Bilanțul veteranilor – Renault Zoe, Peugeot e-208 și Kia Niro

In general, știrile din lumea auto se concentrează pe noutăți. Concepte fanteziste și sclipitoare prezentate te miri unde și zvonuri despre viitoarele modele iau ochii vizitatorilor și captează atenția cititorilor.

Cronica veteranilor din cadrul proiectului Electromobilitate face exact pe dos. O dată pe lună analizăm, pe baza datelor primite de la proprietari, ce mai fac modelele lansate în ultimul deceniu, cele ce au scris primele pagini ale mobilității electrice moderne.

Fiindcă nu toți potențialii clienți dornici să treacă la o ”electrică” au la dispoziție bugetul pentru una nouă, considerăm ca actualii proprietari sunt de mare ajutor pentru ca cei interesați să înțeleagă cât mai bine cum se comportă Renault Zoe, Peugeot e-208, Kia Niro, Hyundai Kona și chiar primele Tesla Model 3 după mai mulți ani și kilometri.

Cât de mulți? De exemplu peste 188.000 km (una sută optzeci și opt mii km) cât ne-a transmis Andrei (BV) în ultima imagine de la bordul koniței.

Sau peste cinci ani și 135.000 km, cât au în baterii, suspensii, direcție și interioare TM 3 și TVG, cele două Tesla Model 3 LR rwd fabricate în 2018 și aflate încă în perioada de garanție pentru acumulatorii de tracțiune.

După o privire la datele transmise de Radu pentru ZOE la peste 130.000 km, vom continua cu informațiile primite de la Márton, care și-a început cariera electromobilistică la volanul unui Renault Zoe second hand.

Márton – Renault Zoe, Târgu Mureș

Luna decembrie pentru Zoe 41 a fost slabă, am parcurs cei mai puțini kilometri din tot anul, doar 1311 km. Am încărcat de 278 kWh, din care doar 37 kWh din solar. Consumul, după contor care include și pierderile de încărcare și preîncălzirea habitaclului este de 21 kWh/100km. Costul încărcărilor ar fi 293 ron.

Am avut un drum de Cluj și apoi am fost la darea în circulație a lotului A3 între Câmpia Turzii și Chetani. În rest doar trafic de oraș. 

Câteva informații interesante pentru tot anul 2023, pe care l-am încheiat cu 72.549 km pe odometru: 

  • Parcurs: 22.167 km;
  • Încărcat: 3.7 MWh, din care 553 kWh solar, 1.8 MWh la Kaufland;
  • Consum după contor, cu pierderi: 17.05 kWh/100km;
  • Cost încărcare 1196 ron;
  • Costuri medii 5.39 ron/100km;

Dacă aș fi alimentat un diesel cu consum de 7l/100km costurile ar fi fost la 11.143 ron. 

In 2023 am schimbat antigel, am făcut revizia, filtru polen, 2 anvelope, cost total 1810 ron și 2 becuri, care au fost schimbate în garanție (cumpărate de la Dedeman). 

Având o mașină cu încărcare doar Type 2, m-am aventurat din Târgu Mureș cu Zoe în 2023 până la Vatra Dornei și Transrărău în luna februarie, la Budapesta și București. Am participat la întâlnirea de la Ciugud și am făcut mai multe drumuri la Cluj și Târgu Secuiesc.

Nu m-am lăsat de hobby și organizatoarele Fizima România au fost oferite celor interesați pentru Spring, Zoe și Megane E-tech. 

Laura – Peugeot e-208, Timișoara

Laura a transmis primul set de date pentru proiectul Electromobilitate, prin intermediul lui Tudor (IONIQ 5, TM), în iunie 2020. Livrat în plină pandemie, martie 2020, electro-leul Laurei a fost de mare ajutor în toate drumurile din Timișoara, dar a participat și la numeroase evenimente organizate în cadrul proiectului nostru la Brebu Nou, Păltiniș, Reșița, Ciugud și chiar prima ediție Transcarpatica.

Încărcat acasă, mai întâi de la o priză instalată în curte, apoi de la o stație, care a alimentat cele trei mașini ale familiei cu energie electrică, electro-leul se va hrăni in 2024 de la soare.

Odată cu noua adresă, drumurile zilnice s-au lungit pentru Laura, un motiv în plus să continuăm monitorizarea lunară a micuțului Peugeot e-208 și în cel de-al patrulea an, după un consum mediu lunar mai bun decât cel din anul precedent în luna decembrie.

Bogdan – Peugeot e-208, București

Bogdan utilizează Peugeot-ul într-un mod asemănător cu Laura, majoritatea timpului în aglomerația Bucureștiului, dar din când în când evadează în excursii tăcute și line despre care relatează cu plăcere.

In ultima săptămână din 2023, am avut mai multe drumuri prin oraș și împrejurimi, precum și o mini-vacanță în Sibiel. 

Nimic nou de raportat, mașina s-a comportat impecabil ca întotdeauna. Am avut noroc și cu stațiile de încărcare, libere, funcționale.

Pentru luna decembrie:

  • Distanța totală: 1.537 km
  • Consum mediu: 17.9 kWh/100km
  • Viteza medie: 41 km/h
  • Cheltuieli încărcări: 
    • Acasă : 76.13 Ron – 105 kWh
    • Stații publice : 251.78 Ron – 182 kWh

Tibi – Kia Niro, București

Utilizând aceeași platformă ca și îndrăgitele Hyundai Kona, dar dotat cu un portbagaj mai mare, era de așteptat ca Niro să domine înmatriculările în această categorie. Realitatea a fost însă cu totul alta, prețul și serviciile oferite de importator fiind în nepotrivire cu așteptările clienților.

Din fericire, Tibi, care participă la proiectul Electromobilitate din noiembrie 2020 nu a avut nevoie de service, exemplarul sau comportându-se exemplar.

Cu ocazia noului an, am făcut și o statistică anuală (pentru prima oară până acum, de regula scriam doar pentru fiecare lună și nu mă mai uitam vreodată peste ele).

In afară de concediul din Alpi în februarie 2023, am văzut ca nu am mai mers așa mult, în special în ultima jumătate a anului. In București, foarte rar mai mut mașina, de regulă până la o stație înainte de un drum mai lung. In rest, drumuri până la țară și excursii pe munte în weekend-uri.

De la începutul lui decembrie am montat cutia de schiuri pe plafon și, deși pierd considerabil din eficiență (undeva la 15-30%), parcă prefer așa, decât să o demontez și să o montez iar de fiecare dată când am nevoie ea.

Poza de mai sus (titlu) este dintr-un sat în care oamenii ani la rând s-au opus asfaltării ca să „nu vină mulți turiști”… așa că în fiecare iarnă drumurile se umplu de un noroi pe care aluneci mai rău decât pe zăpadă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.