Primiți cu… Spring-ul?!
În 12 zile am obținut prin multe eforturi prima mea mașina electrică. Comandată on-line în dimineața zilei (24 martie 2023) când a început Rabla 2023, am primit-o din reprezentanța Darex Suceava pe 4 aprilie 2023. Tatăl meu a așteptat aproape 11 luni pentru Spring-ul ”alb”.
Nu a știut nimeni. Am vrut să fie o surpriză. 🙂
În tot acest timp, tatăl meu a lucrat cu mai mulți vectori: încălzire electrică, mașină electrică și centrală fotovoltaică pentru alimentarea celor menționate.
Deși toată viața a lucrat printre uleiuri hidraulice și de motor pentru Maybach (acela de locomotivă, proiectat la Friedrichshafen, MB 836 Bb – 450 CP sau MB 820 Bb – 750 CP, nu de mașina lui…), a impregnat, în mintea noastră, asemenea creozotului din traversele din lemn, ideea de mobilitate electrică/încălzire electrică/utilizarea resurselor naturale/energie și materiale regenerabile.
A fost și el ghidat, la rândul său, de tehnologia de menținere caldă a incintei remizei unde staționa noaptea locomotiva diesel-hidraulică, unde, chiar și pe timp de iarnă crâncenă, la interior erau constant 4 grade (cât să nu înghețe amestecul apă distilată – antigel în locomotivă) și… florile mamei. Depozitate în incinta prietenoasă, treceau iarna cu succes! Pompa de căldură pe baza circuitului de apă sub pământ-incintă sol funcționa de minune.
Comanda și achiziția
Regret că nu am fost și noi printre cei circa 4000 de români care în martie 2021 au realizat precomanda pentru Spring cu 99 EUR. Dar am învățat din greșeli și am comandat în iulie 2021, când prețul a fost 9,200 EUR, respectiv martie 2023, când pretul a crescut la 12,200 EUR. O diferență de 3.000 EUR, sau 33% (!), între cele două repere calendaristice.
La momentul când scriu, mașina are 38 km și datorită stihiei din perioada 4-6 aprilie 2023, am condus-o doar 26 km între Suceava și Fălticeni.
Încărcarea
Chiar dacă nu am reușit să devenim prosumatori după 4 luni de la instalarea panourilor fotovoltaice, direcționăm producția solară către încărcarea celor două Springuri electrice și a centralei electrice, în funcție de cerințe.
Există o incredibilă indolență și lipsă preocupare a celor angrenați în sistemul energetic, față de cei care investesc în producția și utilizarea energiei solare. Dar despre asta, voi reveni într-un viitor articol.
Programul Rabla plus
Mașinile retrase din ”circuit” au fost din gama Opel, Zafira A Y20DTH (2000) – pentru Spring-ul alb și Corsa C Z13DT (2006) – pentru Spring-ul Kaki.
Sunt foarte dureroase despărțirile. Zafira a fost dusă pe platformă, dar Corsa am condus-o personal până la centrul de dezmembrări. A fost mașina alături de care am pierdut câțiva ani din viață datorită problemelor avute, am învățat să o reparăm, de la rampe comune cu senzori, injectoare și regulatoare de presiune, pompe de înaltă presiune, tamburi, volante, coloane volan cu motoraș electric, rezistențe de reglare a ventilatorului, furtune termostat, EGR-uri, frână de mână.
Coduri de eroare, citite cu interfețe Opel, au rezolvat multe din problemele cu care te confrunți când cumperi o mașină Second-Hand! Pe de o o parte, o investiție foarte păguboasă datorită cheltuielilor pentru piese, dar și o investiție în cunoștințe și deprinderi profesionale pe care nu le poți învăța în alt mod decât propria experiență.
A apucat să vadă Constanța, Brașov, Siculeni… Consum în 105.000 km -> 4.41 litri motorină/100 km.
Așadar, dragi colegi, primiți cu Spring-ul?! (tot din orașul fără stații publice de încărcare a mașinilor electrice… fotografia este realizată în parcarea Penny Fălticeni, cu marcaje caracteristice, dar fără… mufa de încărcare)
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!