Cu întăriri venite odată cu Cristian și Skoda Enyaq, Grupa Mare a proiectului Electromobilitate continuă să capteze interesul celor interesați de modele spațioase, potrivite pentru vacanțe cu întreaga familie.
Deși sunt asamblate pe aceeași platformă MEB a grupului VW și au avut probleme similare cu softul, performanța comercială a celor două modele este foarte diferită în Europa de vest în primele șapte luni ale anului.


În timp ce înmatriculările de Enyaq (19.548) au crescut peste nivelul celor de anul trecut (imaginea din stânga), cele de ID.4 în Europa la finalul lunii iulie erau mai scăzute cu aproape 14% (16874). Sursa informațiilor: EU EVs.
În direct cu proprietarii
Laurențiu – ID.4, Cluj

O săptămână cu kilometri puțini. Mai mult de jumătate din aceștia au fost făcuți în oraș, cheltuielile cu încărcările fiind 0.
Cristian – Skoda Enyaq, Brașov


Săptămâna trecută Enyaq-ul a parcurs 863 km cu un consum mediu de 14.7 kWh/100km, atât urban cât și extraurban. 444 km au reprezentat un drum Brașov – Slatina și retur, un traseu foarte lent, cel puțin pe tronsonul Brașov – Pitești.
Peter – IONIQ 5 awd, Timișoara
Datele din săptămâna 32 (08.08-14.08) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:
- Distanța parcursă: 928.7 km
- Tip traseu: 54% autostradă, 23% drumuri naționale, 23% oraș
- Viteza medie: 60.5 km/h
- Consum mediu: 20.2 kWh / 100km
- Total încărcări: 192.7 kWh

Energie obținută de la panourile solare: 3.5 kWh.
NOTĂ: după 20 săptămâni, primăvară-vară, IONIQ–ul lui Peter a produs 83.3 kWh la bord.

Am făcut un drum mai lung: TM – Miskolc (Ungaria), apoi Miskolc – Budapesta și retur. Către Miskolc am inclus o scurtă sesiune de încărcare la Oradea la Electromagnetica de pe Calea Aradului. Deși stația este de 50 kW, a încărcat constant cu 58 kW. Bine de știut și pentru alte ocazii.
În Ungaria am experimentat cu diferite încărcătoare. La Mobiliti Miskolc taxarea se face la minut, dar mergea cu max. 42-43 kW. Am revizitat TEA Ellipsum Miskolctapolca (10 stații instalate în parcarea ștrandului). Am fost surprins să găsesc absolut toate cele 10 încărcătoare ocupate, doar ca să aflu că ne-am nimerit întâmplător la o întâlnire a electromobiliștilor din Ungaria. Din păcate am prins doar sfârșitul evenimentului, neavând șansa de a socializa cu participanții.
Am revizitat și stația IONITY de pe M0 (Budapest / Szigetszentmiklós), unde am avut ocazia să testez din nou comportamentul mașinii la depășirea pragului de 80% SoC. După cum au confirmat deja unii colegi, mașina are obiceiul de a face o scurtă pauză la 80-81%, după care continuă încărcarea cu o viteză ceva mai redusă (aprox. 120 kW). Interesant că am aflat despre acest fenomen abia după vreo 18.000 km făcuți cu mașina. Se vede că am fost civilizat și nu am ținut niciodată stațiile rapide ocupate după 80% SoC.
Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara
In perioada 8-14 August am parcurs împreuna cu IONIQ5 1331 km cu un consum de 18.6 kWh/100km. Am încărcat în acest interval 314 kWh cu un cost de 409.6 RON (1.3 RON/kWh). Costurile din această perioadă au fost ceva mai mari deoarece am încărcat mult la stații rapide, fiind în tranzit spre/dinspre București.
Drumul TM-București l-am parcurs cu opririle „normale”, la Sibiu și Rm. Valcea. Din pacate am pierdut 1h 30min din cauza unor „lucrări” din zona localităților Tălmaciu-Boița. Era defapt instalat un semafor, dar nu lucra nimeni, iar pentru nici 200m de circulat alternativ pe un singur sens, s-au format cozi de zeci de kilometri.
În București am încărcat la stația EnelX Mega Mall pe AC. Cei de la Enel au avut ceva probleme cu aplicația și nu am reușit să pornesc încărcarea din prima, la stația AC. Am mutat mașina la stația DC, care are și un conector AC, iar după ce am conectat mufa la mașină a pornit încărcarea automat, fără să pornesc din aplicație… ciudat comportament.
La întoarcere am ales ruta București-Ploiești-Vălenii de Munte-Brașov-Sibiu-TM pentru a ocoli aglomerația de pe Valea Prahovei și Valea Oltului. Ghinionul meu a fost că am pornit spre casă în ziua începerii weekend-ului prelungit, așa că am facut 10 ore de la București la Timișoara.
Am încărcat 10 minute la Decathlon Ploiești, unde este o stație de 160 kW (nu aveam nevoie de încărcare, dar nu puteam să ratez puterea asta!).
Am mai încărcat aproximativ 13-14 minute la Tess Brașov (reprezentanța VW) unde am stat de vorbă cu un proprietar de Tesla Model Y foarte mulțumit.
Singura problemă a fost la Materom Sibiu (tot dealer VW), unde stația de 75 kW era blocata de două mașini ale dealerului. Așa că m-am îndreptat spre locația obișnuită pentru mine: Mol de pe centura Sibiului. Și bine am făcut pentru că am purtat o conversație foarte interesantă cu un domn interesat de mașini electrice, căruia nu-i venea să creadă că pe mine mă costă doar 15 RON parcurgerea a 100 km (de la achiziția mașinii – 27 Octombrie 2021). Cred că l-am convins ca următoarea mașină să fie electrică 🙂
Intr-un final, drumul a decurs ok din punct de vedere al încărcărilor, iar eu mi-am îndeplinit „misiunea” la București, absolvind cursul de electrician constructor. Din păcate calitatea (sau lipsa) drumurilor fac astfel de trasee obositoare și aproape le dublează durata… La sfârșit de Iunie parcurgeam distanța Constanța-Timișoara în același timp în care am parcurs acum București-Timișoara.
Consumul mediu săptămânal
Cu o primă valoare de 14.7 kWh/100km, Enyaq este în apropiere de ID.4, în timp ce cele două IONIQ 5 se regrupează în jurul valorii de 20 kWh/100km, de îndată ce traseul include autostradă.

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.