O săptămână liniștită în oraș – Peugeot e-208/2008 și Opel Corsa

În cadrul proiectului Electromobilitate echipa Stellantis este formată din cinci proprietari cu modele electrice noi achiziționate în 2020. Patru sunt din București (două Opel Corsa și două Peugeot 2008), in timp ce Laura și Peugot-ul 208 au reședința în Timișoara.

Întâmplarea face că săptămâna trecută, cu excepția lui Ovidiu, toată lumea s-a învârtit cu treburi doar în oraș, acumulând peste 1.700 kilometri.

Consum mediu săptămânal 208 și Corsa

Odată cu începerea școlii cu elevii prezenți în clase, distanțele parcurse au crescut și media orară a scăzut. Diferența între circulația la orele de vârf și restul zilei se poate observa între media orară realizată în București de Dan: 27 km/h (imaginea din stânga) și cea comunicată de Răzvan: 17 km/h.

La Timișoara, electro-leul mic continuă sa navigheze între casă și spital cu o medie orara de 21 km/h și cel mai mare consum din tripleta (fostului) grup PSA.

O săptămână absolut urbană pentru Corsa-e.

Distanța parcursă: 256 km (a început școala face-to-face, doi copii la scoli diferite, dus-adus…);

Viteza medie: 17 km/h;

Consum mediu: 12.9 kWh/100 km;

Răzvan – Corsa, București

Consum mediu săptămânal Peugeot e-2008

Rudele mai mari ale sub-compactelor, deși sunt echipate cu același motor, acumulator și electronică, plătesc tributul dimensiunilor mai generoase și a greutății mai mari, cu un consum mediu mai ridicat, respectiv o autonomie mai mică.

Singura relatare despre un drum în afara orașului vine de la Ovidiu:

Săptămâna trecută am parcurs 697 km cu o viteză medie 31 km/h și consum 17,9 kWh/100 km. Ultimii 222 km sunt parcurși pe ruta București-Calarași și retur (via Lehliu-Gară).

Aproximativ 50% din traseu a fost pe autostradă, unde am mers cu 130 km/h rezultând un consum ridicat: 20,1 kWh/100 km cu viteză medie de 81 km/h (poza de mai sus). 

Mi-am „permis” să merg mai sportiv, întrucât în Călărași, la doi pași de casă, este o stație de încărcare rapidă și ieftină (0,78 RON per kWh)  instalată de primărie, dar și din dorința de a testa performanțele mașinii după sute de kilometri făcuți prin aglomerație în București 🙂

Fără acest traseu în regim „sportiv”, media de consum era undeva 16,5 kWh/100 km exclusiv oraș.

Dacă urmăriți de mai multă vreme rapoartele echipei Stellantis, probabil ați observat că cele trei modele mici nu au întâmpinat probleme tehnice, în timp ce 2008-urile au fost de mai multe ori în service pentru remedieri.

In ultima vreme, lista problemelor s-a micsorat sau a disparut cu totul, ceea ce la face candidate excelente pentru categoria automobilelor rulate, din moment ce primii proprietari au rezolvat problemele copilăriei electrice la Peugeot-urile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.