De la revenirea din țările (episodul I) care dovedesc că se preocupă de reducerea amprentei de carbon aveam câteva semințe de întrebări fără răspunsuri. Prima își primește astăzi un răspuns, alături de cronica konașilor pentru săptămâna #32 (5 – 11 august 2024).
Cum ar arăta o tonă de CO2?
V-ați întrebat cum ar arăta o tonă de CO2? Am scris de multe ori în articole cam cât CO2 am evitat alegând propulsia electrică. După 3 ani și aproape 3 luni de când utilizăm Kona în defavoarea mașinilor tradiționale am evitat aproape 10 tone CO2 când comparăm cu un diesel si peste 15 tone comparând cu mașina care a fost înlocuită de Kona.
Conform MIT o tonă din acest gaz ar încăpea într-un cub cu latura de aproximativ 8 m. Ei recomandă spre comparație înălțimea unui stâlp utilizat pentru rețelele electrice. Reușiți să vă imaginați un astfel de cub enorm?
Într-un an, un american de rând, umple aproximativ 15 astfel de cuburi.
Câte cuburi umplem noi, în Europa, oare? Probabil că depinde de fiecare dintre noi cum reușim să ne reducem amprenta de carbon. Diferența EU/US pare destul de mare dacă ne uităm la articol. Acesta se bazează pe 2 studii, de aici și aici.
MIT recomandă și un calculator al autorităților din US, Household Carbon Footprint Report. Folosind diferite aplicații de conversie am obținut următoarele rezultate:
Nu pot să nu remarc cât de mult contează transportul în rezultatul de mai sus. Acel portocaliu pentru cazul personal e un plin de combustibil pentru al nostru Polo diesel care stă mai mult pe loc. Condusul electric m-a ajutat să scad destul de mult amprenta de carbon, după cum se poate vedea.
Săptămâna #32
O nouă săptămână cu peste 5.000 km parcurși de echipa #konașilor. Un consum mediu al echipei de 12.6 kWh/100 km, puțin peste cel de săptămâna trecută.
Vom observa mai jos în raportări că perioada călătoriilor electrice nu s-a terminat.
Graficele obișnuite și informațiile primite direct de la #konași în următoarele rânduri cu o singură observație din partea mea.
Suntem în săptămânile care ne îndreaptă spre cele mai bune consumuri din an, puțin peste cele din anul 2023, după cum se vede pe graficul domeniului de consum. Acest fapt se datorează probabil perioadelor prelungite de caniculă, perioade care și-au pus amprenta asupra consumului de energie pentru răcirea habitaclului.
Titus (SB)
Săptămâna 05-11.08
- distanță: 1082.4 km
- consum mediu: 14,3 kWh/100 km
- cost: 100 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 5-11 august Kona a acumulat următoarele date:
- 501 km parcurși
- consum mediu: 11.4 kWh/100 km
- 45 kWh încărcați
- cost încărcări: 0 lei
Gabriel (MS)
Săptămâna #32 a arătat așa:
- distanță parcursa: 1863 km
- consumul mediu: 12.4 kWh/100 km
- încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri + o încărcare de 85 lei
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- am petrecut câteva zile în Maramureș (am încărcat la pensiune peste noapte) + un drum la Timișoara.
George (DB)
Am parcurs în această săptămână 418 km, drumuri în oraș și extraurban.
Am încărcat 27 kWh, din fotovoltaic, cost 0.
În continuarea eforturilor de a asigura sustenabilitatea cât mai mare a casei prin intermediul energiei solare, în această săptămână am atașat sistemului fotovoltaic și un sistem de stocare. Astfel, consumul casei pe perioada nopții, cel puțin 8 luni pe an, va fi asigurat integral din bateriile încărcate de la soare.
Marius (CS)
O săptămână cu un număr de 692,6 km parcurși. Consum 12,2 kWh/100km. Cost încărcări 0 lei. Kilowați încărcați 58,58. Încărcări făcute la stația din Reșița.
Dani (AR)
Pentru kokoana avem următoarele date:
- distanța parcursă: 722.5 km
- consum mediu: 11.1 kWh/100 km
- costuri 0 și în această săptămâna.
Drumuri de oraș și un drum Arad – Diosig – Baia Mare și retur.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