Tesla Model 3 – după 7 ani, pe locul II al înmatriculărilor

Am intrat în linie dreaptă până la finalul primei jumătăți a anului 2024, atunci când vom sărbători șapte ani de la livrarea primului Model 3 în SUA.

Deși o serie de factori cu influență majoră, cum ar fi subvențiile, s-au modificat sau au dispărut cu totul, înmatriculările de automobile 100% electrice au CRESCUT pe plan global, în Europa și România în prima parte a anului.

Chiar dacă ritmul creșterii a încetinit, așa cum este firesc în orice domeniu atunci când noua tehnologie se maturizează, mobilitatea electrică progresează spectaculos pe noi piețe internaționale și se consolidează pe cele tradiționale: China, Europa și America de Nord.

Deși Model 3 se produce doar în două fabrici pe glob, Fremont și Shanghai, îndrăgita mezină a gamei Tesla, lansată în 2017 și revizuită la exterior și interior în 2023, se menține pe locul II al înmatriculărilor BEV europene (Sursa: CleanTechnica), după Model Y (care se produce în patru fabrici) și Dacia Spring în România (Sursa: RO e-mobility index).

Model 3 în cadrul proiectului Electromobilitate

Consumul mediu săptămânal

Așa cum am scris de curând, Marius (Câmpina) s-a despărțit de EVA, dar ne asigură că va urma o EVA II. Până atunci, valorile minime de consum săptămânal transmise de echipa Model 3 vor fi ceva mai ridicate, rezultat al drumurilor zilnice în orașe aglomerate (București, Craiova) și o navetă mai puțin favorabilă ca cea descrisă de Marius, între Câmpina și Florești.

Raluca și Cătălin – Craiova

Datele pentru săptămâna 27 mai – 2 iunie (2 zile de navetă, joi a început soția serviciul pentru ca am fost in concediu cu alta mașină).

O paranteză, am fost într-un roadtrip de 3152 km cu un VW T-Cross 1.5 TSI DSG 150 CP (benzina automat) 4 adulți și bagaje. Am alimentat de 1600 lei benzină. Ca o comparație, pentru ultimul drum lung cu Model 3 in 3300 de km electrici am încărcat de 1100 de lei.

Pe scurt: +4.7% distanță, -31% cost cu ”electrica”.

 • Parcurs 212 km 
 • Consum mediu de 17.6 kWh/100 km. 
 • Saptamana trecută am încărcat 60.8 kWh. 
 • Media de temperatura a fost de 25,7 grade Celsius. 
 • Viteza medie de deplasare a fost de 33.76 km/h

Alex D. – Săbăreni

Tesla Model 3 SR+ 55kWh are următoarele date, pentru săptămâna 27 Mai-2 Iunie:

Alex G. – București

In săptămâna recent încheiată am mers doar in București.

A început sa se încălzească foarte mult, ceea ce înseamnă consum de energie mai ridicat pentru climatizare, chiar și atunci când mașina staționează.

Perioada : 27 Mai – 02 Iunie

 • Distanta : 247 km
 • Consum mediu : 15.9 kWh/100km
 • Consum total : 39 kWh
 • Incarcare : 81 kWh

Daniel – Chiajna

Saptamana trecută arata cam așa :

 • 921 km exclusiv urban
 • consum mediu de 14.8 kWh/100km

Am încărcat 164.6 kWh din charger-ul de la munca cu un cost 0.

Mașina va sta pe dreapta săptămâna aceasta, deoarece va fi la TopLac pentru înlocuire și vopsire bară spate, cea la care am avut un incident în primăvara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.