Model Y, IONIQ 5, XC40 și Enyaq – Grupa Mare reunită în prima săptămână de noiembrie

Andu (B) redeschide subiectul degradării bateriei, cu vești bune, având o scădere aproape insesizabilă a capacității bateriei după 32.000 km pentru Tesla Model Y Long Range. Într-un test similar și Model Y Performance de Brașov obține o valoare apropiată, după depășirea pragului de 50.000 km.

Tudor (TM) a efectuat deja a doua revizia pentru IONIQ 5 RWD, după ce a ajuns la 60.000 km și se bucură în continuare de IONIQ 5, fără a întâmpina până acum probleme tehnice.

RAPORTUL SĂPTĂMÂNII 30.10 – 05.11

După cum veți vedea în graficele de mai jos, scăderea temperaturilor din prima săptămână a lunii noiembrie a dus la o ușoară creștere a consumului pentru majoritatea colegilor.

Tesla Model Y

Skoda Enyaq, Volvo XC40 și IONIQ 5

Adrian – Model Y Long Range, Ploiești

Pentru săptămâna 30 octombrie – 5 noiembrie, Tesla MYLR a înregistrat următoarele valori:

 • Distanța parcursă: 381 km
 • Consum mediu: 15,1 kWh/100 km
 • Încărcări: 83 kWh
 • Cost încărcare: 0

Total km parcurși: 9.577 km

Consum mediu general: 14,6 kWh/100 km

Andu – Model Y Long Range, București

Săptămâna aceasta am avut doar drumuri în interiorul Bucureștiului, plus o vizită până la Ploiești. Singurul eveniment important a fost faptul că am încărcat mașina până la 99% (ar mai fi durat încă o oră să se calibreze mașina până la 100%), deoarece, pe baza informațiilor oferite de OBD, am observat că mi se indica o degradare apropiată de 6%, cu o capacitate de 74.2 kWh.

Mi-am făcut puține griji, deja mă întrebam: Am încărcat-o prea des la DC? Am ținut sentry-ul prea mult pornit și am adăugat prea multe cicluri de încărcare? Posibil ca acești factori să aibă un cuvânt de spus în degradarea bateriei, dar odată ce am ajuns la 99%, OBD-ul îmi arăta că am 74.6 kWh disponibili în baterie. Posibil, dacă aveam timpul necesar să o las până la 100%, aș fi ajuns aproape de 75 kWh. Sunt curios cum o să evolueze datele de acum înainte.

 • Distanța parcursă: 407 km
 • Consum mediu: 19,8 kWh/100 km
 • Cost total: 0 lei

Dan – Volvo XC40, București

Pentru 30 Oct – 5 Nov drumurile parcurse cu XC40 au fost exclusiv în urban. Vremea încă e prielnică, chiar dacă traficul nu!

La final de săptămână am înregistrat un consum mediu de 16.3 kWh/100 km. Altfel, în ultimele săptămâni puterea soarelui a mai scăzut. La fel în săptămânile precedente n-am mai reușit să încarc până la 80% într-o singură sesiune. Dar hei, ce una, ce sunt două încărcări !?

Dată Start30-Oct-2023
Dată Sfârșit05-Nov-2023
Temp Min Condus [C]12.00
Temp Max Condus [C]23.00
SOC Start [%]24.00
SOC Sfârșit [%]47.00
Distanța Parcursă [km]205.10
Consum Mediu [kWh/100km]16.30
Viteza Medie [km/h]27.00
Nr Încărcări AC2
Încărcări AC [kWh]56.34
Nr Încărcări DC0
Încărcări DC [kWh]0.00
Total Încărcări [kWh]56.34
Cost Total Încărcări [RON]0.00

Mihai – Skoda Enyaq, Bacău

Într-o săptămână extrem de aglomerată, cu drumuri mai mult locale, de unde și media de 17 km/h, și temperaturi în scădere,

 • am parcurs 236 km
 • cu un consum mediu de 23.4 kWh/100km

Ca de obicei am încărcat doar acasă prin Hidroelectrica.

Ovidiu – Model Y Performance, București

Săptămâna trecută MYP a parcurs 406 km, însă va trebui să includem și ziua de luni, 6 noiembrie, întrucât am uitat să resetez bordul la timp 🙁

79 kWh consumați in total si o medie de 19,5 kWh/100km.

