Hyundai Kona – Dragoste la prima vedere?

Anul trecut, când Cristi Tudor povestea cu entuziasm de lungile excursii cu Hyundai Kona, proprietarii de Tesla priveau cu nepăsare, fiindcă și mașinile lor erau capabile de asemenea performanțe, iar cei al altor modele electrice, cu oarecare neîncredere, fiindcă asemenea autonomie și dinamică, la un preț (aproape) rezonabil sunt deocamdată imposibil de găsit la alți producători.

Doar rudele din Coreea, Kia Niro și Soul, sunt modele apropiate de autonomia și prețul Konei, în timp ce pentru Model 3 este necesară suma dublă la achiziție, fiindcă Tesla nu beneficiază de subvenție în Romania.

Pe lângă proprietarii care au intrat în posesia mașinilor în prima jumătate a anului și ne trimit informații extrem de interesante, găsim în media sociala și corespondența privată tot mai multe reacții entuziaste după prima întâlnire cu Kona. O mostră la finalul articolului.

Foto: Darius Jula

Am dat peste un caz de „dragoste la prima vedere?”

Începând din martie 2018, când primele Kona electrice au ajuns la proprietari, și pana în 30 iunie 2020, un număr de 103.719 exemplare au fost livrate în toată lumea. Producătorul coreean informează ca peste 75% s-au vândut la export.

Situația în 2019

Cine urmărește de mai multă vreme blogul nostru, a aflat că în California cele trei modele electrice de la Hyundai (Ioniq, Kona si Nexo) sunt denumite generic „unobtainium”, fiindcă oferta a fost ridicol de mică față de cerere.

În februarie 2019, oficialii Hyundai din SUA au fost obligați sa recunoască că vor livra doar în California și alte state cu legislație ZEV (Zero Emission Vehicles):

„Given the current demand for Kona Electric in California and other ZEV states, we aren’t able to support volume sales in all non-ZEV states at this time. In the near future, we do plan to offer Kona Electric in non-ZEV states that exhibit higher electric vehicle demand.”

Hyundai USA

Nici în Europa situația nu a fost mai grozavă, listele de înscrieri devenind atât de lungi în mai multe tari, încât reprezentanții Hyundai Europa s-au văzut obligați să nu mai accepte depozite de la clienți, datorita incertitudinii termenului de livrare, care se lungise la peste un an si jumătate în Norvegia în februarie 2019, când Tesla a început ofensiva europeană cu Model 3.

Îmbunatățire în 2020

Deși declarațiile executivilor Hyundai ne-au nemulțumit, cu aparenta naivitate cu care afirmau în fiecare an că „cererea a depășit așteptările firmei” și că producția este limitată de disponibilitatea acumulatorilor, se pare ca amenințarea amenzilor europene, pentru neîndeplinirea standardelor de emisii CO2, a mobilizat spiritele creative ale firmei coreene și pentru 2020 a fost planificată asamblarea Konei in Cehia.

Cu toată pandemia și întreruperile producției peste tot în lume, vânzările de Kona sunt în creștere în Europa și depășirea pragului de 100.000 pe plan global, plasează Kona într-o companie foarte selectă, realizată doar de câteva modele electrice, până în prezent.

În varianta Highway, preferată de majoritatea respondenților la sondajul nostru, Kona este unul din cele mai ieftine SUV-uri compacte disponibile atât pe piețele globale, cât și în Romania, cu autonomie de peste 400 kilometri.

În următorul episod, mai multe opinii și informații de actualitate de la „cei trei mușchetari” ai ordinului Kona, din echipa proiectului Electromobilitate.

CE PARARE AVETI PROASPETI PROPRIETARI DE KONA?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.