Hyundai Kona si Peugeot e-2008 – calatorii electrice de vacanta

Cu prudenta pentru restrictile existente in diferite tari, calatoriile de vacanta au inceput pentru electromobilisti, la fel ca pentru toata lumea, doar cu ceva mai multa planificare, pentru a localiza statiile de incarcare, deocamdata mai rare decat cele de carburant.

Hyundai Kona

Dupa lunga calatorie la Amsterdam, in care au beneficiat de retele dezvoltate de incarcare, Violeta si Paul au pornit catre plajele insorite ale Greciei, o tara cu probleme economice care genereaza alte prioritati decat cele legate de statiile de incarcare, utile deocamdata pentru un numar mic de proprietari de electromobile.

Fara a divulga ceva din aventurile electrice, despre care va scrie Paul, atunci cand va lasa mainile de pe volan, sa aruncam o privire la cum arata ieri ecranul Konei, cu informatiile de consum.

Scriu „atunci cand lasa mainile de pe volan” fiindca in ultima saptamana Paul a acumulat 3218 kilometri ELECTRICI! Cine zicea ca nu se pot parcurge distante lungi cu rasnite electrice?

In acest context de vacanta, cu drumuri lungi, observam o rata de utilizare de 23.5% (8 din 34) a limitelor de autonomie a Konei, 450 km, echipata cu acumulatorul de 64 kWh.

Pentru etapele lungi, peste 400 kilometri, Kona are nevoie de o incarcare. Tot atat de interesanta este o privire la consumul realizat pe etapele ce au inclus Autobahn-ul german, unde se circula cu viteze mai mari.

Cat de remarcabila este eficienta Konei la drum lung, reiese din comparatia consumului mediu (15.0 kWh/100km) cu cel realizat de Attila la drumuri strict de oras (14.9 kWh), o diferenta mai mica de 1% in ultima saptamana!

Peugeot e-2008

Saptamana trecuta anuntam cu bucurie ca un Peugeot e-2008, un SUV electric mai rar in Romania, a parcat in garajul nostru virtual.

Iata si prima contributie a lui Silviu, despre primul drum electric pe litoral:

  1. Drum Bucuresti – Constanta
    1. Plecare de la Penny Pallady cu 93% si am ajuns la Penny Agigea cu 3%. Delta de 90%
    2. Distanta: 212 km, 18.5 kwh/100 km , 96 km/h viteza medie
    3. Cruise control setat la 110 km/h dar in ultimii 15 km am redus la 90 km/h
    4. Patru persoane plus bagaj in masina. Vantul a fost neglijabil. Autostrada a fost semi-aglomerata
  2. Drum Constanta – Bucuresti
    1. Plecare din Constanta cu 99% si am ajuns la Penny Pallady cu 3%. Delta de 96%
    2. Distanta: 223 km, 18.8 kwh/100 km , 99 km/h viteza medie (distanta cu 11 km mai mare decat drumul initial)
    3. Cruise control setat la 110 km/h dar in ultimii 20 km am redus la 90 km/h
    4. 2 persoane + bagaj in masina. Vant lateral pentru primii 100 km. Autostrada a fost foarte libera

Concluzie:

  1. Pentru drumul dus, de exemplu, daca as merge mai incet si am distanta mica de la autostrada catre locul unde trebuie sa ajung (Mamaia/Constanta) atunci e posibil sa fie mai rapid sa merg cu 100 km/h:
    1. Daca merg cu 110 km/h dureaza 1h si 56 min + 15 min incarcare (daca nu astept) = 2 h si 11 min
    2. Daca merg cu 100 km/h dureaza 2 h si 8 min si este posibil sa ajung la destinatia finala cu bateria pe care o am (test de facut)
    3. Este posibil sa pot sa merg cu 110 km/h pana la destinatie dar sa fac trailing in spatele cuiva care merge cu viteza similara si sa si ajung la destinatie (test de facut)

Multumim lui Paul si Silviu pentru informaiile furnizate despre calatoriile lor electrice de vacanta si va invitam sa ne scrieti despre propriile aventuri electrice la munte si la mare, despre consum si cum ati incarcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.