Noutăți din garajul nostru virtual – Peugeot e-2008 si e-208

Începem noutățile din aceasta săptămâna, primite de la proprietarii mașinilor electrice parcate în garajul nostru virtual, cu informațiile de la echipa Peugeot, unde electro-leul Laurei pare sa-și fi domolit foamea de electroni, iar Silviu și Tudor au găsit un mod consistent de raportare a consumului săptămânal, ocolind o piedica ridicata de soft-ul de pe modelele e-208 si e-2008.

Pentru cei ce nu sunt familiarizați cu soft-ul PSA, valoarea consumului afișat la bord este afectată, în anumite condiții, de energia electrică absorbită de la stația de încărcare, asemănător cu modul în care soft-ul altor producători ia în considerare (doar) energia recuperată la bord prin frânare regenerativa.

Peugeot e-208

Foto: Tudor Marchis

Utilizând electro-leul strict în oraș, Laura a acumulat 83 kilometri în ultima săptămâna, cu un consum 14.2 kWh/100km. Fiind încărcat doar acasă, la priza de 220V, ar însemna ca Laura a cheltuit doar 7.54 RON pentru toate drumurile din săptămâna trecuta.

In realitate, procesul de încărcare are pierderi specifice fiecărui model, pe care vom încerca să le determinam, cu ajutorul unui contor dedicat pentru priza de încărcare, asemănător cu măsurătoarea pusa la dispoziție de Attila pentru primul an cu SMART-ul Klarei și pentru ultima săptămâna cu Kona.

Foto: Tudor Marchis

Dacă tot primim și informațiile despre viteza medie de deplasare, trebuie evidențiat ca media realizată de Laura în Timișoara (intre 19 și 22 km/h în cele trei săptămâni de când urmărim informațiile de la bord), dovedește cât de nesincronizate sunt numeroasele semafoare, cu opriri lungi și dese, care au atras orașului porecla, de loc măgulitoare, de „Semaforișoara„.

Mașinile electrice nu emit noxe în timpul opririlor dese la intersecții, dar majoritatea motoarelor termice vechi, se înconjoară de un nor de emisii de gaze rău mirositoare și nesănătoase pentru pietoni, datorita lipsei de fluiditate a traficului pe arterele principale de traversare a orașului.

Peugeot e-2008

Foto: Silviu Matei

Probabil vă amintiți de informațiile furnizate de Silviu, după prima călătorie la Mare cu noul Peugeot e-2008. Nu sunt încă prea multe exemplare în țara și, cu toate ca știm ca este asamblat pe aceeași platforma și are același motor, electronica și acumulator, ca fratele mai mic, e-208, eram foarte curioși de performantele la drum lung.

Sa recapitulam foarte pe scurt, în doar două imagini, aventura la Mare.

Sursa informațiilor: Silviu Matei

Cine n-a trăit senzația fluturașilor în stomac dată de „range anxiety”, pană își cunoaște bine electromobilul, nu se poate numi electromobilist. Dar cine o experimentează de două ori la același drum, este cu siguranță în căutare senzații tari.

Cei 2 kilometri de autonomie ramași înainte de încărcare și la dus și la întors il recomanda pe Silviu ca un explorator al limitelor. Să vedem dacă și acumulatorul este de acord cu acest tratament, dacă va deveni prea frecvent în viitor.

Foto: Silviu Matei

Ultima săptămână, după un parcurs de 729 kilometri, despre care Silviu ne scrie că: „500 km au fost făcuți extra-urban fără autostrada” media orara mult mai scăzuta decât pe drumul la Mare, ne-ar fi făcut să bănuim ca și consumul a scăzut mai mult.

În realitate, 17.5 kWh/100km este cu doar 6% mai putin decât consumul mediu dus-întors pe litoral (18.65 kWh/100km). Vom urmări cu atenție evoluția consumului pe măsura ce Siviu se familiarizează cu noua sa mașină și cu condusul cu o singura pedală, pentru a utiliza la maxim regenerarea energiei pe perioada de frânare.

Va avea oare o evoluție asemănătoare cu cea a fratelui mai mic în mâinile grijulii ale Laurei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.