Vanzarile de vehicule clasice se indreapta spre ZERO, inainte de 2025, in Norvegia?

Urmarind cresterea vanzarilor pentru autovehicule electrice si electrificate din ultimii trei ani in Norvegia, intrebam in ianuarie daca este posibil ca vanzarea modelelor echipate cu motoare cu ardere interna sa ajung la ZERO inainte de termenul prevazut de legile norvegiene pentru anul 2025?

Pe baza informatiilor publicate de EVsales pentru inmatricularile din luna martie si a unei extrapolari liniare, ipoteza eliminarii vanzarilor de fosile inainte de termenul legal (2025) pare posibila.

Sursa informatiilor: EVsales

In luna martie inmatricularile de automobile 100% electrice si hibrizi plug-in au atins 75% din totalul celor noi. Dupa ce scadem 7% pentru hibrizii inmatriculati in martie, rezulta o cota incredibil de mica pentru vehicule echipate cu motoare clasice, doar 18%.

Aceasta noua realitate se reflecta si in clasementul celor mai bine vandute modele in Norvegia, publicat de EVsales pentru prima oara incluzand si modelele ne-electrifcate.

Sursa tabel: EVsales

Skoda Octavia este cel mai bine clasat model clasic pe locul 16 (!!!) dar a fost depasit de noua Skoda Citigo electric, primul model 100% electric produs la Bratislava.

In clasamentul inmatricularilor de automobile 100% electrice din primul trimestru apar SAPTE modele noi, ceea ce confirma ca diversificarea ofertei este pe calea buna si duce la cresterea vanzarilor totale.

Grupul Volkswagen isi tine promisiunea de a pasi pe calea electrifcarii cu vanzari cumulate de aproape 7000 unitati compuse din cele sase modele:

 1. Audi e-Tron
 2. VW e-Golf
 3. Skoda Citigo
 4. Seat Mii
 5. VW e-Up!
 6. Porsche Taycan

Tripleta mini a grupului VW (e-Up, Mii si Citigo) a cumulat 1207 inmatriculari, mai multe decat veteranul Zoe, suficient pentru o onorabila pozitie sase dupa primele trei luni de vanzare.

Pe a doua pozitie in clasamentul firmelor este producatorul corean Hyundai-Kia cu trei modele electrice pe piata norvegiana:

 1. Hyundai Kona
 2. Hyundai Ioniq
 3. Kia Soul

Veteranii Nissan Leaf, Renault Zoe si BMW i3, cu actualizari pentru anul 2020, sunt in continuare in top 10, dar semnalul trimis de clientii norvegieni producatorilor este foarte clar:

Sunt necesare mai multe modele pentru satisfacerea gusturilor si nevoilor tuturor.

Vom urmari in continuare cu atentie evolutia pietei norvegiene, care reprezinta un barometru global al tendintelor pe pietele auto, sustinute de o politica coerenta si eficienta din partea autoritatilor.

Vom incerca sa intelegem pe parcursul anului si daca pozitia actuala ocupata de Model 3 se datoreaza:

 • unor intarzieri de livrare?
 • saturatiei pietei dupa livrarile masive de anul trecut?
 • revoltei clientilor Tesla impotriva service-ului, care i-a determinat sa treaca in tabara Audi?

Suntem foarte interesati sa auzim vocile proprietarilor de EV si Tesla in special din Norvegia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.