Norvegia – prognoze și realități despre tranziția la electromobilitate

Într-un articol scris în timpul primului lock-down din aprilie 2020 – Vânzările de vehicule clasice se îndreaptă spre ZERO, înainte de 2025, în Norvegia? – lansam ipoteza că vânzările de automobile cu motoare termice se vor încheia în Norvegia înainte de termenul prevăzut prin lege.

Discuția pornea de la o interpolare liniară a datelor de înmatriculare publicate de EV sales, în perioada 2017 – 2019, la care am adăugat rezultatele din primul trimestru 2020.

Scriam atunci:

Urmărind creșterea vânzărilor pentru autovehicule electrice și electrificate din ultimii trei ani în Norvegia, ne întrebăm dacă este posibil ca vânzarea modelelor echipate cu motoare cu ardere internă să ajung la ZERO înainte de termenul prevăzut de legile norvegiene pentru anul 2025?

Fiindcă linia punctată, ce indica declinul înmatriculărilor de automobile echipate cu motoare termice, intersecta orizontala indicând ZERO ICE undeva în anul 2022, am verificat statisticile publicate de Clean Technica și rezultatul ar putea fi pentru multi electro-sceptici suspect de aproape de prognoza făcută în urmă cu doi ani.

Vă asigur că nu este o conspirație sau magie neagră la mijloc, ci doar rezultatul mecanismelor pe o piață matură, care se mișcă după cerere și ofertă și urmează câteva legi statistice.

Pe scurt, în timp ce înmatriculările de automobile electrice și electrificate au crescut de la 39.7% din înmatriculările de automobile noi la 91.9% după primul trimestru din 2022, cele cu motoare termice s-au prăbușit de la 48% la 5.4%.

Această accelerare a eliminării achizițiilor de vehicule echipate cu motoare termice înainte de termenul legal, are mult de a face cu valoarea de revânzare, cu taxele pe emisii poluante, dar și cu subvențiile consistente practicate consecvent în Norvegia.

La un nivel atât de mare de adoptare a mobilității electrice, devine aproape inacceptabil să apari la serviciu sau la întâlnire cu prietenii cu o afumătoare. Pentru cei ce nu va amintiți că se fuma în avioane, birouri și restaurante (până nu de mult), vă propun să vă imaginați cum ar percepe colegii nefumători, încălcarea acestor reguli sociale, care sunt în prezent (aproximativ) acceptate și respectate, indiferent de preferințele din spațiul privat.

Considerând exemplul Norvegiei este foarte posibil să vedem tranziții accelerate și în alte țări, care au stabilit 2030 ca dată limită de vânzarea masinilor echipate cu motoare termice.

Sursa: ICCT – The International Council on Clean Transportation

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.