București – Alexandria pe 38 grade
Deși Leaf-ul a fost achiziționat cu scopul de a acoperi drumurile zilnice din oraș, datorită plăcerii de a conduce această mașină, am decis să facem o deplasare dus-întors București-Alexandria cu electrica, în detrimentul diesel-ului.
După o scurtă analiză a stațiilor de încărcare din Alexandria, am decis să plecăm cu mașina fără a mai face o încărcare „la plecare”.
Aveam de mers 87km dus și 87km întors, un total de 174km. Acumulatorul la plecare indica 69%, cu o autonomie de 158 km. Temperatura bateriei era bună în momentul plecării.
Drumul de dus a fost de aproximativ 90 minute, cu viteze de 80-90 km/h în afara localităților. Am condus EV-ul ca și cum ar fi fost o mașină termică. Consumul a fost de 14.7 kWh/100km.
In Alexandria am văzut că erau mai multe stații Elmotion. Prima la care am ajuns a fost rezervată și ocupată de un coleg cu un Leaf. Am mers la a doua, care era la 2 minute distanță și am încărcat acolo. Am stat 27 minute, încărcând 17.5kWh, pana la 75%.
In urma încărcării bateria se apropia de zona temperaturii ridicate (efectul ”rapid-gate”, pentru cunoscători). Acesta este unul din minusurile mașinii: baterie fara răcire activă, ce duce la maxim 1-2 încărcări rapide consecutive, fără vreo pauză de câteva ore bune pentru răcirea bateriei.
Am încărcat mașina, timp în care soția a rezolvat problemele pentru care venisem în Alexandria. După încărcare, am mai stat încă o jumătate de oră până am plecat spre București. Bateria s-a răcit doar „o unitate” în acest interval.
La întoarcere am prins drumul un pic mai liber și am sărit local de 100km/h, un condus superb, relaxant și fără a simți oboseala.
După 180 km parcurși, am ajuns acasă cu 31% din acumulator, un consum mediu de 14.6 kWh/100km și temperatura bateriei la fel de mărită. Dacă atunci voiam să mai facem o încărcare rapidă, mașina limita viteza de încărcare la maxim 20 kW/h.
Câteva concluzii
Legat de consumul mașinii electrice am concluzionat că nu are sens sa ne batem capul de a avea unul cât mai mic, deoarece diferențele financiare sunt infime între un consum „mic” de 14 kWh/100km și unul „mare” de 17 kWh/100. Diferența de 3 kWh reprezintă aproximativ 8 lei! Cred că se obține o economie mai mare dacă se cumpără lichid de parbriz din supermarket vs. benzinărie. :))).
Ne-a făcut plăcere această deplasare, stilul de condus al mașinii electrice fiind foarte relaxant. Lipsa vibrațiilor și a zgomotelor face ca orice drum să fie fără oboseală și o adevărată plăcere. Cuplul maxim disponibil instant face ca orice depășire să fie făcută în siguranță și rapid. O plăcere!
Deși am gândit achiziția mașinii „pentru oraș”, așa cum am prezentat în articolul introductiv, în mai puțin de o lună am făcut patru drumuri de peste 200 km, pe care normal le parcurgem cu termica. Dar de dragul electricii, o alegem în detrimentul dieselului ori de câte ori avem ocazia. Ne este clar că peste câțiva ani Passat-ul nostru de familie va fi înlocuit de o mașină electrică long range.