Am parcurs de anul trecut aproximativ 43.000 km cu Opel Corsa-e și am ajuns acum în momentul în care odomentrul stă pe loc. Mai exact, mașina mea este în service din 9 mai 2023, după a rămas imobilizată în curte cu o eroare roșie în bord indicând: DEFECT LA BATERIA DE TRACȚIUNE ELECTRICĂ.
Asistența Rutieră Opel a ridicat mașina din Alba Iulia și a dus-o la Opel Cluj. Din păcate, acolo este și acum, cu diagnosticul: ÎNLOCUIREA MOTORULUI ELECTRIC AL CUTIEI DE VITEZE.
Nu știu exact ce va înseamnă acest lucru ca timp, complexitate și costuri pentru operațiile de înlocuire, dar știu că piesa are status NELIVRABIL, ceea ce mi s-a comunicat. Pentru noi înseamnă oricât între 14 zile și 10 luni…
Asistența Rutieră Opel și Opel Cluj mă tot trimiteau unii la alții, adică își pasau responsabilitatea, iar eu nu mă puteam deplasa la serviciu, fapt pentru care am trimis o reclamație la Opel România la adresa de email contact@trustmotors.ro. Lucrurile s-au mișcat imediat „nemțește” și, în mai puțin de 3 ore, aveam mașină la schimb în curte, adusă pe platformă. Un Renault Megane din 2022, benzină, 140 CP, cutie automată. Mașină bună cu consum mic (6,4 l/100 km), nu mă pot plânge.
Totuși, lucrurile au început să se miște din nou „românește”, fapt pentru care am solicitat, în 26 mai 2023, schimbarea Renault-ului cu o mașină electrică și desfacerea poliței CASCO. Am amintit la început că am parcurs în primul an 43.000 km, ceea ce reprezintă peste 800 km/săptămână. Cunoașteți prețul benzinei și al kilowatt-ului oră, asa ca nu sunt necesare prea multe calcule, pentru a dovedi că Megane-ul pe benzină face o gaură mai mare în buzunar.
Participare la CoBuild
CoBuild Ciugud a fost o experiență de anvergură; o experiență frumoasă, complexă și interactivă, care a adus utilaje expuse în valoare de peste 100 milioane de Euro, conform organizatorului.
Faptul că am apărut cu mașina la schimb pe capota căreia am aplicat niște hârtie magnetică cu Opel Corsa electric a stârnit curiozitate, zâmbete dar și siguranță în rândurile vizitatorilor, care au înțeles că, într-un fel sau altul, achiziția unui autovehicul electric nu este o loterie, nu este un hazard în care riști să rămâi fără posibilitatea de a te deplasa.
Subiectul discuției cu colegii prezenți cu modele de la Hyundai, Tesla și Volkswagen a fost, evident, dacă au primit mașină la schimb pe durata reprațiilor din garanție. Aceștia s-au mirat de faptul că procesul nu a mers așa de ușor în cazul meu și că am primit o mașină convențională, ei primind mașini electrice la schimb.
Totuși, Opel mi-a demonstrat că în România lucrurile au început să se miște spre bine. Momentan, aștept să mi se răspundă solicitării de a primi un model electric, mai grijuliu cu bugetul nostru decât Megane-ul. Preventiv, am început să citesc legislația privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora (Legea nr. 449/2003, republicată în 2008 în conformitate cu legislația europeană) și am început să calculez cât a stat mașina în service până acum, deoarece legea prevede, la Cap. V, art. 22, alin. 5, următoarele:
„Produsele de folosinţă îndelungată defectate în termenul de garanţie legală de conformitate, atunci când nu pot fi reparate sau când durata cumulată de nefuncţionare din cauza deficienţelor apărute în termenul de garanţie legală de conformitate depăşeşte 10% din durata acestui termen, la cererea consumatorului, vor fi înlocuite de vânzător.”
Momentan s-au cumulat cam cinci săptămâni în care mașina mea a stat în service. Nu mai trag de ei, ci stau și număr zilele în care nu mă pot folosi de o mașină cu un preț de listă de aproximativ 37.000 Euro. Repet, Corsa este super și merită toți banii. Îmi doresc să pot spune același lucru despre Opel România. Sper să nu ajung la următorul eveniment electromobilitate.ro tot cu Megane-ul, ci cu Opel-ul meu, ori cu o altă mașină electrică.
Merită să ai o mașină electrică acum în România?
Paradoxal, sunt atât de sărac că nu îmi mai permit mașină cu motor cu combustie internă. Da, pentru mine, mașina electrică merită. Într-un an am parcurs peste 43.000 km și am economisit peste 4.000 euro. Socoteala e destul de simplă, după primul an, am economisit aproximativ 1000 EURO pentru fiecare 10.000 km, rezulta 4000 EURO la parcursul de peste 43.000 km.
În cazul meu:
- la un consum de 7 l/100 km (7,3 lei/litru benzină premium) + ulei și piese de uzură, rezultă un cost de 1200 EURO la 10.000 km;
- fiecare 10.000 km cu Corsa, la un consum mediu de 16-17 kWh/100 km, curentul (0,67 lei/kWh) și verificările service (mult mai rare) mă costă 200 EURO, dacă este să fac abstracție de încărcările ocazionale gratuite sau, din contră, de cele la un preț foarte mare de peste 3 lei/kWh.
Nu pot recomanda nicio marcă în mod special, nevoile și preferințele fiind extrem de variate, însă vă sfătuiesc să citiți cu atenție condițiile din certificatul de garanție, cât și articolele din lege care privesc garanția unui autovehicul.
Claudiu, 10% înseamnă 6 luni, daca luam garanția de 5 ani. Asta e cea care se consideră oare sau cea standard de 2 ani?
Din câte știu, garanția standard e de 3 ani la Opel. Eu am adăugat, contra cost (400-500E), inca doi ani. Probabil 10% din garanția de 3 ani, deci vreo 3 luni și jumătate.