NIO eT5 – despre Power Swap la final de turneu european

Am lăsat sa treacă aproape o lună de la despărțirea de NIO eT5 la Frankfurt, înainte să mă hazardez pe calea întortocheată și nesigură a unor concluzii pripite.

Ba mai mult, între timp am fost plecat într-o frumoasă călătorie, tot în trei, în zona Marilor Lacuri nord-americane cu veterana TM 3, ocazie bună pentru câteva comparații.

Desigur, Tesla Model 3 LR rwd produsă în 2018, cu peste 147.000 km la bord, nu mai reprezintă ultimul răcnet al tehnologiilor BEV, dar sunt mai multe capitole, începând cu eficiența și simplitatea încărcării în rețeaua Supercharger, la care veterana nu are de ce se rușina în fața noilor venite.

Dintre mașinile testate în cei cinci ani trecuți de la turneul cu TM 3 în Europa, progresul tehnologic înglobat de platforma E-GMP a grupului Hyundai-Kia-Genesis este de necontestat. La fel și raritățile exotice, la preturi cu șase cifre, de la Porsche, Lucid Motor, etc.

Spre deosebire de Tesla Model Y și 3, o problemă din punct de vedere al accelerării tranziției spre mobilitatea electrică este că numeroasele modele asamblate pe platforma E-GMP nu par să fie produse în număr suficient de mare, pentru a lăsa o urmă în Top 20 al înmatriculărilor globale. Gama Porsche sau Lucid nici nu ne așteptam să o găsim în clasamentele internaționale, decât în categoriile dedicate mașinilor premium de mare performanță.

In schimb, numeroase modele produse în China de firme locale, ating cifre de vânzare suficient de mari pe cea mai mare piață auto globală, încât împreună cu unitățile exportate să domine orice clasament. În acest context, era imposibil ca ”inginerul” să nu fie fascinat de aventura NIO, un start-up înființat în urmă cu zece ani și dedicat producției BEV, care a venit cu multe idei proaspete, sau cu reinterpretări a unora, care erau deja clasificate ca fiind ”căi greșite”, după ce mai multe firme au încercat și nu au reușit să le impună pe piață.

Dar utilizatorul? Fiindcă blogul nostru este dedicat transferului direct de informații de la actuali utilizatori spre potențiali electromobiliști, am utilizat sistemul de abonament oferit de NIO în Europa pentru o experiență la volan timp de o lună, în care am parcurs peste 5.600 km.

Departe de a fi o experiență complexă, întinsă peste toate anotimpurile, așa cum relatează participanții la proiectul Electromobilitate, luna de primăvara petrecută cu eT5 și NOMI (simpaticul asistent virtual de la bord) mi-a oferit primele impresii despre cât de departe au ajuns producătorii chinezi, față de vehiculele electrice rudimentare cu care am avut ocazia să mă plimb în perioada 2007 – 2009 la Shanghai.

Tehnologia NIO power swap

Schimbarea rapidă a acumulatorilor nu este o tehnologie nouă. Așa cum am mai scris, Tesla a inaugurat prima stație pentru schimbarea automată a acumulatorilor în 2013, iar firma Better Play a făcut multă vâlvă… din păcate mai mult cu scandalurile legate de deturnarea banilor investitorilor și falimentul.

Odată cu publicarea primului standard pentru tehnologia swap în China în 2022 și câteva experimente pe scară largă cu flote de taximetrie, inițiative private au început să fie anunțate tot mai des. Printre protagoniștii cei mai renumiți sunt firmele CATL, cel mai mare producător de acumulatori auto din lume și NIO.

Foto: ing. Ioan Peia

De ce NIO, un start-up aflat la început de drum, care nu a realizat profit până în prezent?

