Electro-șezătoare 14 mai 2022
După câteva vizite ale colegilor din echipa proiectului Electromobilitate la stațiile de încărcare alimentate cu panouri foto-voltaice, primăriile din Ciugud, Păuca și Alba Iulia ne invită la o electro-șezătoare pe teme de actualitate și planuri de viitor despre mobilitatea electrică. Evenimentul are loc in data de 14 mai 2022, din echipa Kona sunt 2 confirmări. Vă așteptăm să ne cunoaștem.
Raport săptămâna #16
Datele săptămânii #16 sunt agregate în tabelul obișnuit. Andrei a revenit după aproape 4 săptămâni de pauză cu 1453 km, distanță care a asigurat o bună parte din rulajul echipei, aproape 3358 km. Față de săptămâna #15 rulajul a crescut, de la aproape 2230 km.

Observăm și o mică creștere a consumului mediu pe echipa de la 14.12 kWh/100km la 14.64 kWh/100km. Titus a avut o creștere semnificativă în săptămâna #16, drumurile mai lungi cu mult rulaj pe autostrada și temperaturi scăzute au impact asupra consumului. Mai jos avem informațiile reprezentate grafic.


Energia și costurile pentru săptămâna #16 au fost transmise de colegi, iar eu o să le trec în revistă:
- Dan (CH): Am avut 3 sesiuni de încărcare totalizând 51.85 kWh, dintre care 28.35 kWh gratuiți și 23.5 kWh pe Type2-ul de la serviciu, contra cost (0.46 CHF/kWh) pentru care am plătit 51.9 RON (2.21 RON/kWh).
- Andrei (BV): În această perioadă am încărcat 257,12 KWh cu un cost de 318,55 RON (1,2389 RON/KWh). În acest cost este inclus și abonamentul de 140 de lei la JuicePassX, cost care îl înregistrez tot timpul la prima încărcare din lună.
- Adrian (PH): a încărcat 44.8 kWh fără costuri
- Cosmin (CJ): Am avut 4 încărcări, 1 DC (parcare, 3.5RON), celelalte 3 acasă cu un cost de 41.83 RON.
Având mai mult timp zilele acestea libere am setat charger-ul pe 8A. Am încărcat astfel cu 1 kWh. Am testat pierderile la priză cu ajutorul unui contor. Calculele mi-au dat o pierdere de 22% în acest mod. Voi face teste și cu 10A. Nu e surprinzător pentru mine, știind experiențele colegilor cu aceste pierderi.

„Pregătiți pentru 55”
Sau „Fit for 55” este „planul UE pentru o tranziție verde”. Mai multe informații despre acest plan se găsesc pe pagina Consiliului Europei aici sau pe pagina Parlamentului European, aici. Printre altele:
„Energia din surse regenerabile, cel puțin 40 % până în 2030.”
„Obiectivele de reducere a emisiilor ale statelor membre. Principala modificare propusă de Comisie față de legislația existentă se referă la obiectivele care trebuie atinse până în 2030 în aceste sectoare. Propunerea majorează obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul UE de la 29 % la 40 %, comparativ cu 2005, și actualizează obiectivele naționale în consecință.”
„Eficiența energetică. Comisia a propus revizuirea actualei directive privind eficiența energetică prin creșterea valorii obiectivului actual la nivelul UE privind eficiența energetică de la 32,5 % la 36 % pentru consumul final și la 39 % pentru consumul de energie primară.”
„Infrastructura pentru combustibili alternativi. Comisia a prezentat o propunere de revizuire a legislației existente cu scopul de a accelera instalarea infrastructurii pentru reîncărcarea sau realimentarea cu combustibili alternativi a vehiculelor și de a oferi surse alternative de alimentare cu energie pentru navele aflate în port și aeronavele staționare.”
Acest document setează mai mulți indicatori pe care Europa ar trebui să-i atingă la finele anilor 2025, 2030 sau 2035. Este evident focusul pe mobilitatea asigurata de combustibilii alternativi (electricitate, hidrogen).
O sinteză bună pe documentele expuse de Consiliul și Parlamentul European se găsește în acest articol.
sursa infografic: Consiliul European

Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