentru concediul de vară. Pe autostradă am folosit aproape exclusiv cruise controlul adaptiv (ACC) și funcția de menținere a benzii de circulație. După cei 1150 km și 19 ore pe drum bineînțeles că am fost obosit, însă nu la modul în care să fi riscat siguranța noastră sau a celorlalți participanți la trafic.
- Încărcarea super-rapidă fac orice drum comparabil ca timp cu o mașină echipată cu motor pe combustie. Pe de altă parte, costurile sunt o fracțiune din cele ale unei astfel de mașini.
- Autonomia este suficientă pentru 300-350 km de circulat în condiții de autostradă, așadar, o pauză de 15-20 min după 3 ore de condus este perfectă pentru dezmorțire. În unele cazuri poate fi chiar prea scurtă pentru servirea unei mese.
- Tracțiunea spate (RWD) și acumulatorul mare (72,6 kWh) sunt o combinație bună pentru eficiență și autonomie maxime. Nu am simțit nevoia de tracțiune integrală, deși am circulat și pe drumuri acoperite cu zăpadă și polei. Anvelopele de iarnă de calitate și grija la condus în astfel de condiții diminuează riscul unor evenimente neplăcute.
Din păcate, criza componentelor care a dus la probleme și întârzieri în producție, a scăzut disponibilitatea acestui model, cel puțin în România. La sfârșitul lunii Octombrie erau înmatriculate doar 108 exemplare. Lista de așteptare lungă și termenul de livrare și mai lung nu prevestesc o creștere prea abruptă a acestui număr, așadar nu foarte multe persoane vor avea ocazia să se bucure de ce are de oferit IONIQ 5. Să sperăm că lucrurile se vor regla cât mai curând și livrările vor fi accelerate.
Odată cu scumpirea energiei electrice am auzit o mulțime de zvonuri cum că va fi mai scump să încarci o mașină electrică decât să alimentezi cu suc de dinozaur una pe combustie. Mi-ar plăcea să compar costurile obținute de mine pentru cei aproape 30.000 km cu cele ale unei mașini cu motor Diesel, dar vor apărea consumurile de acelea 4 L/100km la mers de autostradă cu viteza medie 135 km/h. Așadar, voi lăsa pe fiecare să judece ce distanță poate parcurge cu 14 RON (costul mediu obținut de mine pentru fiecare 100 km parcurși).

The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.
Pe lângă experiențele împărtășite despre viața la volanul unui Hyundai Ioniq (2019), Kona și Peugeot 208 (începând din 2020) și IONIQ 5 (2021) în 62 articole publicate pe blog, Tudor deține recordul participărilor la evenimentele organizate în cadrul proiectului nostru.
Începând cu prezentarea lui Ionică alături de TM 3 studenților de la secția AR a Politehnicii timișorene, Tudor a participat la TOATE evenimentele de promovare a mobilității electrice, împreună cu invitații săi și a colaborat la organizarea mai multor ediții ElectRoMania, Transcarpatica, Mulțumim Reșița și Electro-șezătoarea de la Ciugud și Păuca.
Pasiunea lui pentru electromobilitate este contagioasă, dovadă fiind participarea întregii familii la evenimentele organizate începând din 2020 și alegerea unei cariere profesionale în domeniu, alături de partenerii noștri de la lektri.co.
MULȚUMIM TUDOR pentru efort și timpul dedicat proiectului Electromobilitate de mai bine de trei ani!
Va multumesc si eu pentru oportunitatea de a fi parte din acest proiect! Ma bucur ca ne-am intalnit in laboratorul din cadrul facultatii de mecanica! De acolo a inceput totul 🙂 Voi fi in continuare prezent la evenimentele organizate!
Salut eu am roti pe 20 , arata f bine , nu ar fi mai ok pe 19 cauciucuri putin mai inalte , consum , comfort?
Salut! Nu stiu care este diferenta de consum intre rotile de 19″ si cele de 20″. Cu siguranta confortul este ceva mai bun, avand mai mult „cauciuc”.