„Lingura și furculița” – o analogie utilă pentru achiziția unei compacte electrice de oraș ?

In avancronica la GIMS – Geneva International Motorshow, am prezentat câteva modele electrice noi, care anticipam că vor avea un impact major asupra adoptării electromobilitații în Europa și în Romania.

Renault Twingo Z.E.

Atât Renault Twingo cât și Dacia Spring vor accelera electrificarea transportului urban la preț cât mai scăzut posibil în acest moment, când acumulatorii sunt încă scumpi și greu de găsit. Aceeași afirmație am făcut-o și după IAA-Frakfurt, unde grupul Volkswagen a prezentat câte un automobil electric pentru fiecare categorie de cumpărători, începând cu tripleta VW e-Up, Seat Mii, Skoda Citigo destinate circulației în oraș, VW ID 3 cu gabaritul unui Golf, Audi e-tron pentru amatorii de SUV-uri premium și în vârful piramidei Porsche Taycan.

Pentru România mai rămâne însă o condiție de îndeplinit, cea ca importatorii să aducă în țară un număr suficient de automobile electrice de oraș, exemplul cu oferta limitată de Skoda Citigo fiind jalnic până în prezent.

Autonomia necesară în oraș

Echiparea cu acumulatori mici, limitează autonomia unui vehicul electric și generează o reacție adversă de la cei ce doresc să utilizeze aceeași mașină zilnic în oraș, dar și în concediu, două situații cu nevoi diametral opuse.

Această discuție revine sistematic cu participanții la test drive în cadrul proiectului Electromobilitate, care după prima experiență cu un automobil electric, recunosc de îndată simplitatea (one pedal driving), confortul (liniaritatea demarajelor), dinamica (accelerația instantă) și eficiența obținută prin frânare regenerativă … DAR, sunt sceptici față de autonomia insuficientă pentru concedii, combinată cu durata mai mare pentru reîncărcare.

Foarte rar am auzit disponibilitatea de a căuta o soluție alternativă pentru vacanțe, pe care o explic de cele mai multe ori printr-o analogie cu utilizarea lingurii pentru supă și a furculiței și cuțitului pentru restul meniului.

Avantajele unei compacte electrice în oraș

Skoda Citigo electric

La prima vedere pare ușor de acceptat că pentru mersul în oraș, un automobil electric compact, cu preț accesibil datorită acumulatorului mic și autonomie suficientă pentru deplasările zilnice, aduce avantaje majore utilizatoarelor începând cu:

  • ușurința de a parca
  • ușurința de a conduce
  • costuri minime de exploatare și întreținere
  • încărcarea simplă acasă sau la serviciu (evitarea alimentarii la pompa de carburanți)
  • contribuția personala la un oraș mai liniștit și mai puțin poluat cu gaze de eșapament

… DAR … în realitate modelul prin care un automobil satisface toate nevoile în oraș și în concediu, este foarte adânc înrădăcinat în conștiința noastră și justificat de cele mai multe ori prin „nu ne putem permite două mașini„.

Absolut de acord, două automobile personale, cu toate că sunt tot mai răspândite, dublează pierderile prin devalorizare și cheltuielile de asigurare, întreținere, impozite, chirie spații de parcare etc.

Întrebare despre disponibilitatea de a închiria un automobil spațios pentru concedii

Mini electric

Ce s-ar întâmpla dacă drumurile zilnice ar fi acoperite cu un automobil electric compact de oraș, iar pentru vacanță am închiria un vehicul spațios și cu autonomie adecvată celor mai aventuroase călătorii cu întreaga familie?

Pe scurt, ce ar fi dacă pentru utilizarea automobilelor am utiliza logica simplă a lingurii și furculiței ? … sau la modul mai general instrumentul potrivit pentru aplicația necesară? … putem continua cu cleștele sau ciocanul, schiurile sau patinele … etc.

Matematica arată că financiar ar fi o soluție mai avantajoasă decât utilizarea unui automobil mare, adecvat concediului, pentru drumurile zilnice în oraș. Economiile realizate în viața de zi cu zi cu un automobil electric compact de oraș sunt suficient de mari pentru a permite chiar și închirierea unui van pentru vacanțe.

