Vești bune pentru România și vecini în urma ultimului update al locațiilor SuperCharger în Europa!


Tesla își propune încă două locații pentru anul viitor, în țara noastră. Este vorba despre o a doua locație în București și una în Craiova. Reamintim că, în prezent, avem 5 locații funcționale, la București, Pitești, Constanța, Sibiu și Timișoara, iar până la sfârșitul anului vor fi date în folosință încă două, la Brașov și Cluj-Napoca. Dacă totul decurge conform planului, România va avea anul viitor 9 locații SuperCharger, lucru de neimaginat acum 2-3 ani de zile!
Vecinii noștri bulgari vor primi a treia locație, la Burgas, facilitând astfel tranzitul românilor spre Turcia. Momentan, există SuperCharger la Sofia și Plovdiv.
Ungaria va avea parte de 4 noi locații, 3 dintre ele în Budapesta. Capitala maghiară va ajunge astfel la 6 locații SuperCharger!
ECHIPA TESLA DIN CADRUL PROIECTULUI ELECTROMOBILITATE
Ovidiu – București
Săptămâna trecuta am parcurs cu M3 DM 409 km cu un consum de 17,2 kWh/100km și energie totală consumată 71 kWh. Din aceștia, 45 km au fost făcuți luni prin oraș iar restul a doua zi, când am plecat în vacanță la bulgari. Înainte de a pleca, am optat să încarc mașina acasă până la 100% pentru a nu fi nevoit să opresc, plus o rezervă în caz de apar surprize pe drum.


Ne-am cazat la hotel Casa di Fiore din stațiunea Kranevo fiind un hotel deschis anul acesta, unde aveau 4 statii de încărcare AC 22 kW ceea ce m-a încântat.
Drumul până la hotel a fost excelent, 135 km/h pe autostradă și în rest în limitele legale. Aproape de vama Negru Vodă ne-am trezit că nu aveam cremă pentru copil și am făcut un ocol de approx. 50 km via Mangalia, apoi am intrat în Bulgaria prin punctul de frontieră de la Vama Veche. În total, 377 km parcurși de la 98% la 9%.
Sâmbătă ar fi trebuit să plecăm de la hotel, dar am optat să mai stăm încă duoă nopți cu riscul că vom prinde ceva aglomerație la întoarcere. Însă riscul a devenit unul real, ne-am întors în15 august și drumul a fost cam așa:
- din stațiune până în aproprierea vămii Negru Vodă a fost liber, dar pe partea bulgară era plin de camioane și a trebuit să mă strecor printre ele. Am pierdut aproape o oră să intru în RO;
- din vamă și până pe autostradă s-a mers foarte bine dar în scurt timp a început aglomerația, cam două ore până am reușit să trecem de stația de taxare Fetești (doar 24km);
- odata trecut de Fetești, a început potopul și s-au format din nou ambuteiaje, ploaia nu cred că s-a oprit până la 50-60 km de București.
În total, 328 km parcurși de la 99% și am ajuns cu 24% acasă fără nici o grijă legată de autonomie.
Am atașat cateva poze, grafice din teslamate legate de drumuri și costul încărcărilor, consumul săptămânal.



Tot luni am primit comanda de la Teslogic, mai multe info Teslogic – Mobile Dashboard for Tesla Model 3/Y la fix pentru a-l putea testa în concediu. Jucăria este una foarte interesantă, se prinde phone holderul în spatele volanului și vezi prin volan un dashboard tesla mode.


