IONIQ 5, Skoda Enyaq, VW ID.4, în a doua săptămână de noiembrie

De curând analizam rolul de leader al Spring-ului în adoptarea mobilității electrice în România, dar și în Europa de vest.

Împreună cu colegii din „grupa mică” (VW e-Up și Skoda Citigo), Spring-ul reprezintă primul pas în universul electromobilității românești. Dar unde este locul celor mai mari modele participante la proiectul nostru, reunite în „Grupa Mare”?

Înmatriculări în Europa

In clasamentul compilat de Jose Pontes pentru CleanTechnica, regăsim cele patru modele din Grupa Mare (chenar albastru) în Top 15.

MARELE ABSENT din cronicile noastre este Model Y…

Deși am prezentat primul test drive în 2020, am ajutat la prima livrare (din cercul de cunoscuți) în 2022 și Claudiu (TM) și-a luat de curând în primire exemplarul său, încă nu am reușit să culegem săptămânal date și experiențe cu Model Y.

Inmatriculari Romania

Sursa: RO e-mobility index

Situația este diferită în țară, unde livrările pentru Enyaq sunt mai bune decat pentru ID.4 sau IONIQ 5 și, din păcate, Kia Niro nu apare între primele 26 modele înmatriculate din ianuarie până în octombrie.

La fel ca în cazul înmatriculărilor europene, MARELE ABSENT din cronicile noastre este Model Y clasat înaintea tutror celorlalte modele.

Anunțul lui Ovidiu (B) ca a renunțat la Model 3 și asteaptă cu nerăbdare livrarea unui Model Y, va repara cât de curând, această lipsă. Să vedem cine-l va urma pe calea MY?

Consumul mediu

PETER – IONIQ 5 AWD, TIMIȘOARA

Datele din săptămâna 45 (07.11-13.11) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 262.5 km
  • Tip traseu: 100% oraș
  • Viteza medie: 24.8 km/h
  • Consum mediu: 17.8 kWh / 100km
  • Total încărcări: 90.3 kWh

Energie obținută de la panourile solare: 0.8 kWh.

TUDOR – IONIQ 5 rwd, TIMIȘOARA

În perioada 7-13 Noiembrie IONIQ 5 a parcurs 232 km cu un consum de 16.4 kWh/100km. Toată distanță a fost parcursă în mediul urban. Viteză medie a fost de 26 km/h.
 
Așa cum scrie și Peter, consumul este foarte bun pentru această perioada din an. În perioada similară a anului trecut, consumul era cu aproximativ 2 kWh/100 km mai mare. Temperaturile (prea) mari din această perioada ajută la consum, dupămasă nefiind nevoie de folosirea încălzirii.
 
În schimb, folosesc în fiecare dimineață funcția de preîncălzire, lucru care se observă și în tabel, diferența dintre energia încărcată și cea utilizată fiind destul de mare. La energia încărcată eu contorizez și pierderile.
 
Costurile au rămas în continuare scăzute, ~43 kWh fiind încărcați la birou, iar ~13 kWh încărcați acasă.

LAURENȚIU – VW ID.4, CLUJ-NAPOCA

Săptămâna aceasta am zis să îmi încerc norocul cu o alta reprezentanță VW, pentru a descoperi cauza bătăilor de la puntea spate, așa că am mers la Alba Iulia.
 
Oamenii de acolo și-au dat interesul, așa că am făcut vreo 5 km pe drumuri proaste, cu 2 sau 3 persoane în mașină pentru a vedea dacă zgomotul se schimbă sau dispare la încărcare mai mare.
 
Au făcut înregistrări pe care le vor trimite la importator pentru ajutor.
Să vedem ce va ieși de aici, pentru că asta i-am rugat și pe cei de la Cluj să facă și nu cred că au intervenit deloc la importator.
 
Și la dus și la întors am mers cu 90 km/h, deoarece nu m-am grăbit, iar la întors am făcut o încercare de consum pe autostrada de la Alba Iulia la Cluj, prin Gilău, la o viteză de 93 km/h pe bord, care a ajuns în medie la 90 km/h.
Consumul măricel, mai ales că nu am folosit căldura, decât foarte puțin, pentru dezaburirea geamurilor, dar există o diferență de nivel de vreo 300 m la maxim, iar între Alba și Gilău 200 m.
Până în oraș consumul a scăzut substanțial, ajungând la 17,2 kWh/100 km.
 
Sfârșitul de săptămână a adus un alt drum de aproximativ 130 km, unde am observat că deplasările pe drumurile unde astă vară obțineam 14-15 kWh/100 km, acum sunt în zona lui 18 kWh/100 km.
 
Cheltuielile pentru această săptămână au fost 0, grație unei încărcări la stațiile Primăriei Alba Iulia și două încărcări la stațiile primăriei Cluj-Napoca.

CRISTIAN – SKODA ENYAQ, BRAȘOV

Săptămâna trecută am parcurs 914 km cu un consum mediu de 18.5 kWh/100km. Toate încărcările au fost făcute acasă. Am făcut și un drum dusîntors până la București și unul până la Sibiu, unde am avut plăcerea testez Tesla lui Marius (PH) la un drum mai lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.