Este evident că nu poate fi o soluție universală și că există nenumărate situații în care distanțe lungi sunt parcurse în interes personal sau profesional săptămânal sau chiar zilnic.

Skoda Ocatavia ready for vacation
Octavia familiei Bârsan echipată de vacanță

Mai există alte nevoi speciale, ca cea evidențiată de curând de Marius, în care mașinile de închiriat nu au cârlig de remorcare sau pentru transportul bicicletelor și multe altele pe care și le cunoaște fiecare utilizator.

Invitație la dialog

Cu toate acestea, ce s-ar întâmpla dacă noi ceilalți, care nu avem nevoi speciale de transport zilnic, cu excepția navetei la serviciu, transportului copiilor la școală sau la alte activități potrivite vârstei lor, cumpărături, vizite în oraș, am aplica filozofia lingurii și furculiței pentru a decide achiziția unui automobil electric compact de oraș?

2 Responses

  1. Adi spune:

    „Ce s-ar intampla daca drumurile zilnice ar fi acoperite cu un automobil electric compact de oras, iar pentru vacanta am inchiria un vehicul spatios si cu autonomie adecvata celor mai aventuroase calatorii cu intreaga familie?” – pai s-ar intampla ca am determina matematic si foarte usor ca mai bine ni-l cumparam decat sa il inchiriem.

    Un Seat Ateca este 19000 euro varianta de baza. Daca il inchiriem, o vacanta de 2 saptamani costa 800 euro fara accesorii (a se vedea pe site-urile de inchirieri), cu doua de genul acesta pe an, la o durata de viata de 10 ani (din cate vad la cunoscuti nu una neobisnuita pentru o familie normala in Romania pentru un vehicul de o asemenea categorie) acoperim, practic, pretul de cumparare doar din acestea.

    Nu avem treaba nici cu disponibilitatea (s-ar putea sa nu fie disponibil ce vrem noi sa inchiriem), nici cu actele (e a noastra, avem toate actele, nu riscam sa ne trezim pe la vreo granita intorsi din drum pentru ca avem vehicul suspect), nici cu istoricul (nu ne trezim cu cine stie ce ascuns prin masina de precedentii ocupanti), nici cu service-ul (merge atat de bine cat o intretinem noi). Si, in plus, o avem cand ne trebuie, si nu trebuie sa platim o gramada de bani de-odata (eu personal nu cunosc prea multi oameni pentru care 800 euro in plus fata de pretul unui concediu de 2 saptamani este o cheltuiala minora, dar poate ma-nsel).

    Poate, doua concedii de 2 saptamani pe an nu sunt ceva realist. Sa zicem ca avem doar unul. Nu mai vorbesc de situatiile in care am dori sa calatorim confortabil chiar si pe distante mai scurte, de pana in 300km, din varii motive (ex. sa ne vizitam parintii/bunicii), drum care nu e neaparat usor cu o masina de oras, sau sa iesim undeva din oras intr-o masina mai confortabila (caci nu toata Romania este ca drumul intre Bucuresti si Snagov).

    Deci, eu concluzionez, realmente, daca ne permitem sa avem doua masini, va merge si metoda descrisa in articol cu inchirierea. Daca nu ne permitem doua masini, atunci nu ne permitem, pe termen lung, nici sa inchiriem.

  2. Dan Boboescu spune:

    Automobilul proprietate personala, acumuleaza in zece ani alte cheltuieli, pe langa operatiile de intretinere. Chiar daca o buna parte din acestea ar putea fi exectuate de proprietar (caz tot mai rar cu tehnologia moderna) costul uleiului, al fitreleor de ulei, aer si polen, curele, bujii, bucse, pivoti si amortizoare si a mai multor seturi de anvelope se aduna considerabil la pretul de achizitie. In plus, impozitele, asigurarile si pentru unii parcarea costa si ele in fiecare an.

    Insumate pentru zece ani sunt sume considerabile, care ar putea face inchirierea mai economica, chiar daca nu este solutia ideala pentru toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.