Tesla Model 3 LR – experiențe internaționale

Cronica săptămânii trecute pentru echipa Long Range a stârnit o furtună într-un pahar cu apă în media socială.

Subiectul a fost extrem de simplu și de bine cunoscut utilizatorilor de vehicule electrice cu experiența unui sezon rece: consumul crește și implicit autonomia scade atunci când temperaturile scad sub zero grade.

Ușor de exemplificat cu ajutorul datelor trimise de Răzvan din Finlanda, unde temperatura a rămas toată săptămâna sub zero grade, și George din România, mai exact Ineu, unde temperatura a fost tot timpul peste +7 grade, graficul consumului mediu săptămânal povestește în continuare cel mai bine aspectele legate de limitările impuse de ”electrice” în sezonul rece.

Cunoscând aceste aspecte și cauzele lor, utilizatorii se adaptează din mers, planificând încărcările corespunzător nevoilor de călătorie. Scepticii se lansează în discursuri beligerante și nu pot fi convinși nici măcar de utilizatorii din țările nordice (Norvegia, Suedia), care au adus două argumente forte:

Sursa: CleanTechnica

Tot dintr-o țară nordică, Finlanda, și de la temperaturi scăzute, colegul nostru Răzvan, trecut recent de 41.000 km cu Model 3 Dual Motor, ne transmite telegrafic pentru ultima săptămână:

In săptămâna 45:

  • am mers 677 Km,
  • am încărcat 121 kWh,
  • consum total 148 kWh,
  • consum mediu 21.8 kWh/100 km
  • cost 0 (încărcare la locul de muncă)

Încărcările lente zilnice, devin o obișnuință în sezonul rece acasă, sau la locul de muncă. Derulându-se în paralel cu alte activități, nu reprezintă o ”pierdere de vreme”, așa cum încearcă electro-scepticii să sublinieze, la fel cum încărcarea telefonului mobil se derulează în paralel cu viața cotidiană.

Avantajul major al încărcării lente acasă sau locul de muncă este menajarea acumulatorului, dar și posibilitatea de a preîncălzi habitaclul și de a dezgheța geamurile, pentru confortul și siguranța pasagerilor, consumând electroni din priză.

Din Oradea și Ineu, am primit de la George o cu totul altă imagine despre săptămâna trecută, deși electro-mobilul este același: Tesla Model 3 Dual Motor.

  • km efectuați 439
  • consum mediu 13.3 kWh/100km
  • aproximativ 200 km drumuri naționale și 239 km prin Oradea, ore de vârf dimineața și după amiază
  • o singură încărcare acasă din fotovoltaic
  • fără probleme, încă cu anvelope de vară, deși am vazut dimineata 2 grade

Cu excepția călătoriilor pe autostradă, este pentru prima dată când George transmite un consum mediu săptămânal peste 13 kWh/100km, după mai mult de 12.000 km parcurși din primăvară, când a renunțat la Renault Megane pentru Tesla Model 3. Motivul îl găsim în textul subliniat mai sus: traficul stop & go la orele de vârf în aglomerațiile urbane de pretutindeni.

La polul opus sunt informațiile transmise din Michigan pentru veterana TM 3, un Model 3 long range cu tracțiune spate, fabricat în 2018.

Circulația în afara orelor de vârf pentru săptămâna trecută, cu un amestec aproximativ de 60% oraș și restul autostradă, la temperaturi foarte plăcute pentru acest anotimp (10 – 15 grade), a rezultat într-un consum mediu de 14.2 kWh/100km, mai mic decat media pentru luna noiembrie de până acuma (14.4 kWh/100km).

După mai mult de 132.000 km nimic nou de semnalat. Tesla funcționează fără probleme, fiecare nou update de soft aducând câte o chichiță nouă, sau îmbunătățire a unei funcții mai vechi.

Și din Las Vegas am primit vești bune despre alt Model 3 long range, cu tracțiune spate, achiziționat în martie 2019. Mașina Roxanei a trecut de 106.000 km cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km, fără probleme cu căldura excesivă din lunile de vară, când precondiționarea funcționează la fiecare drum. Iernile blânde, aduc consumuri primăvăratece, cum sunt și ultimii 29 km înregistrați la bord de la încărcare: 12.8 kWh/100km.

TM 3 și TVG ultima dată împreună în Utah, octombrie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.