Numărătoarea inversă a început pentru echipa Stellantis

Aflat la mai puțin de o săptămână de livrarea primului Model 3 prin programul rabla plus, Marius stă ca pe jar, ceea ce se întamplă de fapt încă de la despărțirea de buburuză (VW e-Up).

Pentru doi, din cinci, membri ai echipei Stellantis numărătoarea inversă a început și ziua când cele două Peugeot-uri 2008 vor fi înlocuite de câte un Model 3 este aproape. În mod curios, echipa Tesla va deveni cea mai numeroasă în cadrul proiectului Electromobilitate anul viitor, dacă adăugăm mașina lui Tudor de la Arad și cele doua veterane din Michigan și Nevada.

Tranziția de la leu la zmeu

Ne-am întrebat de mai multe ori dacă este întâmplătoare această tranziție, după doar un an, de la electro-leul mare la Model 3?

Silviu și Ovidiu nu sunt începători în universul electromobilistic. Amândoi au parcurs în primul an dublul și chiar triplul mediei europene (12.000 km), prin urmare au acumulat multă experiență și au alte criterii de alegere, decât atunci când au făcut primul pas spre mobilitatea electrică.

Ceea ce nu știm încă, este cât de des vor fi provocați la demaraje în timpul pornirii de la semafoare. Tesla are o abilitate magnetică de a atrage competiții stradale stranii. Cu cât îi lași mai tare în urmă la plecarea de la semafor, cu atât te agresează mai tare, atunci cand iți limitezi voluntar viteza la limita legală. A fi călăreț pe zmeul eletric cere multă responsabilitate și reținere, pentru a nu da frâu liber celor 400 de armăsari putere, cât are varianta Dual Motors.

Autonomia și consumul

Nu de mult Ovidiu scria că familia își dorește o mașină cu autonomie mai mare și de aceea au optat pentru Model 3 long range. Acesta pare a fi elementul cheie unde Peugeot a subestimat nevoile clientului, dornic de un crossover mai mare și încăpător, ideal pentru călătorii lungi.

Echipând modelul 2008 cu același acumulator și motor ca rudele mai compacte, 208 și Corsa, a rezultat o autonomie mai redusă. Deși este elegant, încăpător și confortabil, 2008 nu pare de dimensiuni ideale pentru parcările înghesuite din aglomerațiile urbane, unde 208 și Corsa sunt cu siguranță mai descurcărețe și mai eficiente, datorită masei mai reduse.

Și la drum lung 208 și Corsa consumă mai puțin, prin urmare merg mai departe între două încărcări, având secțiunea frontală mai mică decât 2008, prin urmare rezistență aerodinamică ceva mai bună.

Pe baza informațiilor comunicate săptămânal se vede ușor diferența în toate anotimpurile între 208 și Corsa pe de-o parte și 2008 pe alta.

Cu valori de consum cuprinse între 12.6 și 14.3 kWh/100 km, Corsa și 208 au avut în ultima săptămână o autonomie estimată cu 12% mai mare, în cel mai rău caz, și până la 31% mai mare, în cel mai bun caz, față de cele două 2008.

In ce condiții au fost realizate aceste valori, aflați direct de la proprietari.

Dan – Corsa, București

Date consum Corsa-e săptămâna 13-19 septembrie:

  • Consum mediu: 14.3 kWh/100 km
  • Viteza medie: 53 km/h
  • Distanța parcursă: 469 km

Distanța a fost parcursă în mare parte extraurban, pe DN2.

Tot săptămâna aceasta am descoperit că navigația mașinii iți arată și disponibilitatea stațiilor în real time. Am testat prin a verifica stațiile la care încărcam eu. Afișarea de mai sus este corectă, ținând cont că prin ocuparea portului CCS am blocat și portul Chademo, singurul liber fiind Type2.

Până acum am testat e-on și e-charge, ambele cu succes. Accesul la date prin e-simul mașinii este oferit gratuit de Opel timp de 10 ani.

Tot în această săptămână am reușit să conectez ABRP cu OBD-ul mașinii printr-un server ABRP OBD și să obțin date în timp real prin ABRP Android Auto direct pe ecranul mașinii (precum SOC in %).

Ovidiu – Peugeot 2008, București

Săptămâna trecută am parcurs 432 km cu un consum de 16.1 kWh/100km și viteză medie 25km/h, exclusiv oraș.

Mașina merge impecabil și voi continua să transmit datele săptămânale pana cand voi reuși să o vând.

Apoi voi da anul următor „corigența” cu următoarea mașină 🙂

Răzvan – Corsa, București

Școala a început, se cunoaște 🙂

  • distanța parcursă (în regim urban): 438 km;
  • viteza medie: 21km/h
  • consum mediu: 12.6 kWh/100 km

Laura – Peugeot 208, Timișoara

Peugeot-ul s-a liniștit după excursia de la Cluj și a revenit la parcursul normal, acumulând 55 km cu un consum de 13.1 kWh/100km și viteza medie 19 km/h.

Silviu – Peugeot 2008, București

Consum Peugeot e-2008 săptămâna trecută: 740 km cu 16,3 kwh/100 km.

Consumul este de referință pentru drumuri naționale, fără autostradă, rezultând într-un range de 250-280 km în aceste condiții. Drumul a fost București-Chișinău + drumuri prin zonele de plecare și sosire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.