Nu stiu altii cum sunt, insa eu imi schimb smartphone-ul destul de des, poate chiar o data pe an. Ma tem ca acelasi lucru se va intampla si cu masina electrica.
Sa va spun cum e la mine: sunt pasionat de tehnologie si imi place sa fiu mereu in pas cu aceasta. Urasc ca device-urile pe care le folosesc sa se miste incet sau sa sacadeze. De aceea, cel mai folosit dispozitiv electronic, cel pe care-l tin langa mine 60% din zi, trebuie sa fie intotdeauna rapid.
Daca la calculatoare avansul tehnologic nu este atat de evident de la an la an, la smartphone-uri situatia e putin diferita si in fiecare an producatorii mai vin cu ceva nou. Asa ca eu simt cateodata nevoia sa fac schimbarea pentru a tine pasul. Sunt constient ca nevoia mea nu e de fiecare data justificata.
Cunostintele mele spun ca si masinile le schimb des. Cel mai mult am tinut o masina timp de 3 ani de zile. Motivul este acelasi: imi place sa evoluez si fac schimbarile cu pierderi mici datorate deprecierii.
Ma tem ca odata ce imi voi lua prima masina electrica (pentru ca inca nu s-a intamplat asta, dar sper sa fie anul 2020 cel in care se va intampla) acest obicei si dorinta de a fi intotdeauna „la zi” sa va transfera si in domeniul acesta. Spun asta pentru ca masinile electrice sunt pentru masinile clasice exact ceea ce sunt smartphone-urile pentru telefoanele clasice. Ai cumparat una astazi, maine deja apare ceva nou.
Bateriile evolueaza mult, tehnologiile de la bord evolueaza si ele mult. Singurii care reusesc sa pastreze o masina „la zi” timp de mai multi ani, cu acelasi hardware, sunt cei de la Tesla care, din punctul meu de vedere, sunt pentru masinile electrice ceea ce Apple reprezinta pentru telefoanele mobile. Insa as putea vorbi despre asta, mai pe larg, intr-un articol separat.
Si cred ca s-ar putea sa nu fiu singurul care se teme ca noua masina electrica ar putea deveni „veche” in scurt timp. Iar acest lucru s-ar putea sa ii tina in loc pe o parte din cei care vor un automobil electric, insa mai asteapta putin ca tehnologia sa evolueze.
Iar asa revenim la cel mai bun sfat legat de masinile electrice: cumparati una mai ieftina pentru oras. Vor veni si masinile electrice „bune la orice”, insa deocamdata acestea sunt putine si scumpe iar pentru calatorii lungi exista alternative: o a doua masina (o varianta tot scumpa), masina inchiriata, tren, autocar, avion samd.
Nascut in 1989, profesionist in tehnologii IT avand o experienta de peste 10 ani in spate. In prezent conduc o echipa de dezvoltare software in cadrul unei multinationale.
In 2006 am pornit ceea ce se numeste ArenaIT, un blog de tehnologie dezvoltat din pasiune. In tot acesti ani de activitate, blogul a ajuns sa fie un reper in domeniul tehnologiei pe internetul romanesc si este proiectul care ma defineste pe mine ca persoana in online.
Recent am devenit tot mai interesat de ecologie, energie regenerabila si, in acelasi timp, de masini electrice si de aceea am inceput promovarea si testarea acestora pe ArenaIT. Asa l-am cunoscut pe Dan Boboescu, parintele Electromobilitate, un proiect care mi s-a parut inca de la inceput ca fiind unul nobil si caruia mi-as dori sa ma alatur, ceea ce s-a si intamplat.