Printre alte informații utile, poate spune și ce degradare are bateria.
Inițial mi-a arătat 1,8% iar după prima încărcare la 100% mi-a aratat 1,1%. Când am plecat de la Hotel cu 100% încărcare, arăta degradare 1.0%.
Acest lucru se reflecta și în tesla mate, proiecția autonomiei a început să crească de pe la 566 la 571 km. De asemenea, consumurile raportate de teslogic sunt mai apropriate de ce raportează teslamate, în timp ce mașina raportează un consum ceva mai mic, lucru valabil și în mers. De exemplu, pe drumul de întoarcere: motorul din spate a consumat aproximativ 55% din baterie, aerul condition cam 25%, precondiționarea bateriei cam 15%, motorul frontal 0% iar restul accesorii.
Aplicația mai are cateva buguri minore fiind abia la început, dar face o treabă excelentă asa cum se vede din cateva poze atașate.
Alex – București
În săptămâna 8-14 August am următoarele date:
- Distanța totală parcursă – 571 km
- Energie totală consumată – 87 kWh
- Consum mediu – 15.2 kWh/100km
Am parcurs de șase ori drumul Sabareni-București (dus întors) cu o medie de 45 km/h, la o temperatură exterioară de aprox 29o C.
Am făcut și un drum dus întors Sabareni – Turnu Magurele astfel:
- Alimentare la SuC înainte de plecare – cost zero,
- Dus – 146 km, consum mediu 123 kWh/100km, viteza medie 66 km/h, doi adulți în mașină, 25 C temp ext, 22 C temp interioară,
- Întors – 128 km, consum mediu 15.6 kWh/100km, vitesza medie 69 km/h, 3 adulți și un copil în mașină, 32 C temp ext, 23 C temp interioară.
La Turnu, am încărcat la Kaufland aprox. 52% (de la 48% până la 99%) – costuri zero.
În săptămâna următoare, Tesla va sta sub prelată deoarece vom pleca în concediu cu cealaltă mașină (o Kuga 2022 hybrid) prin țară (Săbăreni – Transalpina, Alba Iulia, Apuseni, Maramureș, Sibiu, Transfăgărășan – Săbăreni). Deși Tesla nu va face km, voi aduna date despre Kuga în cei aprox. 1500 km și voi trimite raportul – ca excepție cu datele respective.
Marius – Câmpina
SĂPTĂMÂNA 08-14 AUGUST 2022
– km parcurși – 1066
– kWh consumați – 123
– consum mediu – 11,5 kWh/100km
– viteza medie – 58,7 km/h
– temperatura medie a aerului – 24,1 grade Celsius
– durată deplasare – 1090 minute
– cost încărcări – 0 lei
În weekend am făcut o plimbare la Sibiu, unde ne-am întâlnit cu Titus și soția lui, Mirela. Împreună am fost până în Ampoița, județul Alba, unde am petrecut câteva ore la Mama Luță, o locație foarte frumoasă în apropierea Apusenilor.
Acestea sunt cifrele traseelor, care merită evidențiate.
Câmpina – București – Câmpina
210 km – 192 minute – consum mediu 11,8 kWh/100 km – viteză medie 65,6 km/h – temperatura 21-26 grade
Câmpina – Brașov – Sibiu
226 km – 262 minute – consum mediu 11,3 kWh/100 km – viteză medie 51,8 km/h – temperatura 18-28 grade
Sibiu – Ampoița (jud. Alba) – Sibiu
193 km – 144 minute – consum mediu 13,4 kWh/100 km – viteză medie 80,4 km/h – temperatura 26-30 grade
Sibiu – Brașov – Câmpina
221 km – 252 minute – consum mediu 10,3 kWh/100 km – viteză medie 52,6 km/h – temperatura 18-22 grade
Încărcări – CCS Ploiești (SoC 7-100%, 49 kWh, 69 minute) și de două ori SuC Sibiu (72 kWh, 62 minute), ambele până la 100%.
Weekend-ul viitor plecăm în concediu! EVA ajunge pentru prima oară în Grecia!
Atata timp cat la statiile Tesla pot incarca numai masini Tesla, mi s-ar parea corect ca la statiile non-Tesla sa nu fie primite sa incarce masinile Tesla.
Propun sa ne organizam si sa blocam incaracarile masinilor Tesla la incarcatoarele non-Tesla, pana cand vor deschide statiile lor pentru toate masinile electrice. Cum ei nu ne lasa sa incarcam la statiile lor, sa nu-i lasam nici pe ei la statiile noastre, pana cand isi vor schimba atitudine si in Romania, ca in tarile „civilizate”, si vor primi orice masina electrica sa incarce la statiile lor, ca doar e pe bani, nu e pomana.
Eu daca mai vad vreo masina Tesla la statia non-Tesla la care incarc de obicei, o sa-i decuplez incarcarea, sau nu o sa-l las sa se conecteze.