După cum mă cunoașteți deja, după 88 de articole publicate pe blogul electromobliștilor, sunt sincer în tot ceea ce scriu și atunci când apar cu un titlu ”bombastic”, înseamnă că am fost mișcat de o acțiune, care va schimba total modul în care ne încărcăm mașinile la stațiile publice.
Andrei (baba Kona, Brașov), a scris deja un articol despre PowerCube, vă recomand să îl citiți, pentru că nu voi relua toate informațiile în articolul meu, ci voi adăuga noi informații pe care le-am reținut de la lansarea produsului.
Cum a început totul?
Din informațiile prezentate la evenimentul de lansare, am înteles că în doar 30 de minute de dezbatere cu colaboratorii Prime Batteries Technology și Allspark Energy, Camelia Popescu – Country Manager Eldrive România, și-a dat seama de utilitatea acestui produs All-in-one: Carcasă (Container), Acumulatori, stație de încărcare și tot managementul intern prin care se face schimbul de energie din rețea în acumulatori și/sau către stația de încărcare.
O soluție precum PowerCube avea să apară mai devreme sau mai târziu, pentru că la ora scrierii articolului să obții acordul pentru un spor de putere nu este doar o problemă de cost, ci uneori infrastructura electrică nu permite expansiunea. De aceea, cei care vor reacționa rapid, cum a fost cazul acum de către Eldrive, vor avea de câștigat.
Informații despre PowerCube
În configurația inițială, PowerCube are următoarele caracteristici:
- 252 kWh net disponibili în acumulatori,
- poate fi alimentat din rețea cu maximum 150 kW,
- poate oferi o putere de 150 kW pentru stația de încărcare,
- Stație Moon Alpitronic de 150 kW (cu doi conectori).
Să fiu sincer, când am văzut prima dată containerul, eram aproape sigur că în interior aveam să găsim 1 MWh de energie, și chiar dacă pare de necrezut, acest lucru poate fi obținut cu ușurință.
În imaginea de mai jos, puteți vedea conținutul containerului:
Așa-i că puteam ”înghesui” 1MWh de acumulatori în interior?
Acumulatorii din interior sunt NMC811, cu o densitate de 265 Wh/kg, unde 811 reprezintă raportul de dozare ale materialelor: Nichel 80%, Cobalt 10% și Mangan 10%.
Chiar dacă avantajele acumulatorului NMC pot fi utilizate din plin: posibilitatea de încărcare la temperaturi negative și încărcarea la puteri foarte mari, eu consider că sunt puțin nejustificate pentru o astfel de aplicație.
Din datele oferite de Adrian Polec (PRIME Batteries), acumulatorii sunt garantați la 10.000 de cicluri de încărcare/descărcare, în special pentru că acestea vor lucra cu vârfuri de maximum 0.5C.
Ca să obținem 10.000 de cicluri dintr-o baterie NMC, va trebui să ne folosim de plaja 10%-80%, cu alte cuvinte 30% din capacitate este nefolosită.
Acestea fiind spuse, un acumulator LFP, cu o densitate de 160-180Wh/kg ar putea să performeze cel puțin la fel de bine într-o astfel de configurație, alături de caracteristicile nete ale acestei chimii.
Din păcate nu am reușit să dezbat subiectul cu Adrian, dar dacă va dori să îmi povestească mai multe despre strategia folosită, voi fi bucuros să îmi îmbogățesc cunoștintele.
Ce impact vor avea PowerCube-urile?
În primul rând să ne așteptăm să vedem mai multe stații instalate în zonele de interes pentru electromobiliști, zone care altădată nu erau luate în considerare.
În a doua parte a lunii august 2024, urmăream interviul celor de la Ziarul finaciar, alături de Camelia, (întreg materialul aici), iar unul din punctele sensibile era dependența de costul energiei, ba chiar se punea problema unor eventuale blocaje în cazul în care energia ar fi tranzacționată la alte costuri (mai mari).
Cu ajutorul unui PowerCube, alături și de câtiva kWp de panouri fotovoltaice, pe lângă faptul că s-ar obține o siguranță la nivelul prețului de vânzare la stațiile de încărcare, ne putem aștepta chiar și la reducerea costului de încărcare (permanent sau în anumite momente ale zilei).
Desigur, suficient de multe PowerCube-uri ar putea juca un rol de stabilizare a rețelei de energie la nivel național, iar astfel, utilitatea inițială de a face posibilă o încărcare pentru mașini electrice la o putere mare aproape oriunde, se poate transforma într-un ajutor pentru stabilizarea rețelei printr-o soluție verde.
Concluzie
În concluzie vă adresez o întrebare: Cum credeți că va schimba PowerCube experiența de încărcare a mașinilor electrice?
Să ne auzim cu bine!
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.