Să ne uităm puțin la datele statistice din luna Mai:

  • înmatriculări în primele cinci luni din 2024: +51% față de aceeași perioada de anul trecut. (Sursa: NIO)
  • 2.1 milioane swap-uri executate în China doar în luna Mai, ceea ce reprezintă 68.084 swap-uri pe zi!
  • 16 stații noi inaugurate în luna Mai, total 2427
  • total swap-uri executate în China de la lansarea serviciului: 45.24 milioane
  • 55.4% din energia utilizată de clienții NIO în China provine de la swap-uri (Sursa: CNEVpost)

In cinci țări europene, Norvegia, Suedia, Danemarca, Olanda și Germania, sunt deocamdată 43 de stații. Alianțele recent anunțate cu firme mult mai mari ChanganGeely, JACCheryLotusGACFAW și un fond de investiții din Wuhan , vor pune la dispoziție sumele foarte mari necesare pentru o extindere în pas cu vânzările și mai ales cu adoptarea sistemului BaaS – Battery as a Service.

Pentru informare, stațiile NIO Power Swap complet automatizate, instalate în prezent Europa, sunt fabricate în Ungaria.

Foto: ing. Ioan Peia

Experiențe de utilizator

Foto: ing. Ioan Peia

Toate cele șase schimbări rapide ale acumulatorilor, cinci în Germania și una la Maastricht, Olanda, s-au derulat fără probleme. De la rezervarea stației, printr-o simplă apăsare pe harta afișată în timpul navigației GPS pe ecran, până la achitarea directă cu cardul salvat în aplicația NIO, întregul proces este foarte simplu pentru utilizator.

La fel se derulează și schimbarea automată a acumulatorului, unde începând de la parcarea în spațiul marcat din fața stației și până la culoarea verde, ce semnalizează finalizarea operației, șoferul predă volanul sistemelor autonome ale mașinii, care comunică direct cu stația.

Costuri la NIO Power Swap

Orice articol ce îndrăznește să aducă dovezi despre costul redus al încărcărilor, comparativ cu alte forme de deplasare, este primit cu huiduieli din partea scepticilor. Râca maximă este generată de gratuități, sub orice forma ar fi ele (complex comercial, loc de muncă, instalație fotovoltaică cu investiția amortizata, etc), cu afirmații de genul că dacă n-ar fi gratuități și am calcula la prețul maxim al unui kWh ar fi… și ar păți…

Dar mai bine să analizăm câteva informatii transmise de aplicația NIO pentru serviciul Power Swap.

Întâmplarea a făcut că în luna aprilie NIO Power Swap să fie încă gratuit în Germania și am efectuat două schimbări rapide fără cost pe drumul spre România la Geiselswind și Regensburg.

La revenirea în Germania, după evenimentele de la Reșița, Caransebeș, Sibiu și Deva, în prima săptămână din luna Mai, doar taxa de schimbare a acumulatorului, 10 EURO, a mai fost anulată.

Ultimele două exemple, Olanda și Germania, arată cum prețul final diferă de la țară la țară, atât prin costul energiei, cât și al TVA-ului aplicat.

Foto: ing. Ioan Peia

Câteva considerente practice

Dacă ar fi să ne limităm la dezbaterile obsesive din folclorul online legate de:

  • degradarea acumulatorilor și costul înlocuirii lor,
  • durata încărcărilor la un drum lung,

am putea afirma că NIO a găsit răspunsul la ambele probleme.

  1. In schimbul taxei lunare, BaaS elimină grijile legate de degradarea acumulatorului și costul înlocuirii.
  2. Toate cele șase swap-uri efectuate cu eT5 au durat între 4 și 6 minute, într-o singură ocazie, la Regensburg, fiind nevoie de o scurtă așteptare, stația fiind ocupată la sosire (fapt anunțat din timp pe ecran).

O rețea europeană acoperitoare ar putea deveni un avantaj concurențial la fel de consistent cum este în prezent rețeaua Supercharger pentru Tesla.

Doar că… prețul de achiziție pentru toate modelele NIO, chiar și fără acumulator (în cazul abonamentului BaaS), rămâne încă prea ridicat pentru a genera înmatriculările necesare extinderii rețelei NIO Power swap. Atentă la reacțiile clienților europeni, firma NIO introduce în toamnă cea de-a doua marcă, ale cărei modele promite că vor fi mai accesibile ca preț, dar vor dispune de tehnologia power swap și de oferta BaaS.

Așteptăm cu mult interes. Cine știe… poate anul viitor vom avea ocazia unei alte experiențe europene cu un automobil Onvo?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.