In prag de 1 Martie am lansat un Martisor electric cu invitatia adresata unor electromobiliste sa ne impartaseasca experienta vietii de zi cu zi impreuna cu masinile lor electrice. Raspunsurile extrem de interesante si informative le gasiti in articolele listate la final.
Din nestiinta, la vremea respectiva am omis-o pe Klara si al ei Smart EQ Forfour. Dupa apelul la colaborare inclus intr-un recent articol, aveam sa primesc o serie de mesaje si informatii extrem de amanuntite de la sotul Klarei, care a tinut evidenta stricta a parcursului si incarcarii pentru Smart-ul familiei timp de un an.

Din dialog aveam sa alfu ca una din masinile electrice ale familiei imi atrasese deja atentie, fiind prima Kona livrata in Timisoara in primavara acestui an, pe care am surprins-o in cateva imagini si despre care am scris intr-un articol, al carui subiect sunt primele livrari de Kona electrice la Casa Auto Timisoara.

Pe masura ce schimbul de mesaje s-a intensificat, am alfat cu multa bucurie despre vocatia Klarei ca educator, care desi „nu prea este interesata in domeniul automotive, a investit energie si pasiune in educatia copiilor despre ecologie, reciclare, consumul judicios de resurse” ne spune sotul.
Ce poate fi mai eficient si elocvent decat educatia prin exemplu?

Utilizand doua automobile electrice pentru nevoile familiei (este cea de a 12-a familie din Romania, despre care stim ca utilizeaza DOUA masini electrice si au renuntat complet la cele cu motor termic), Klara si Attila ne-au dovedit cat sunt de dedicati acestor subiecte si cat de bine inteleg economiile realizabile pentru familie in acest fel.
Dar sa dam cuvantul „familei electrice” Klara si Attila Bereczki:
Am citit articolul cu titlul „De cata autonomie electrica avem nevoie in vacanta?” si la sfarsitul articolului ati scris ca sunteti in cautarea altor proprietari de autoturisme electrice de oras, care sunt dispusi sa transmita informatii despre consum.
Eu detin un Kona electric („verde brotac”, despre care ati scris ca fiind primul livrat la Casa Auto din Timisoara) si sotia mea conduce un Smart ForFour EQ de anul trecut, exclusiv in trafic de oras/periurban.
Deoarece varianta de echipare a Smart-ului nostru nu are modalitate de afisare a consumului mediu, am urmarit consumul cu un contor dedicat pentru statia de incarcare facuta in regim DIY – fiind electronist (hobby si ocupatie in domeniul automotive).
Atasat va transmit excelul cu incarcarile din „plin in plin” datate, care includ costul electricitatii la data incarcarii si niste calcule considerate relevante pentru mine. Consumul din tabel pare sa fie mare, dar luati in considerare ca inevitabil include si pierderile la conversie al incarcatorului on-board, pierderile la incarcarea bateriei + auxiliarele, care consuma pentru conditionarea bateriei in timpul incarcarii.
Sper sa va ajute aceste informatii culese in decursul unui an (din aprilie 2019 in aprilie 2020). Datele din acest excel ne-au convins sa ne luam ramas bun de la Peugeot-ul nostru de drum lung si sa trecem 101% electric… inclusiv si masina de tuns iarba este pe baterie 🙂
Va multumesc pentru articolele publicate pe site-ul electromobilitate, le citesc cu mare interes si cu placere.
Attila Bereczki, proprietar de Hyundai Kona electric

Din informatiile transmise am reprezentat grafic parcursul zilnic care este cuprins intre 10 si 20 km, cu exceptia primelor zile cand „familia electrica” a zburdat pe distante mai lungi cu noul Smart ForFour.

Pentru a evita orice confuzie referitoare la consumul Smart-ului EQ ForFour, am reprezentat grafic energia absorbita din retea, de unde Attila a calculat pretul pentru 100 km cu Smart-ul.
Spre desebire de consumul indicat la bordul modelelor pe care le urmarim pe termen lung: Ioniq model 2018, 2019 si 2020, Tesla Model 3 si mai nou Peugeot e-208, Hyundai Kona, Skoda Citigo si Ozone 3, Smart nu indica la bord consumul mediu pe o perioada de timp determinata.
Cu siguranta diagrama de mai jos include si costul pierderilor de incarcare, care sunt ceva mai greu de urmarit la celelalte modele, datorita mixului de incarcari la priza casnica, la cele rapide gratuite ocazional si cu plata mai des.

Cu o singura exceptie in 2 decembrie 2019, consumul Smart-ului se mentine in jur de 10 RON pentru 100 de kilometri in sezonul cald, urcand spre 18 RON in sezonul rece, asa cum am observat la toate masinile electrice utilizate in cadrul proiectului Electromobilitate.
In urmatoarele episoade veti afla mai multe detalii despre decizia de a renunta la automobile cu motoare termice si opiniile Klarei despre utilizarea zilnica a Smart-ului electric.

Alte articole scrise de colaboratoarele noastre, sau cu ajutorul lor, despre viata de zi cu zi cu o masina electrica:
- Primii 1000 de kilometri cu Nissan Leaf (aka Evy)
- Evy – Nissan Leaf dupa 4800 km
- O excursie de toamna cu Nissan Leaf de la Bucuresti la Cisnadioara
- „8 martie, EV, flori si buburuze” – interviu cu Lala Muresan
- De 1 Martie un electro-martisor pentru cititoarele noastre
- My first Tesla experience, driving the Model 3

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.