52.000 km în primii 2 ani electrici la un cost de 11 RON/100km

Konița a împlinit doi ani de când e la noi. În 28 mai. Doi ani electrici, în care ne-a purtat fără câr, fără mâr, 52.000 km. În continuare mi se pare incredibilă această distanță parcursă.

52.000: captură bord

În al doilea an am parcurs peste 24.500 km. Am anticipat o scădere a distanței parcurse, lucru care s-a întâmplat. Am marcat o scădere cu aproximativ 2.500 km. În mare am condus mai puțin pentru navetă, dar am acumulat mai mulți km extra. Au fost multe experiențe pentru întreaga familie. 2023 a acumulat deja peste 10.000 km.

52.000: colaj konița

De ce mi se pare incredibilă distanța parcursă de noi cu mașina electrică în acești doi ani? Mi-am pus această întrebare de multe ori. Singura concluzie este cea a condusului de plăcere.

Electrica noastră se conduce cu mai puțină oboseală și mai relaxat. Toată familia e de acord cu asta 🙂

Ne-a purtat prin locații noi și ne-a adus experiențe minunate. La drum lung ne-a oferit timp obligatoriu de odihnă, cât s-a încărcat cu electroni.

Kona Electric e o mașină care ne-a fost pe alocuri și birou. În funcție de anotimp ai nevoie fie de aer cald, fie de cel rece într-un birou ad-hoc. Am stat cu motorul pornit pentru confortul acestui birou improvizat. Fără zgomot și fum, evident!

Modul de utilizare s-a schimbat în timpul acestor doi ani, dar am păstrat confortul pe primul loc. Spun asta pentru că înainte de a intra în orice analiză plăcerea de a conduce trebuie să primeze.

În ultimul an a doua mașină a familiei, un VW Polo 6R, a parcurs sub 800 km. Am mai relatat pe ici pe colo în articole despre Polo.

Voi trece în revistă modul de utilizare, detalii despre energie și costuri, probleme apărute, dar și concluzii la doi ani.

Modul de utilizare

Am început o listă cu drumurile mai lungi efectuate în articolul Ocolul pământului în 80 de săptămâni. Voi adăuga la acea listă alte câteva drumuri, mai lungi decât naveta de rutină, parcurse între timp:

Din totalul celor 52.000 km, în jur de 7.600 km au fost drumuri mai lungi, restul de 44.400 km sunt în mare parte navetă Jucu – Cluj-Napoca.

52.000: grafic distanțe, consum, cost

Când mai vorbim de modul de utilizare ne gândim și la celelalte componente, nu doar distanțele parcurse.

Cum folosesc accelerația? Sunt un șofer relaxat și cumpătat. Conduc cu răbdare, de cele mai multe ori. Este o lecție ce doresc să o predau celor mici. Am și ieșiri, evident. Conduc de 14 ani, am încasat 3 amenzi pentru încălcarea regulilor. Una a fost pentru viteză. Viteza medie la acest moment pentru rulajul înregistrat astăzi de Kona e de 44 km/h. Fără exagerări, așadar!

Ce mod folosesc? Dacă primul an am condus mașina în mod ECO, cel de-al 2-lea l-am condus pe modul NORMAL. Mai mult, din decembrie folosesc regenerare la minim. Folosesc mai mult padelele, dar și frâna clasică. După schimbarea anvelopelor de vară cu iarnă am observat faptul că există rugină pe discuri. Am decis să încerc sa le utilizez mai mult. Nu caut consumul cel mai mic, în primul rând caut confortul meu și al familiei înainte de toate.

Cum/unde încarc? Dacă în primul an traseul care-l aveam trecea prin apropierea stațiilor „gratuite” ale primăriei din Cluj-Napoca, în al 2-lea an totul s-a schimbat radical. Traseul a fost mai scurt, stațiile mai departe și mai aglomerate. Astfel am preferat confortul încărcării în garaj. La acest moment așa arată ponderea DC/AC:

52.000: DC vs. AC

Energie

Informațiile din computerul mașinii ne spun ca am încărcat aproape 11 MWh, mai exact 10.972 kWh. O parte din ei sunt regenerați după cum vom vedea mai jos diferența din Cumulative Energy Charged și informațiile din BMS.

52.000: date OBD

Costul total al energiei pentru cei 52.000 km a fost de 5600 RON.

Am văzut deja că 70% din încărcări sunt AC, conform datelor culese de mine în acești doi ani, zilnic. BMS-ul spune că am încărcat normal 5536 kWh, iar rapid 2071 kWh.

Diferența de 3 MWh între CEC și suma încărcărilor trecute prin BMS poate să fie doar energie obținută din regenerare, cu cost zero. Consumul all time înregistrat în acest moment la bord e de 14.7 kWh/100km.

Practic informațiile despre viteză, consum, distanță parcursă s-au păstrat ca la ultimul articol aniversar. Se poate revedea 45.000 km cu 11.6 RON/100km. Mult rock, electroni din belșug și zero fum! pentru alte informații.

A scăzut în schimb costul cu energia, de la 11.6 ↘️ 11.1 RON/100km. O scădere poate nesemnificativă, dar ea e acolo. Cu toată criza din energie generată de războiul de la graniță, sau de unele decizii luate de politicieni, energia electrică a avut un preț constant în ultimii 2 ani. Contractul cu Hidroelectrica a fost de un real ajutor.

Dacă tot am ajuns la cost voi aduce din nou în atenție comparația electric vs. termic.

