Brumar, numele din popor al lunii noiembrie, aduce un record de temperatură și o apropiere periculoasă de linia roșie, adică acel 1.5 °C peste temperaturile medii din perioada pre-industrială.
2023 record după record
Conform datelor publicate de ECMWF în cadrul Proiectului Copernicus am trăit cel mai cald noiembrie din toate timpurile. Se vede foarte bine pe graficul prezentat mai jos.
Câteva informații importante despre această lună:
- cu 0.32°C mai caldă decât luna noiembrie din 2020, care a fost marcată cea mai caldă din istorie;
- cu 0.85°C mai caldă ca media lunilor noiembrie din perioada 1991-2020;
- cu 1.46°C peste perioada pre-industrială, 1850-1900
Mai multe informații se pot vedea în articolul de pe site-ul Copernicus, Surface air temperature for November 2023.
Echipa Kona și luna lui brumar
În noiembrie 2022 eram 5 #konași angrenați în munca voluntară de raportate a datelor de parcurs și consum. Atunci s-au strâns 11.500 km cu un consum mediu pe echipă de 15.16 kWh/100km.
Brumarul lui 2023 ne-a găsit într-o echipă de 8 voluntari care raportăm experiențele văzute de la volan. Am încheiat luna noiembrie cu un parcurs de 18.180 km și un consum mediu de 15.5 kWh/100km.
De altfel #konașii au depășit în penultima lună a anului borna de 200.000 km parcurși de la începutul anului. 8 mașini au scutit mediul de 23.7 tone de CO2 comparând cu un diesel EURO 5 sau 37 tone într-o comparație cu o mașină pe benzină EURO 4. Ambele cu date colectate de mine de-a lungul timpului.
Vorbind despre recorduri, putem vedea în articolul Bilanț de noiembrie – echipa Electromobilitate la începutul sezonului rece și recordurile de vânzări de vehicule electrice din acest an.
Revenind la retrospectiva lunii în echipa Kona vedem cele 3 prezentări grafice compilate din datele transmise de echipa completă a proiectului nostru.
Campionul distanțelor parcurse de proprietarii din echipa Kona este în continuare Codruț (MM). Fiecare ne folosim mașina după necesitățile proprii, lucru care se reflectă foarte bine în distribuția în imaginea aferentă parcursului (albastru) Suntem dispersați de jos până sus, ceea ce se schimbă când vorbim de consum. Aici suntem ceva mai grupați. Gabriel (MS) are o medie excelentă de 13 kWh/100km, Titus (SB) fiind puțin peste media echipei lărgite.
Costuri mai mari?
Costul încărcărilor crează de multe ori discuții interminabile în mediul online. Noi, ca proprietari, suntem deja obișnuiți cu diferențele de costuri dintre noi. Costul la suta de kilometri este strâns legat de sursa din care ne luăm energie. Diferitele cazuri de utilizare duc și la preț diferit, lucru care se reflectă foarte bine în imaginea aferentă costurilor.
Încet, încet, încărcarea gratuită pierde tracțiune în România. Printre susținătorii cei mai fervenți se numără și Primăria Cluj-Napoca. De curând au anunțat trecerea la taxarea energiei care se încarcă la stațiile din proprietatea lor. După consultări cu cetățenii s-a ajuns la un preț de 1.24 RON/kWh, cu TVA inclus. Vom vedea dacă proprietarii de mașini electrice din Cluj-Napoca vor fi mulțumiți de această soluție pe parcursul anului 2024.
Costurile vor crește, acest lucru e evident. Totuși avem în continuare colegi în echipa extinsă a proiectului care reușesc să beneficieze de cost 0 (zero) cu încărcări la locul de muncă, la Reșița, sau panouri solare care și-au amortizat investiția prin consumul casnic, plus venitul de prosumator.
Raportări lunare în echipa Kona
După cum știți în proiectul nostru avem două tipuri de raportări. Cea săptămânală în care îi avem pe Titus (SB), Daniel (CJ/Dej), Florinel (TM), Gabriel (MS), George (DB), Marius (CS) și Cosmin (CJ/Jucu). Lunar mai primim informații de la Adrian (PH) și Codruț (MM). O parte dintre noi preferăm să trimitem și la finalul lunii pentru o cât mai bună exactitate. Mai jos informațiile primite la finalul lunii:
Titus (SB)
Pentru luna noiembrie 2023:
Distanta parcursă: 2383 km
Consum mediu: 16,80 kwh
Cost încărcări: 267 RON
Gabriel (MS)
- parcursul total – 1811 km
- consumul mediu 13.02 kWh/100km
- costul încărcărilor din noiembrie – ~200lei , Hidroelectrica.
Cosmin (CJ)
Luna noiembrie a trecut parcă prea repede. Datele sunt mai jos:
- parcurs: 1957 km
- consum mediu ponderat: 15.9 kWh/100km
- energie încărcată: 345.44 kWh
- cost încărcări: 255.9 RON (13.1 RON/kWh)
- viteză medie: 40.9 km/h
- temperatură medie: 5.8 °C
Am zis că a trecut repede pentru că am fost ocupați peste măsură, lucru care ne-a ținut departe de #electrips. Aproape 2.000 km de navetă pe temperaturi mici în cea mai mare parte. Ne-am dat seama că „am fost luați prin surprindere” de iarnă. Nu am reușit să trecem la anvelope asortate cu perioada, am găsit programare doar în a doua săptămână din decembrie. Am încărcat 345 kWh pe contor, doar AC și în mare parte din rețea. Această valoare include și pierderile, care au o medie pentru luna noiembrie de 21%. Mașina merge în continuare fără probleme, în liniște și fără emisii directe la eșapament.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