Nissan LEAF – primele călătorii mai lungi (episodul 1)

București – Deva

In ultimul weekend am avut plăcerea de a mă întâlni cu o parte dintre colegii din echipa proiectului Electromobilite. Au fost două zile superbe, cu multe zâmbete și multă experiență despre mobilitatea electrică acumulată. O să împărtășesc clipele minunate petrecute împreună în câteva articole dedicate primei mele participări la evenimentele organizate în cadrul proiectului.

Pentru a ajunge la Deva în intervalul 10-12, unde avea loc evenimentul Roboți și mașini electrice, împreună cu elevii de la Colegiul Național Decebal, am decis sa plec din București sâmbătă dimineața la ora 4:00.

Primul segment de drum a fost Autostrada A1 Bucuresti-Pitești, pe care l-am parcurs cu o viteză de 100km/h, obținând un consum de 16.1 kWh/100km. Prima oprire a fost la km 110, în benzinăria Mol. Am ajuns aici cu o autonomie de 38% și am decis să încarc pana la 80%, timp de 25 minute, cât a durat pauza mea (toaletă și un sandviș).

Pentru a documenta cat mai bine acest drum am avut tot timpul OBD-ul conectat și am extras informații utilizând aplicația Spyleaf. Astfel, după prima încărcare temperatura bateriei a ajuns la 37o C, o liniuță peste mediana afișată în bordul mașinii. Totul normal.

Următoarea oprire planificată a fost în Râmnicu Vâlcea la Kaufland. Acolo este un încărcător din rețeaua e-charge Renovatio. Am ajuns 53% SoC, consumând doar 27% pe „Dealul Negru”. A contat mult regenerarea pe zonele de coborâre. Consumul mediu a început să scadă, ajungând după 180 km parcurși la 14.8 kWh/100km.

In Râmnicu Vâlcea am încărcat timp de 17 minute, pana la 80%. La sosirea aici temperatura bateriei a fost de 37o C, menținându-și valoarea între Pitești și Vâlcea. După repriza scurtă de încărcare, am plecat cu 80% în baterie și temperatura ei de 41 grade.

Pentru a proteja bateria și a nu-i crește temperatura, am decis să fac opriri dese și scurte. Astfel, următoarea oprire a fost în Sibiu. Aici am mers pe mâna colegilor, care mi-au recomandat o stație ElMotion. Am ajuns cu SoC 31%, 281 km parcurși până aici și un consum mediu de 14.5 kWh/100km.

In Sibiu am încărcat 25 minute, până la 77%. Am ajuns la stație cu temperatura bateriei la 37o C și am plecat după încărcare cu ea la 47 grade, aproape de zona roșie, care este la 50.

Pana la Deva mai erau de parcurs încă 131 km, mare parte din ei pe autostradă. Estimarea de acasă a timpilor de drum și opriri a fost bună, urmând să fiu la destinație în jurul orei 11:00.

Am ajuns în Deva, în Piața Unirii, unde avea loc evenimentul, cu următoarele date: SoC 28%, 415 km parcurși, viteză medie 61 km/h și un consum mediu de 13.7 kWh/100km. Temperatura bateriei scăzuse la 42o C.

Concluzii

A fost primul meu drum de 400 km cu mașina electrică. Am plecat la ora 4:00 din București și am ajuns la destinație în Deva la ora 11:00, total 7 ore.

Deoarece minusul Leaf-ului este lipsa unui sistem de management termic al bateriei, producătorul recomandă în manualul de utilizare „opriri dese cu încărcări scurte”.

Cei 400 km parcurși în 7 ore, includ trei opriri pentru încărcări de 25+17+25=67 minute.

Am ajuns la destinație cu temperatura bateriei ridicată, dar nu în zona „roșie”. Nu m-am simțit deloc obosit de acest drum, nu am avut nicio problemă la spate sau șezut. Confortul Leaf-ului și-a spus cuvântul, precum și lejeritatea cu care se conduce o mașină electrică.

.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.