Luni seară am fost la lansarea celui de-al 500-lea punct de încărcare ElDrive din România. Și cum cifrele rotunde aduc evenimente speciale, împreună cu Prime Technologies și AllSpark, ElDrive a prezentat PowerCube 150 – răspunsul 100% românesc pentru infrastructura de electromobilitate.
Cubul este deja disponibil în București, în parcarea laterală a Union Plaza. Stația de încărcare poate fi folosită deja, funcționează ca orice stație ElDrive.
Ce este PowerCube?
Este un fel de All-In-One care adresează:
- Problema disponibilității liniilor cu putere suficientă pentru a deservi stații de încărcare rapidă
- Problema costurilor și a timpului necesar pentru obținerea unui spor de putere pe o rețea electrică
- Problema balansării rețelei edilitare de energie, prin integrarea capacității de stocare
- Ameliorarea costurilor cu operaționalizarea unui punct de încărcare
- Obținerea unui timp minim de operaționalizare a unei stații de încărcare
- Mobilitatea soluțiilor de încărcre. Cubul îl poți pune pe trailer și să îl muți unde dorești. Durează câteva zeci de minute să îl debranșezi, să îl pui pe trailer și să pleci cu el.
Am încercat să vă reprezint în schema de mai jos, cam care este fluxul energiei și al costurilor de la producerea energiei electrice, până la consumatorii finali – fie ei clienți casnici, industrial sau consumatorii de servicii de încărcare.
La ora actuală, soluțiile de încărcare pentru electromobilitate se concentrează pe amplasarea de stații de putere, direct conectată la rețea. Acest fapt implică costuri considerabile de a implementa un spor de putere necesar, de a crea infrastructură de distribuție electrică nouă. Iar de multe ori problema nici măcar nu este de costuri, ci de timp. De exemplu la Brașov avem o stație montată de doi ani de zile care nu funcționează din cauza lipsei de putere.
O astfel de soluție îți permite să oferi în continuare serviciile de încărcare de putere mare, acolo unde ai un branșament de putere mică (cubul e gândit să lucreze pe branșamentele de joasă-tensiune)
Cât costă?
Exact cât o stație clasică. Furnizorii soluției oferă soluții financiare care să îți permită să folosești cubul la același preț ca o infrastructură integrată (stație + stocare). Iar dacă oferi serviciul public de încărcare în rețeaua ElDrive, termenii contractuali financiari sunt aceeași.
Câtă stocare are?
Configurabilă, în funcție de nevoile identificate, între 252kWh și 4MWh (patru megawatt-oră). Bateriile sunt NMC-811
Cât spațiu ocupă și de ce amenajări am nevoie?
Mai bine, vedeți în cliplul de mai jos:
Cu ce viteză pot încărca de la cub?
Momentan sunt integrate stațiile Alpitronics de 150kW, cu două porturi CCS și care fac balansare dinamică.
În poza de mai sus, limitările de viteză sunt impuse de mașini, nu de stație.
Dacă sunt o companie și produc energie, merită?
Desigur că merită. Marele avantaj al PowerCube este componenta de stocare. Și că nu trebuie să aștepți după sporul de putere. Astfel, poți folosi cubul ca stocare pentru energia pe care o produci din panouri, turbine eoliene sau din alte instalații de cogenerare.
Dacă la compania ta mai ai și utilaje electrice sau automobile electrice, deja alegerea e evidentă dacă vrei să devii complet autonom sau să reduci dependența de rețea.
Iar pentru companiile din domeniul construcțiilor, care au organizări de șantiere, soluția este cu atât mai mult pretabilă întrucât reduce dependințele proiectului și este o componentă reutilizabilă.
Cum adică 100% românesc
Da, 3 companii prezente în România și-au coordonat eforturile pentru a pune la dispoziție o soluție
- Proiectată în România
- Operată în România
- Fabricată în România. Momentan la București, curând și Brașov.
Păi n-au mai făcut și alții soluții similare?
Până înt-un punct da, s-au mai făcut soluții similare în Norvegia și Suedia. Dar niciuna integrată într-un container standard, ce poate fi ușor mutată dintr-un loc în altul. Și niciuna integrată la nivel de „plug&play”.
M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!