In valtoarea stirilor despre livrarile Tesla din trimestrul al doilea, aflate in crestere, in puternic contrast cu scaderea generala din industrie, de uimirea ca Tesla a devenit, la 17 ani de la infiintare si in doar zece ani de la cotarea pe bursa, cea mai valoroasa firma auto, scepticii se intreba mereu „cum este posibil?„
Nu ne propunem o trecere in revista a complexelor analize pro si contra Tesla, privita alternativ de unii ca un productor de automobile, de altii ca o firma de tehnologie si de numerosi admiratori ca o sursa continua de inovatie, care genereaza entuziasmul fara egal al clientilor.
Incercam sa gasim explicatia succesului Tesla, in contrastul dintre avertismentele Comisiei Europene si reactia unui mare producator traditional, evidente din doua articole recente aparute in presa auto europeana.
Industria auto se indeparteaza de limita normelor europene de CO2
Raportul Agentiei Europene pentru Mediu avertizeaza ca emisiile de CO2 ale vehiculelor noi vandute in Europa sunt in crestere pentru cel de al treilea an consecutiv, cu toate ca in 2020 intra in vigoare reglemetari mai severe, insotite de amenzi aspre, pentru depasirea pragului stabilit pentru fiecare producator in parte.
Statistica europeana, incluzand Marea Britanie, Islanda si Norvegia, indica emisii de 122.4 grame CO2/kilometru in 2019, in crestere cu 1.6 grame/km fata de 2018. Chiar daca aceasta valoare a indeplinit normele in vigoare pentru 2019, valoarea medie pentru 2020 este cu 22% mai scazuta (95 g CO2/km).
Cauza principala a cresterii, documentata de numeroase studii, este proliferarea SUV-urilor, care au reprezentat 38% din vanzarile de vehicule noi in Europa in 2019.
Prabusirea vanzarilor in prima jumatate a anului 2020, ca urmare a restrictiilor impuse de autoritati in contextul pandemiei, pune industria auto intr-o situatie economica precara, in care sunt greu de sustinut investitiile in tehnologii noi si tranzitia spre electrificare.
Comisia Europeana incurajeaza statele membre sa aloce fonduri pentru sustinerea productiei si achizitiei de automobile eletctrice si de instalare a statiilor de incarcare. In tmp ce Franta, Germania si Austria au publicat programele de masuri specifice, ce incurajeaza redresarea industriei auto promavand electrificarea, reactia unor mari producatori este cel putin patetica.
Ford solicita amenzi mai mici
In contextul cauzat de suprapunerea crizei economice generata de pandemie, peste inasprirea normelor de emisii de CO2 in Europa, liderul Ford – Germania, Gunnar Herrmann, afirma ca noile norme europene ar trebui amanate si amenzile diminuate.
Nu este o opinie singulara, ci a unui intreg cor al reprezentantilor vechilor obiceiuri din industrie, care reprezinta totodata grupul celor ce nu pot intelege cum a ajuns Tesla sa fie cea mai valoroasa companie auto pentru investitori. Repetarea acestei solutii false incepand din 2013, cand Germania a blocat implementarea unor norme mai severe de poluare in Europa, nu tine insa cont de problemele de sanatate cauzate de poluare.
Vanzarea de vehicule noi s-a prabusit in conjunctura creata de virusul Corona. Acesta este motivul pentru care limitele de poluare trebuie relaxate si extinse pe o perioada mai lunga de timp.
Gunnar Herrmann, director executiv Ford Germania
Doar afirmatii disperate pentru o situatie disperata? … Ford a pierdut 42.6% din vanzari fata de anul trecut in Germania, in timp ce piata a cazut cu „doar” 35%.
Nu cred. Cu doi ani in urma, cand afacerile mergeu struna in Europa, am ascultat o seara intreaga un manager Ford, responsabil de afacerile din Estul Europei, intr-o pledoarie absurda pentru Diesel. Impactul si amenzile cauzate de Dieselgate erau cunoscute si primele semne ale penetrarii automobilelor electrice pe piata erau vizibile, daca priveai realitatea cu ochii spre viitor.
Incapacitatea de a raspunde la cererea actuala a pietii pentru automobile electrice, care se va amplifica in a doua jumatate a anului, datorita programelor de subventionare ale guvernelor din Franta, Germania si Austria (pana acuma), nu este vina pandemiei si nici a Comisiei Europene.
Este pur si simplu gandirea deformata de goana dupa profitul trimestrial si de recuperare accelerata a investitiilor in tehnologii traditionale, de care depind bonusurile uriase ale executivilor.
Speranta desarta ca Tesla este o moda trecatoare si, dupa falimentul „cowboy-ilor din California”, totul se va reaseza linistit in ordinea dorita de clubul baietilor de moda veche din industria auto, a fost spulberata odata cu ridicarea firmei americane la rangul de cea mai valoaroasa firma auto … sau tehnologica? … greu de categorisit.
Cu siguranta intersectia intre viziune, pasiune, inovatie si numerosi clienti multumiti, genereaza succesul in orice domeniu, chiar si in cel al mobilitatii pe patru roti, care indrazneste sa se reinventeze sub privirile buimace ale celor ce incearca sa continue cu o gandire anchilozata in peste o suta de ani de succes financiar.
(dupa Automobilwoche si Automotive News Europe)
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.