Mobilitatea electrică și puterea exemplului (episodul 2)

In primul episod am discutat rolul de promovare al mobilității electrice prin două exemple întâlnite în grupul Dacia Spring: Alexandra și Radu, ambii proaspeți proprietari ai celui mai accesibil automobil 100% electric din România.

Cu această ocazie am subliniat faptul că mult visata paritate între prețul modelelor electrice și a celor cu motor termic, a fost depasită de Spring, care după deducerea subvențiilor (rabla și rabla plus) este cel mai ieftin model Dacia existent și pe lângă garanție, vine cu economii majore pentru alimentare și întreținere.

Tot în primul episod am discutat importanța unui exemplu instituțional, firma NTT din Sibiu, care a instalat zece stații duble de încărcare în parcarea pentru angajați și oferă încărcare gratuită, eliminând astfel grijile legate de găsirea unei surse de electroni pentru cei ce nu beneficiază de această facilitate esențială pentru o viață liniștită cu electrica: încărcarea acasă.

Cel de al doilea episod este dedicat tuturor electromobiliștilor, care prin natura gestului considerat de mulți exotic, al achiziției unui automobil electric, devin purtători de cuvânt la mobilității viitorului, într-o formă mai curată și mai liniștită.

Discuția a început cu imaginea de mai sus, pe care Laurențiu, singurul proprietar al unui ID.4 din echipa proiectului Electromobilitate, a trimis-o colegilor cu o notă care informa ca Fiat-ul 500e și Kona au fost achiziționate de membrii ai familiei, după ce au mers și ascultat experiențele cu noul ID.4.

Iată detaliile, care definesc puterea exemplului pozitiv, povestite de Laurențiu:

Excursie de toamnă la Mărișel

Săptămâna aceasta a adus minime de 2 grade dimineața, la Cluj, fapt care a dus din nou consumul pe distanțele scurte până la serviciu, dimineața, la 40 kWh/100km.

În weekend am parcurs aproximativ 280 km, în afara orașului, avand temperaturi între 12 și 1 grad Celsius.

Pentru introducerea în lumea electrică am hotărât să facem o excursie cu noul Fiat 500e, livrat în această săptămână și cu cealaltă mașină din familie un Hyundai Kona 2021.

De la Cluj am plecat cu 80% și ID4 și Fiatul, și așa cum ne-a spus cumnatul, dacă nu eram noi, cei mai cu experiență în mașinile propulsate cu electroni, să îl liniștim că poate ajunge, el se întorcea acasă înainte de începerea urcării pe munte, fiind speriat de autonomia mică afișată pe bord.

În vârful muntelui Fiatul a ajuns cu bateria la 42% SoC, deci era sigur că ar fi ajuns înapoi acasă fără probleme, având în vedere că ar fi urmat coborârea. Acest traseu a avut o lungime de 164 km, cu diferențe de nivel de 1000 m.

Consumul final al lui ID.4 a fost de 15.6 kWh/100 km, dar până la altitudinea maximă, înainte de coborâre aveam 22,3 kWh/100 km, același consum pe care la avut și micuțul Fiat.

Nu știm de ce, urmează să mai studiem, Fiatul are 2 ecrane cu Trip A și Trip B, iar informațiile de pe ele diferă, chiar dacă au fost resetate la plecarea de acasă, unul a indicat consum 20 kWh/100 km (Trip A), iar celălalt 22,3 kWh/100 km, iar la coborâre Trip B s-a resetat, Iar Trip A a avut consumul spre 12 kWh/100 km.

Săptămâna a fost astfel încheiată cu 315 km, 16,8 kWh/100 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.