Am reconfigurat si raportul Teslamate sa includă ziua de luni:

Consum ceva mai mare datorită consumatorilor staționari, viteza medie de 18 km/h și drumuri doar prin oraș. Fără ziua de luni, avem 336 km parcurși pentru saptamana trecută conform Teslamate si aproximativ 19,1 kWh/100km ar fi arătat pe tableta mașinii

Costuri 0 cu încărcarea, fiind efectuate la birou din fotovoltaice.

Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara

În perioada 30 Octombrie – 5 Noiembrie IONIQ 5 a parcurs 668 km cu un consum de 17.3 kWh/100 km.

Săptămâna trecută am avut un mix de autostradă, drumuri naționale și urbane. Am efectuat două deplasări în afara orașului, prima pentru revizia de 2 ani (60.000 km) de la Hyundai Carbenta Oradea și al doilea pentru un drum la Lugoj. 

Distanțele pe diferitele categorii de drumuri se împart astfel:

 • 84 km parcurși pe autostradă între TM și Arad (și retur) cu viteza de 135 km/h setată pe ACC
 • aproximativ 375 km pe drumuri naționale cu viteze în limita legală și în ritmul traficului
 • aproximativ 210 km pe drumuri urbane și periurbane pentru nevoile cotidiene

Costurile cu încărcarea au fost 113 RON (17 RON/100 km). Două încărcări au fost efectuate acasă cu prețul de 0.68 RON/kWh, iar cea de-a treia și ultima la OMV Arad (intrarea dinspre Timișoara), unde am încercat să utilizez unul din cupoanele de la E-Charge pentru campania cu Mastercard. Încercarea a eșuat, în sensul că am reușit să încarc, dar nu a fost utilizat cuponul, ci au fost retrași bani, dar am deschis un tichet la suport la care aștept răspuns. 

Acest hub de încărcare (cu 4 conectori în configurație 4×150 kW sau 2×300 kW) este foarte bine amplasat, chiar lângă autostradă. Abaterea de la traseu este de maxim 1 km dus-întors. Deocamdată stațiile sunt limitate la 210 kW din cauza lipsei de putere disponibilă.

Despre a doua revizie a IONIQ-ului nu sunt prea multe de spus. Am ales din nou să merg la Carbenta Oradea deoarece prețurile acestora sunt considerabil mai mici față de ofertele primite de mine (și de colegi) de la Casa Auto Timișoara. Pentru această revizie care a inclus și înlocuirea filtrului de habitaclu am achitat 459 RON. La Timișoara prețul ar fi fost cel puțin dublu. Revizia a durat aproximativ o oră timp în care eu am servit micul dejun la o cafenea din apropiere, iar apoi am pornit spre casă. 

Nu am probleme de raportat în afară de un scârțâit/zdrăngănit al fețelor ușilor din față care necesită lăsarea mașinii în service pentru 1-2 zile încât tehnicienii să poată demonta cele două fețe de uși și să găsească cauza zgomotelor. Am raportat problema și celor de la Hyundai Timișoara, însă nu mi-am găsit timp să mă lipsesc de mașină pentru acest interval de timp.

Pe unde am încărcat în acești aproape 60.000 km se vede în următorul grafic:

În grafic sunt reprezentate locațiile de încărcare în raport cu totalul energiei încărcate.

 • Categoria „Acasă” – reprezintă casa părinților mei
 • Categoria „Acasă Mureș” – reprezintă apartamentul în care locuiesc din luna August – încarc la priza de 12 A de pe terasă

Următorul grafic reprezintă ponderea încărcărilor AC/DC. 69% din totalul energiei încărcate a fost AC, iar 31% a fost DC.

Costurile totale pentru energia încărcată în cei aproape 60.000 km au ajuns la 9.630 RON. Aceste costuri includ și pierderile de încărcare și precondiționările mașinii, care nu sunt incluse în consumurile raportate la bord.

Testul de capacitate a acumulatorului nu am reușit încă să îl efectuez, dar sper să-mi găsesc timp cât mai curând. Nu am constatat nicio pierdere de capacitate (sau autonomie) și nici nu sunt semne că IONIQ 5 ar suferi de ”SoH-ită”. Indică în continuare 100% SoH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.