Comparație electric vs. termic

Dacă mai sus am văzut datele obținute de koniță în cei 52.000 km, e interesant de analizat și datele comparative cu mașinile termice deținute.

În acești doi ani o mașină termică, luăm ca referință a doua masina a familei: Polo 6R, consuma 3200 l de motorină la un cost de 4 ori mai mare. Tot ca o paralelă, o mașină pe benzină (Golf Plus) consuma aproape 4000 l de combustibil cu un cost de aproape 5 ori mai mare.

52.000: tabel mașini termice

Eliminarea poluării cu gaze de eșapament au adus un beneficiu de 5.8 t CO2 pentru un diesel sau 7.3 t CO2 pentru o mașină cu motor pe benzină. Vorbesc evident de aceleași mașini amintite mai sus, mașini pentru care am toate datele necesare. Se pot face orice comparații se doresc și sunt deschis la alte experiențe cu oricine are datele necesare la îndemână.

52.000: paralelă costuri carburanți

Costul energiei electrice a rămas constant pentru mine, când vorbesc de încărcarea la priza casnică. Creșterea costului în 2022 începând cu mai, iunie și din septembrie până la data curentă se datorează eliminării încărcărilor „gratis” de la stațiile primăriei din Cluj-Napoca. După cum am mai spus, nu mai am pe traseu acele stații. De curând a apărut o oportunitate pentru care nu trebuie să mă abat din drumul meu. Am și încărcat o dată la stația de pe 21 Decembrie 1989, dar de astăzi am observat că a fost indisponibilizată din nou.

De o încărcare interesantă am avut parte la BT Arena în Cluj-Napoca, unde se folosește codul de bare de la parcare pentru a încărca.

Din păcate nu se precizează cantitatea de energie pe bon. Voi sesiza acest lucru administrației, poate vor lua în considerare includerea aceste valori pe bon. Nu cred că e ceva extrem de complicat.

Pe de altă parte, scăderile de preț pentru combustibilii fosili, din ultima perioadă, nu au fost suficiente pentru a ajunge la paritate vs. costurile cu energia unei mașini electrice.

Probleme?

Nu e totul lapte și miere în universul Hyundai. Am amintit în articole precedente probleme cu plastice ceva mai slabe calitativ, software-ul sau serviciile post-vânzare. Vorbim de o mașină bună din punct de vedere tehnic. La doi ani și mai ales la 52.000 km pot să apară și mici probleme. Pe lângă cele amintite mai sus au apărut câteva noi:

  1. Clapeta portului de încărcare nu se mai blochează odată cu închiderea centralizată. Nu am ajuns încă la service, nu e deranjant momentan. Probabil voi aștepta următoarea revizie.
  2. Un scârțâit la pedala de frână. În momentul în care se acționează ușor această pedală se aude un scârțâit ușor. E deranjant când e liniște în mașină, se acoperă ușor cu un rock de calitate.
  3. Am mai amintit de scârțâitul frânelor. Am zis că problema e lipsa de uzură, dar după ce am încercat mai bine de 6 luni să le folosesc intensiv, nu am observat o îmbunătățire semnificativă.

Toate aceste mici probleme nu reduc câtuși de puțin plăcerea condusului electric. Sunt sigur că se vor găsi rezolvări pentru fiecare dintre aceste probleme odată prezentate în service.

Concluzie la doi ani și 52.000 km

Acum doi ani intram într-o experiență care putea să pară nebunească din anumite puncte de vedere. Bine, pare nebunească în continuare pentru unii, doar pentru că le lipsesc informațiile esențiale. Laitmotivele sunt aceleași și iar aceleași:

  • nu există infrastructură de încărcare în România;
  • bateriile iau foc subit;
  • reciclarea bateriilor;

Am relatat în articolele de pe blog atât eu, cât și colegii mei, drumuri de tot felul prin țară sau plimbări mai lungi. A existat infrastructura necesară pentru drumurile noastre.

În Europa erau la finele lui 2022 4.4 milioane de vehicule electrice (BEV) și 3.4 milioane plug-in (PHEV) conform IEA. Un număr suficient pentru ca departamentele de urgență să se poată exprima pe marginea incendiilor generate de mașini. Contrar dezinformării publice, MSB agenția care ajută societatea suedeză să se apare de accidente majore, ne spune că au avut loc 23 de incendii provocate de mașini electrice în 2022. Dintr-un total de 611.000 de vehicule electrice. În cealaltă tabără vorbim de 3.400 de mașini termice din 4.4 milioane. Așadar 0.004% plug-in vs. 0.08% ICE.

Despre reciclare am mai scris, companiile care procesează bateriile reciclate tânjesc după aceste produse, cum spunea Sandy Munro începând cu minutul 58 și 15 secunde. Vizionați până la final 🙃

Astfel se dovedește că ”electrica” nu e așa nebunească, consider că tehnologia are toate atuurile pentru a fi utilizată fără probleme. Mai mult pentru mine s-a potrivit, dar sunt de acord că nu se potrivește oricui. Pe lângă achiziție aveam și un obiectiv de reducere a amprentei de carbon.

Mașina electrică ne ajută să facem acest lucru, pe lângă alte schimbări personale pe care le putem face pe zona de reciclare și de reutilizare, reparare sau reducere a consumului. Toate ne ajută în încercarea de a lăsa o lume mai bună generațiilor viitoare. Copii de astăzi merită efortul nostru!

52.000: Vruuumm! Vruuummm!
Vruuum! Vruuummmm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.